Airbnb Yasaklandı Mı?

Yeni Airbnb Yasası’nda Son Durum

28 Aralık 2023 tarihinde, Turizm ve Kültür Bakanlığı yönetiminde 100 gün altı konut kiralamalarını kapsayan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu yönetmelikle birlikte, günlük ve kısa dönem kiralama yapmak isteyen herkesin yönetmelikte yer alan gereklilikleri yerine getirmeleri zorunlu. Airbnb gibi uygulamalar üzerinden kiralama yapıyorsanız izin belgesine başvurmanız gerekiyor. Detaylar için ilgili sayfamıza mutlaka göz atın: Turizm Amaçlı Konut Kiralama Yönetmeliği.

Kültür ve Turizm Bakanlığının meclise sunduğu yeni kanun teklifinin ardından “Airbnb yasaklandı mı?”, “Airbnb yasak mı?” soruları, birçok ev sahibi ve seyahatsever tarafından merak edilen bir konu haline geldi. Özellikle yasa tasarısının detaylarının ortaya çıkmasıyla bu soru daha da gündeme geldi. Peki bu sorunun cevabı ne? Sorunun yanıtı net olarak hayır, Airbnb yasaklanmadı.

Tasarı, Airbnb Türkiye platformunda evlerini kiralamak isteyen ev sahiplerinin, kısa dönem kiralama yapabilmek için Turizm Bakanlığı’ndan onaylı bir turizm konutu belgesi alması gerektiğini belirtiyor. Yani, bu tasarıya göre, 100 günden az süreli kiralamalar için bu belge zorunlu. Bundan dolayı yasa tasarısı 100 günden uzun kiralamaları kapsamıyor.

Bu bilgiler ışığında, Airbnb Türkiye için bir yasaklama söz konusu değil. Ancak, 01.01.2024 tarihinden itibaren günübirlik ve kısa dönem kiralamalar için belirli şartlar ve belge zorunlulukları getiriliyor. Bu nedenle, özellikle ev sahiplerinin yeni düzenlemelere oldukça dikkat etmeleri gerekiyor.

Yasal, Sorunsuz ve Kazançlı Ev Sahipliği Deneyimi İçin Missafir’e Katılın!

Missafir, turizm konutlarınızın tüm süreçlerini yasaya uygun ve profesyonel şekilde yönetir. TÜRSAB A grubu turizm belgeli Missafir, 100 günden kısa kiralamalarınız için size belgeli ve tamamen yasal bir gayrimenkul yönetimi hizmeti sağlar. Missafir’e katılın, konforlu ve stressiz ev sahipliği deneyiminin tadını çıkarın!

Airbnb Yasaklandı Mı? Airbnb Türkiye Kapatıldı Mı?

airbnb türkiye kapatıldı mı

Hayır, Airbnb Türkiye kapatılmadı. Sadece 01.01.2024 itibariyle yürürlüğe girecek yasa tasarısı sonrası belli düzenlemeler geliyor. Bu sayede ev sahipleri evlerini Airbnb üzerinden kiraya vermeye devam edecek. Ancak artık mülk tipine göre değişen bazı kuralları uygulamak gerekiyor. Düzenleme ile ilgili daha detaylı bilgi için Yeni Airbnb Yasası ve Turizm Konutu yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Airbnb Yasaklandı Mı? Airbnb Türkiye Yasak Mı?

airbnb türkiye yasak mı

Günümüzde Airbnb, 190+ ülkede milyonlarca ev sahibine aktif olarak hizmet veren bir platform. Yeni gelişmeler sonrası birçok ev sahibinde “Airnbnb Türkiye yasak mı?”, “Airbnb yapmak yasak mı?” gibi sorular oluşmuş durumda.

Ancak ev sahiplerinin “Airbnb Türkiye yasaklandı mı” diye endişelenmesine gerek yok. Çünkü Airbnb Türkiye yasak değil. Çünkü yeni yasa tasarısı da böyle bir yasaklama içermiyor. Yalnız 100 gün altı kiralamalara yönelik regülasyonlar mevcut. Bu yüzden regülasyonları kanuna uygun şekilde uyguladığınız takdirde, evinizi endişe etmeden kısa dönem kiraya verebilirsiniz.

Airbnb Yasaklandı Mı? Airbnb Türkiye Yasaklanacak Mı?

airbnb türkiye yasaklanacak mı

Türkiye’de Airbnb faaliyetlerine tamamen yasal olarak devam etmektedir. Ayrıca ilerleyen dönemlerde de böyle bir planlama yok. Kültür Turizm ve Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yeni Airbnb yasası hakkında “Biz bu konuda dünyadaki örneklere bakıyoruz. Dünyada nasıl ise Türkiye’de de öyle olacak. Günübirlik kiralama uygulamalarına karşı değiliz. Bu uygulamaları nasıl kendi içimize dahil ederiz? Ona bakıyoruz.”, açıklamalarını yaptı. 

Bakan Ersoy’un konu hakkındaki görüşleri bir yasaklama olmadığı ve olmayacağını gösteriyor. Bakanlık yalnızca günübirlik kiralamaları daha güvenli ve yasal hale getirmeyi planlıyor.

Evimi Nasıl Airbnb’ye Verebilirim?

evimi nasıl airbnbye verebilirim, kısa dönem ev kiralama, turizm kiralaması

Yeni yasa sonrası Airbnb ve benzeri uygulamalar üzerinden bireysel kiralama yapmak bir miktar zorlaştı. Komşu onayı, turizm konutu başvurusu, turizm konutu plaketi, gelir vergisi gibi süreçler ev sahiplerini bekliyor.

Bu durumda devreye aracı kiralama platformları giriyor. Ancak bu konuda ev sahiplerinin oldukça dikkat etmesi gereke bir durum mevcut. Önceden olduğu gibi her firma artık kiralamada aracılık yapamıyor. Çünkü düzenleme sonrası, sadece TÜRSAB A Grubu Turizm Sertifikalı firmalar aracı olacak. Bunun yanında belgeye sahip olmayan firmalarla çalışmak ciddi para cezaları doğuruyor.

Türkiye’nin TÜRSAB A Grubu Turizm Sertifikalı Tek Firması Missafir ile Evinizi Kolayca Kiralayın!

Türkiye’nin öncü ve en büyük gayrimenkul yönetimi markası Missafir ile evinizi kısa/orta dönem kiralamak çok kolay! TÜRSAB A grubu turizm şirketi Missafir, 100 günden az kiralamalarınız için size sertifikalı, yasal ve sorunsuz bir gayrimenkul yönetimi hizmeti sağlar. Siz de Missafir’e katılın, stressiz ev sahipliğinin tadını çıkarın!

Airbnb’de Nasıl İlan Açılıyor?

airbnb nedir, nasıl kullanılır, airbnbde ilan açmak, airbnbde nasıl ilan açılır

Airbnb ve benzeri platformlarda ilan açmak, ev sahiplerinin ek gelir elde edebilmeleri için popüler bir yöntemdir. Öncelikle belirtelim ki, Airbnb Türkiye faaliyetlerini sürdürmektedir. Airbnb üzerinden ilan açmak istiyorsanız, sizin için bir rehber hazırladık:

  • Airbnb sitesine ya da mobil uygulamasına giriş yapın.
  • “Ev sahibi ol” bölümüne tıklayın.
  • Konaklama tipinizi, mülkünüzün bulunduğu lokasyonu ve kaç kişi ağırlayabileceğiniz bilgilerini girin.
  • Fiyatlandırma, rezervasyon kuralları ve diğer detayları belirleyin.
  • Fotoğraflar ekleyerek ilanınızı daha çekici hale getirin.
  • Açıklama bölümüne, konaklama yerinizle ilgili özgün bilgiler yazın.

Tüm Bunlar Yorucu Geldiyse, Missafir Sizin Yerinize Yapar!

Eğer tüm bunlarla uğraşmadan stressiz ve yasal bir kiralama deneyimi yaşamak isterseniz, Missafir’e davetlisiniz! Airbnb dahil 50+ platformda profesyonel ilan yönetimi, dinamik fiyatlandırma, teknoloji destekli altyapı gibi uçtan uca birçok hizmetiyle Missafir, turizm konutunuzun gerçek potansiyelini ortaya çıkarır! Missafir’in ayrıcalıklı dünyasına dahil olmak için hemen teklif alın!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top