Index
- Yeni Airbnb Yasası
- Kısa Dönem Kiralama Statüsüne Giren Kiralamalar
- Turizm Konutu Nedir? Turizm Konutu Belgesi Nedir?
- Turizm Konutu Belgesi Kimden Alınır?
- Turizm Konutu Belgesi Almak İçin Gerekenler Nedir?
- TÜRSAB A Grubu Turizm Belgeli Missafir ile Evinizi Kolayca Kiralayın!
- Yeni Airbnb Yasası: Turizm Konutu Plaketi
- Yeni Airbnb Yasası: Turizm Konutu Belgesi Cezası
- Yeni Airbnb Yasası Ne Zaman Yürürlüğe Giriyor?
- Airbnb Vergi Düzenlemeleri
- Airbnb Vergilendirme Sistemi Detayları
- Airbnb Vergi Sistemi Nasıl İşliyor?
- Yeni Airbnb Yasası: Türkiye Kiralama Vergi Mevzuatı
- Airbnb Türkiye Süreci Nasıl İşliyor?
- Sıkça Sorulan Sorular
Yeni Airbnb Yasası
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kısa dönem kiralık evlerin statüsüne yönelik TBMM’ye sunduğu yasa tasarısının detayları belli oldu. Tasarının yasalaşması sonrası ev sahiplerinin evlerini Airbnb Türkiye platformundan kiralamak için Turizm Bakanlığı’ndan onaylı turizm konutu belgesi alması gerekecek. Yeni Airbnb yasası, vergi düzenlemeleri konusunda da bazı yenilikler içeriyor.

Kısa Dönem Kiralama Statüsüne Giren Kiralamalar
Yeni Airbnb tasarısına göre 100 günden az tüm kiralamalar kısa dönem kiralama statüsüne giriyor. Bu evlerde kiralama yapılabilmesi için ise turizm konutu belgesi alınması gerekiyor. Ancak tek seferde 100 günden daha uzun süreli kiralamalar bu yasa tasarısına dahil değil.
Turizm Konutu Nedir? Turizm Konutu Belgesi Nedir?
Konutunuzda 100 günden kısa süreli kiralama yapabilmeniz için sahip olmanız gereken belgeye verilen ad Turizm konutu belgesidir. Tasarıya göre, bu belgeye sahip olmayan konutlarda kısa dönem kiralama yapılamaz. Ancak turizm konutu Airbnb kısa dönem kiralama yapmak için zorunludur.
Turizm Konutu statüsü hakkında daha fazla bilgi için Turizm Konutu Nedir? yazımızı inceleyebilirsiniz.
Turizm Konutu Belgesi Kimden Alınır?
Tasarının şu anki haline göre bu belgeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı verir. Bunun yanında yetkinin, valiliklere de devredilebileceği maddesi bulunuyor. Ancak yasa henüz yürürlüğe girmediğinden henüz bu konuda bir netlik bulunmuyor.
Turizm Konutu Belgesi Almak İçin Gerekenler Nedir?
- Binalarda; binadaki tüm tapu sahiplerinin oy birliği ile onayı
- Sitelerde; yine yalnızca kiralama yapılacak dairenin bulunduğu binadaki maliklerin oy birliği ile onayı
- Tapu sahibinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurusu(başvuruyu sadece tapu sahibi yapabilir)
- Müstakil ev ve villa tapu sahipleri için; komşu tapu maliklerinin onayına gerek olmadan direkt Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurusu
Ev sahipleri bu yolla turizm konutu belgesi alabiliyor. Evi turizm konutu statüsüne sahip olan ev sahipleri, kendileri veya Türkiye Seyahat Acentaları Birliği(TÜRSAB) A grubu turizm belgesine şirketler aracılığıyla evlerini kısa dönem kiraya verebiliyor. Bu turizm belgesine sahip olmayan aracı firmalarla çalışmak ciddi para cezaları doğuruyor.

TÜRSAB A Grubu Turizm Belgeli Missafir ile Evinizi Kolayca Kiralayın!
Türkiye’nin ilk ve en büyük gayrimenkul yönetimi markası Missafir ile orta/kısa dönem ev kiralamak çok kolay! TÜRSAB A grubu turizm şirketi Missafir, 100 günden kısa kiralamalarınız için size sertifikalı, yasal ve konforlu bir gayrimenkul yönetimi hizmeti sağlar. Siz de Missafir’e katılın, konforlu ev sahipliğinin tadını çıkarın!

Yeni Airbnb Yasası: Turizm Konutu Plaketi
Yasa tasarısına göre, turizm konutu belgesi alan dairelere bir turizm konutu plaketi verilecek. Statüye sahip evlerin girişine bu plaketin asılması zorunlu olacak. Bu plaketi asmayan konut sahipleri para cezasıyla karşı karşıya kalacak.
Yeni Airbnb Yasası: Turizm Konutu Belgesi Cezası
Yeni Airbnb yasası, turizm konutu belgesine sahip olmadan kısa dönem kiralama yapanları ilk seferde 100.000 TL, tekrarlanması durumunda 1.000.000 TL’ye varan cezalar bekliyor.
Turizm konut belgesine sahip dairelerin girişine plaket asılmaması durumunda ise ev sahiplerini yine ilk seferde 100.000 TL’den başlayan ve ihlalin devamında 500.000 TL’ye varan cezalar bekliyor.
Yeni Airbnb Yasası Ne Zaman Yürürlüğe Giriyor?
Yeni Airbnb yasası 01.01.2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.
Airbnb Vergi Düzenlemeleri

Yasanın yürürlüğe girmesi sonrası evini Airbnb ve benzeri platformlar üzerinden kiralamak isteyenler, bahsettiğimiz üzere Turizm Bakanlığı’ndan onaylı sertifika almak zorunda olacak.
Ev sahipleri Airbnb vergi düzenlemeleriyle halihazırda vergi ödemesi yapıyordu. Ancak yeni yasayla birlikte ek vergi yükümlülükleri(turizm konutu sertifikası, plaketi vs.) doğacak.
Airbnb Vergilendirme Sistemi Detayları

Günlük konaklama hizmetleri de ticari faaliyetler arasında sayıldığından Airbnb vergi düzenlemeleri konusunda bilgi edinmek önemlidir. Airbnb maliye ile ilgili uygulamalar ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Kimi ülkelerde Airbnb vergi ödemesini ev sahipleri adına yaparken kimi ülkelerde hizmet bedeli üzerinden KDV kesintisi de yapabilir.
Bundan sonraki kısımda, vergi sistemi ve Türkiye’deki kısa ve uzun kiralamalardaki vergi mevzuatından bahsedeceğiz. Bu sayede “Airbnb güvenli mi” sorusuna cevap bulacak ve önlemlerinizi alacaksınız.
Airbnb Vergi Sistemi Nasıl İşliyor?

Airbnb, birçok ülkede kullanılan kısa süreli ev kiralama platformudur. Her ülkenin kısa dönem kiralama konusundaki vergi düzenlemeleri ise farklıdır. Konu vergi olunca biraz daha ciddi bakıyoruz olaya haliyle. Yasal yaptırımları bildiğimiz için “Airbnb yasal mı” bizim için burada en önemli soru. Airbnb vergi konusunu iki ayrı başlık altında ele alır. Biri yerel vergiler, diğeri de katma değer vergisidir.
KDV konusunda bazı ülkelerde yasal sorumlu durumundadır. Bu ülkeler tüm AB ülkeleri, İzlanda, Güney Afrika, Arnavutluk, Norveç, İsviçre ve Japonya’dır. Bu ülkelerde Airbnb hizmet bedeli ile birlikte KDV de tahsil eder. Çin’de Airbnb vergi alması zorunludur.
Yerel vergiler konusunda ise Airbnb Türkiye sorumluluğunu kullanıcılara bırakır. Airbnb ev sahibi olarak eğer yerel vergiler ödemeleri gerekiyorsa, bunu misafirlerinden ancak konaklama tamamlandığında talep edebilirsiniz. Elden ya da ek bir teklif göndererek vergi için gerekli miktarı alabilirsiniz.
Yeni Airbnb Yasası: Türkiye Kiralama Vergi Mevzuatı

2023 yılında yayınlanan, Kira Geliri Elde Eden Mükellefler İçin Hazırlanan Vergi Rehberi’ne göre, 500 TL ve üzeri kira geliri elde edenlerin, ve kısa süreli kiralamalarda miktar fark etmeksizin tahsilat ve ödemelerin banka ve posta idareleri üzerinden yapması zorunludur.
Yıllık toplamda 3900 TL ve üzeri kira getirisi olan kişiler, gelirlerini beyan etmek zorundadırlar. Gelirin miktarına göre ödenmesi gereken vergi oranları değişmektedir. Kiralama ve vergi ile ilgili 20 yılında güncellenen mevzuata bu PDF adresinden ulaşabilirsiniz. Mevzuatı inceleyerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Bu bilgilerden de anlaşılabileceği gibi, gelir belli bir miktarı aştığında vergiye tabi olur. Ayrıca Airbnb vergi incelemesi yapamaz. Çünkü bu konu bakanlığın görev alanıdır. Bu yüzden evinizi airbnb ile kiralarken, vergi ödeyip ödemeyeceğinizle ilgili de bir öngörünüz olması önemlidir.
Vergi konusunda Türkiye’de kendisi bir sorumluluk almamakta, ödeme ve mükellef işlemlerini sizin sorumluluğunuza bırakmaktadır. Airbnb geliri belli bir sınırın üstündeyse vergi ödemeyi gerektirir. Bunun yanında sorumluluk sizde olduğu için Airbnb vergi cezası kesemez. Ancak sorumluluklarınızı yerine getirmezseniz maliye bakanlığından ceza alma ihtimaliniz vardır.
Aşağıdaki videodan da Airbnb vergi konusunda bilgi edinebilirsiniz:
Airbnb Türkiye Süreci Nasıl İşliyor?

Tüm bu bilgileri aldıktan sonra Airbnb Türkiye’de yasal mı diye soruyor olabilirsiniz. Airbnb’nin Türkiye’de yürüttüğü tüm faaliyetleri yasaldır. Siz de ev sahibi olarak yeni Airbnb yasası ve Airbnb vergi konularında sorumluluk ve yükümlülüklerinizi yerine getirdiğiniz takdirde hiçbir sorunla karşılaşmazsınız. Zaman zaman Airbnb yasaklandı gibi söylentiler çıksa da, bu söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır.
Kiralık daire sahibiyseniz ve kısa süreli kiralama yapmak istiyorsanız; önce Airbnb konaklama ve Airbnb vergi konusunda sizin nasıl bir sorumluluğunuz olduğunu anlamanız ve kiralama işlemlerini buna göre yapmanız önemlidir.
Şimdi sizde Airbnb ile evimi kısa dönem kiraya vermek istiyorum diyorsanız hemen web sitemizdeki ‘Teklif Al’ formu doldurarak, evinizin size ne kadar kazanç sağlayacağını görün!
Unutmayın! Missafir, Airbnb, Booking, Homeaway, Tripadvisor, Agoda gibi 50+ platformda evinizi tüm dünyada konuklara açar.
Sıkça Sorulan Sorular
Yerel vergiler konusunda ise Airbnb Türkiye sorumluluğunu kullanıcılara bırakır. Airbnb ev sahibi olarak eğer yerel vergiler ödemeleri gerekiyorsa, bunu misafirlerinden ancak konaklama tamamlandığında talep edebilirsiniz.
Airbnb maliye ile ilgili uygulamalar ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Kimi ülkelerde Airbnb, vergi ödemesini ev sahipleri adına yaparken kimi ülkelerde hizmet bedeli üzerinden kdv kesintisi yapar.
Kdv konusunda bazı ülkelerde yasal sorumlu durumundadır. Bu ülkeler tüm AB ülkeleri, İzlanda, Güney Afrika, Arnavutluk, Norveç, İsviçre ve Japonyadır. Bu ülkelerde Airbnb hizmet bedeli ve bununla birlikte KDV de tahsil eder.
Bu bakanlığın görevidir. Bu yüzden evinizi Airbnb ile kiralarken, vergi ödeyip ödemeyeceğinizle ilgili de bir öngörünüz olması önemlidir. Sonuç olarak vergi konusunda Türkiye’de kendisi bir sorumluluk almamakta, ödeme ve mükellef işlemlerini sizin sorumluluğunuza bırakmaktadır.
Yeni yasa tasarısı ile birlikte 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren Türkiye’de Airbnb üzerinden 100 gün ve aşağı kiralama yapmak isteyenlerin turizm konutu ruhsatı alması gerekecek.
Detaylı bilgi için turizm konutu ruhsatı yazımıza göz atabilirsiniz.
Bu konuda kesinleşen detayları sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
Yeni Airbnb yasası hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması yazımızı da kaçırmayın.