Turizm Konutu Kârlı mı?

Turizm Konutu Yasası’nda Son Durum

28 Aralık 2023 tarihinde, Turizm ve Kültür Bakanlığı yönetiminde 100 gün altı konut kiralamalarını kapsayan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu yönetmelikle birlikte, günlük ve kısa dönem kiralama yapmak isteyen herkesin yönetmelikte yer alan gereklilikleri yerine getirmeleri zorunlu. Airbnb gibi uygulamalar üzerinden kiralama yapıyorsanız izin belgesine başvurmanız gerekiyor. Detaylar için ilgili sayfamıza mutlaka göz atın: Turizm Amaçlı Konut Kiralama Yönetmeliği.

Turizm konutu kârlı mı sorusu epey merak ediliyor. Biz de bu yazımızda sizin için bu konuyu araştırdık. Yeni Airbnb yasası gereğince turizm konutu nedir? Turizm konutlarından daha fazla kazanç elde etmek mümkün mü? Haydi gelin, tüm bu soruların yanıtlarına beraberce bir bakalım.

Turizm Konutu Nedir?

turizm konutu karli mi

Yeni Airbnb yasa tasarısıyla birlikte gündeme gelen turizm konutu ifadesinin ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Artık 100 günden az yapılan kiralama faaliyetleri kısa dönem ev kiralama sayılıyor. Kısa süreli kiralamanın yapıldığı evlere turizm konutu denir. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Turizm Konutu Nedir? Turistik Konut Ne Demek? adlı yazımıza göz atabilirsiniz. 

Turizm Konutlarınız için Profesyonel Mülk Yönetimini Keşfedin!

TÜRSAB A grubuna dahil yetkili turizm markası Missafir olarak, turizm amaçlı konutlarınızın yeni Airbnb yasasına uygun şekilde yönetimini gerçekleştiriyoruz. Profesyonel fotoğraflama, 50’den fazla global ilan sitesinde mülkünüz için görünürlük ve öne çıkma, 7/24 müşteri iletişimi ve düzenli temizlik, Missafirli ev sahiplerinin sahip olduğu avantajlardan sadece bir kaçı. Siz de günlük kiralık ev yöntemiyle stressizce mülkünüzden gelir elde etmek için Missafir’den şimdi teklif alın!

Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Kârlı mı?

turizm konutu karli mi

Yeni Airbnb yasası evini kısa süreli kiraya vermek isteyen ev sahiplerine birtakım sorumluluklar yüklüyor. 1 Ocak’tan sonra herkes kısa dönem ev kiralama faaliyeti yapamayacak. Hatta turizm konutu izin belgesi olmayan ev sahipleri evlerini kısa süreli kiraya veremeyecek. Yasaya göre bu başvuru sadece e-Devlet üzerinden yapılabiliyor.

İzin belgesi olmadan kiralama yapanlar durum tespit edilirse ağır para cezaları ödemek zorunda kalacak. Bu nedenle kısa dönem kiralama yapanların sayısında bir azalma söz konusu olacaktır. Çünkü her ev sahibi turizm konutu izin belgesi alamayacak.

Turizm konutu kârlı mı sorusuna kısaca evet diyebiliriz. Peki, neden turizm konutu sahibi olmak kârlı madde madde açıklayalım.

  • Kısa dönem kiralamaya talep gün geçtikçe artıyor. Her ev sahibi kriterleri yerine getirip izin belgesi alamayacağı için turizm konutu sahibi olmanız çok kazançlı olacak. Eskiye oranla daha çok para kazanabilirsiniz.
  • Eğer bir inşaat projeniz varsa turizm konutu izin belgesi alarak yoğun talebe bir arz oluşturabilirsiniz. Çünkü kısa süreli kiralamalar özellikle yazlık bölgelerde, kentlerde ve turistik şehirlerde çok tercih ediliyor. Bu şekilde daha çok kazanç elde edebilirsiniz.
  • Türkiye’nin cazibe merkezlerinin birinde müstakil bir ev sahibiyseniz ya da villanız varsa kazançlısınız! Her ev sahibinin evini kısa dönem kiralayamaması sizin evinizin konuklar tarafından daha çok tercih edilmesi demek. Böylece eskisinden daha fazla ek gelir elde edebilirsiniz.

Turizm Konutu Kârlı mı: Turizm Konutu İzin Belgesi Alanlar Daha Çok Kazanacak!

Yasa tasarısı yürürlüğe girdikten sonra turizm konutu izin belgesi almak oldukça önemli. Çünkü kısa dönem ev kiralamak isteyen insanların sayısı hayli fazla. Fakat turizm konutu izin belgeniz olmadan kısa süreli ev kiralama işlemi yapamazsınız. Ancak 100 günden fazla kiralamalar yapabilirsiniz. 

Evinizi kısa dönem kiralamak uzun dönem kiralamalara göre size daha çok kazandıracağından ilk iş Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi almanız gerekli. Eğer bir inşaat projeniz varsa izin belgesi alarak kısa dönem kiralama yapabilirsiniz. Sahip olduğunuz daireler için izin belgesi alırsanız evleriniz turizm konutu kategorisine girer. Böylece yaptığınız kiralamalardan daha çok kazanırsınız!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top