Kapora Nedir? Neden Verilir? Missafir Kapora Rehberi

Kapora Nedir - Missafir

Kapora, gayrimenkul yatırımıyla ilgilenen herkesin sık sık denk gelebildiği bir kelime. Özellikle de evini satmayı veya kiralamayı düşünen bir ev sahibiyseniz… Peki kapora nedir gelin, birlikte inceleyelim.

Kapora Nedir ve Kapora Neden Verilir?

Kapora, alıcının almak istediği hizmet veya mal için bir söz niyetine geçen küçük bir ödemeye denir. Yani kapora sayesinde alıcının ürününüzü veya hizmeti alacağı kesinleştirilir. Kapora ödemesi sonrasında ürünün satışını alıcının tüm ücreti ödeyeceği güne kadar durdurursunuz. Yani, kapora nedir diye soracak olursak bunun cevabı alıcının ürünü kendine ayırması ve başkasına satılmasını engellemesi olur. Tüm ücretin ödeneceği günün tarihi alıcı ve satıcı arasında kararlaştırılır. 

Türk Borçlar Kanunu 177. maddede ifade edildiği gibi kapora, sözleşmenin yapıldığına dair bir kanıt olarak verilir. Kapora ödemesine dair tüm ayrıntılar alıcıyla aranızda imzalanacak olan yazılı sözleşmede bu yüzden mutlaka açıkça belirtilmeli. Çünkü kapora, cayma bedeli yerine geçmez. Sözleşmede kaporaya dair bilgi bulunmuyorsa satıcı taraf olarak kaporayı cayma bedeli yerine alabilirsiniz. 

Kapora Nasıl Yapılır?

Kapora Nedir - Missafir

Kapora yapmanın iki türü vardır: Yazılı ve sözlü. Tabii ki bu seçenekler arasında yazılı bir kapora sözleşmesi imzalamak daha güvenli. Özellikle de kapora elden verilmişse bu yoldan ilerlemeniz daha güvenilir olacaktır.

Kapora çevrimiçi olarak ödenmişse açıklama kısmında mutlaka ne için bu ücretin ödendiği belirtilmeli. Bu şekilde dekont bir kanıt olarak kullanılabilir.

Yazılı satış sözleşmesinde kaporaya dair bilgilerin detaylı bir şekilde yer alması gerektiğinden bahsetmiştik. Bu bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Kaporanın ne için verildiği
  2. Kaporanın kime verildiği
  3. Kaporanın ne kadar verildiği
  4. Kapora veriş tarihi
  5. Satışın yapılacağı tarih

Bu bilgiler sayesinde kapora yanması yaşanmaz, kaporayla cayma payı karıştırılmaz veya alıcı kaporasını geri almak isterse bunu gerçekleştirebilir.

Kapora Yanması Nedir? 

Kapora verildikten sonra satışın tamamlanması için taraflar arasında bir gün belirlenir. Bu gün aynı zamanda kaporanın geçerliliğinin de son gününü belirtir. Hizmetin veya ürünün satın alınmasının zaman aşımına uğraması durumunda kapora yanması durumu yaşanır. Yani, alıcı kapora ücretinin iadesini alamaz.

Kapora ve Cayma Bedeli Arasındaki Farklar Neler?

  1. Kapora sözleşmenin kurulduğuna dair bir kanıtken cayma bedeli sözleşmenin iki tarafına da belirli bir miktar ödeyerek sözleşmeyi feshedebilme imkanını tanır. Hatırlatmalıyız ki cayma parasını veren taraf sözleşmeyi feshederse bu tutarı öder ve cayma parasını alan taraf sözleşemeden dönerse bu tutarın iki katını diğer tarafa ödemekle yükümlü.
  2. Kapora iade alınabilirken cayma bedelinin iadesi bulunmaz. 
  3. Kaporayı sadece taraflardan biri öderken cayma bedelini iki taraf da ödeyebilir.
  4. Kapora sözleşme kurulurken verilir fakat cayma hakkı sözleşmenin imzalanmasından sonra doğar.

Kapora Geri Alınır mı?

Alıcıyla aranızda yapılacak kapora sözleşmesinde kaporanın iade edilip edilmeyeceğine ilişkin bilgilere yer verilir. 

Eğer ev veya mal sahibi olarak sizden kaynaklı sebeplerden dolayı sözleşme geçerliliğini yitirirse kapora bedeli iade edilir.

“Kapora nedir?” ve kapora hakkındaki diğer sorularınızı cevaplandırdık. Gayrimenkul sektörü hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Rayiç Bedeli Nedir ve Nasıl Hesaplanır? ve Depozito Nedir? Depozito Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey isimli yazılarımızı okumaya davetlisiniz.

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak