Kapora Nedir? Neden Verilir?

kapora nedir

Kapora, gayrimenkul yatırımıyla ilgilenen herkesin sık sık denk gelebildiği bir kelime. Özellikle de evini satmayı veya kiralamayı düşünen bir ev sahibiyseniz… Peki, bu kelimenin anlamı ne? Gelin, birlikte bu kavramı detaylıca inceleyelim.

Kapora Nedir ve Neden Verilir?

Kapora, alıcının almak istediği hizmet veya mal için bir söz niyetine geçen küçük bir ön ödemeye denir. Yani bu kavram sayesinde alıcının ürününüzü veya hizmeti alacağı kesinleştirilir. Alıcı sözleşmeden cayarsa bu kavram cayma parası yerine geçebilir. Bu durum kaporayı verenle alan arasında yapılan anlaşmayla belirlenir.

Kapora ödemesi sonrasında ürünün satışını alıcının tüm ücreti ödeyeceği güne kadar durdurursunuz. Yani, bu kavram sayesinde alıcı ürünü kendine ayırır. Böylece evin başkasına satılmasını engellemesi olur. Tüm ücretin ödeneceği günün tarihi alıcı ve satıcı arasında kararlaştırılır. 

Alıcı Taraf ve Satıcı Tarafın Sorumlulukları

Kapora verildiğinde alıcı taraf bazı sorumlulukları üstlenirken, satıcı taraf da bazı yükümlülüklere girer. Her iki tarafın da bu sorumlulukları bilmeleri ve anlaşmalarda buna göre hareket etmelidir.

Şimdi bu sorumlulukları özetleyelim. Alıcı taraf için tutarı anlaşmaya göre doğru tarihlerde ödemektir. Satıcı taraf ise satılan malı anlaşılan tarihe kadar başkasına satmamayı taahhüt etmiş olur. Tabii ki burada sorumluluklar yapılan anlaşmanın içeriğine göre farklılaşabilir.

Peki, verilen para bir malın satın alınacağını garantiler mi? Hayır. Bu noktada kaporaların geri ödemesi anlaşma içeriğine bağlıdır.

Yasal Süreçler

Türk Borçlar Kanunu 177. maddede ifade edildiği gibi kapora, sözleşmenin yapıldığına dair bir kanıt olarak verilir. Ödemeye dair tüm ayrıntılar alıcıyla aranızda imzalanacak olan yazılı sözleşmede bu yüzden mutlaka açıkça belirtilmelidir. Çünkü bu kavram, cayma bedeli yerine geçmez. Sözleşmede işleme dair bilgi bulunmuyorsa satıcı taraf olarak cayma bedeli yerine alabilirsiniz. 

Kapora Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bilmeniz gereken ilk şey: Alıcı taraf ve satıcı taraf arasında yapılan bir anlaşmanın garantisi olarak kabul ediliyor. Bu kelimenin anlamını bilmiyorsanız bu yazımızda öğrenebilirsiniz. Bu kelime, genellikle bir mal ya da hizmetin satın alınmasında önceden verilen ön ödeme anlamına geliyor.

Sözlü ya da yazılı olarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Fakat biz mutlaka yazılı olmasını tavsiye ederiz. Şimdi bu işlem sırasında dikkat edilmesi gereken noktalara bir göz atalım.

Kapora Vermek İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

kapora nedir, kapora ne demek

Kapora yapmanın iki türü vardır: Yazılı ve sözlü. Tabii ki bu seçenekler arasında yazılı bir sözleşme imzalamak daha güvenli. Özellikle de tutar elden verilmişse bu yoldan ilerlemeniz daha güvenilir olacaktır.

Tutar online olarak ödenmişse açıklama kısmında mutlaka ne için bu ücretin ödendiği belirtilmeli. Bu şekilde dekont bir kanıt olarak kullanılabilir.

Yazılı satış sözleşmesinde işleme dair bilgilerin detaylı bir şekilde yer alması gerektiğinden bahsetmiştik. Bu bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Ne için verildiği
  2. Kime verildiği
  3. Tutarı
  4. Veriliş tarihi
  5. Satışın gerçekleşeceği tarih

Bu bilgiler sayesinde kapora yanması yaşanmaz. Ayrıca bu kavramla cayma payı karıştırılmaz. Böylece alıcı verdiği tutarı geri almak isterse bunu gerçekleştirebilir.

İşlemlerinin Kayıt Altına Alınması

Bir kapora işlemi gerçekleştiğinde, her iki tarafın da haklarını koruyabilmesi için işlemin kayıt altına alınması çok önemlidir. Kayıt altına alınmayan işlemlerde, ilerleyen süreçlerde anlaşmazlık yaşanması durumunda hangi tarafın haklı olduğunu kanıtlamak zorlaşabilir. Bu nedenle:

  • İşlemi mutlaka kayıt altına alın. Kayıt altına almanın en güvenli yolu dekont belgesidir.
  • Dekont belgesinde yukarıda aktardığımız bilgilerin geçtiğinden emin olun.
  • Dekont açıklama bölümünde işlem detaylarına mutlaka yer verin.
  • Dekont belgesini online ve yazılı şekilde saklayın. Belgeyi her durumda bankanızdan tekrar talep edebileceğinizi unutmayın.
  • Sözlü anlaşmalarda kayıtlı belge bulunmayacağından dolayı yasal süreçlerde sıkıntı yaşayabileceğinizi unutmayın.
missafir teklif al banner

Missafir ile Kira Gelirinizi Bugün Artırın

Missafir ile profesyonel mülk yönetimi sistemine geçiş yaparak kira gelirinizi artırabilirsiniz. Ayrıca uzun dönem kiralamaların potansiyel stresinden de kurtulmuş olursunuz.

Missafir, dünyanın en popüler platformlarında evinize görünürlük kazandırıyor. Operasyonel ekipleriyle tüm kiralama sürecini yönetiyor. Böylece hem zamandan hem de paradan kazanıyorsunuz.

missafir hizmetleri nelerdir?

Kusursuz Kiralama ile Stresten Kurtulun

Missafir, orta ve kısa dönem ev kiralama konusunda teknoloji destekli çözümlerle hayatınızı kolaylaştırıyor. Türkiye’nin gözde lokasyonlarında mülk sahibiyseniz bizimle bugün iletişime geçebilirsiniz. Mülk yöneticilerimiz size sistemimizi detaylı bir şekilde aktaracaklardır.

Kapora Yanması Nedir? 

Kapora verildikten sonra satışın tamamlanması için taraflar arasında bir gün belirlenir. Bu gün aynı zamanda verilen ön ödemenin geçerli olacağı son günü de belirtir. Hizmetin veya ürünün satın alınmasının zaman aşımına uğraması durumunda kapora yanması durumu yaşanır. Yani, alıcı ödediği tutarın iadesini alamaz.

Kapora ve Cayma Bedeli Arasındaki Farklar Neler?

  1. Kapora sözleşmenin kurulduğuna dair bir kanıtken cayma bedeli sözleşmenin iki tarafına da belirli bir miktar ödeyerek sözleşmeyi feshedebilme imkanını tanır. Hatırlatmalıyız ki cayma parasını veren taraf sözleşmeyi feshederse bu tutarı öder ve cayma parasını alan taraf sözleşmeden dönerse bu tutarın iki katını diğer tarafa ödemekle yükümlü.
  2. Bu işlemde iade alınabilirken cayma bedelinin iadesi bulunmaz. 
  3. Bu işlemi sadece taraflardan biri öderken cayma bedelini iki taraf da ödeyebilir.
  4. Kaporada tutar sözleşme kurulurken verilir. Fakat cayma hakkı sözleşmenin imzalanmasından sonra doğar.
kapora vermek, kapora geri alma, kapora ödemesi

Kapora Geri Alınır mı?

Alıcıyla aranızda yapılacak kapora sözleşmesinde tutarın iade edilip edilmeyeceğine ilişkin bilgilere yer verilir. Yani tutarı geri alıp alamanız yaptığınız anlaşmaya bağlıdır. Yazılı anlaşmalarda bu durumu detaylıca belirtmeniz yasal süreçler için önemlidir.

Eğer ev veya mal sahibi olarak sizden kaynaklı sebeplerden dolayı sözleşme geçerliliğini yitirirse bedeli iade etmeniz gerekir. Etik olan da budur. Aksi durumda tutarı ödeyen sizin hakkınızda yasal sürece başvurabilir.

Kapora mı, Kaparo mu? Kapora Nasıl Yazılır, Doğru Kullanımı Nedir?

Türk Dil Kurumu’na göre “kapora” kelimesinin doğru yazımı nedir? “Kapora mı?” yoksa “kaparo şeklinde mi?” sorusu aklınıza mı takıldı? Bu kelime ülkemizde sıkça yanlış kullanılan kelimeler arasında. Türk Dil Kurumu, bu kelimenin doğru yazımının kapora şeklinde olduğunu belirtmektedir.

Kapora ve Ön Ödeme Arasındaki Fark

Kelimelerin anlamları bazen birbirine çok yakın olabilir. Mesela bu iki kelimede olduğu gibi. Kapora kelimesinin anlamı: Bir taahhüdün karşılığında alıcı tarafından verilen öncelikli ön ödeme. Fakat ön ödeme çok daha geniş bir anlamda kullanılabilir. Örneğin bir kredinin ön ödemesi gibi.

“Kapora ne demek?” ve bu konu hakkındaki diğer sorularınızı cevaplandırdık. Gayrimenkul sektörü hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Rayiç Bedeli Nedir ve Nasıl Hesaplanır? ve Depozito Nedir? Depozito Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey isimli yazılarımızı okumaya davetlisiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top