Depozito Nedir? Depozito Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

depozito nedir - Missafir

Her yerde karşımıza çıkan ve bazılarımızın kafasını karıştıran bir soru var: Depozito nedir? Depozito, kısa veya uzun dönem mülk kiralama durumlarında mülke gelebilecek potansiyel zarar ihtimaline yönelik güvence olarak mülk sahibi tarafından talep edilen teminata deniyor. Fakat unutmamak gerekir ki depozitonun farklı türleri ve geri alınması açısından belirli şartları da var. Bu yazımızda depozito nedir sorusuna dair bilmeniz gereken her detayı sizin için ele aldık.

Kira Depozitosu Nedir?

Kısa veya uzun dönem konut kiralamalarında veya işyeri kiralamalarında mülk sahibi Borçlar Kanunu çerçevesi içerisinde kiracıdan en fazla üç kira bedeline denk gelecek miktarda bir depozito bedeli isteme hakkına sahip. Genellikle eşyasız mülklerde tek bir aylık kira bedeli talep edilse de eşyalı kiralanan ve değerli mallar barındıran mülkler için üç kira bedeli talep edilen durumlar da meydana gelebiliyor. Mülk sahibi bu bedeli farklı bir para birimi üzerinden de talep edebiliyor fakat depozito iade dönemindeki döviz kuru farkları konusunda kiracı ve mülk sahibinin aralarında bir anlaşmaya varmış olması gerekiyor.

İstenen depozito bedelinin üç aylık kira bedelini aşması durumunda depozitonun üç aylık bedeli aşan kısmı geçersiz sayılıyor. Kiracının da bu miktarı geri isteme hakkı doğmuş oluyor.

Bunların yanı sıra depozito bedeli eğer faize yatırılıyorsa faiz gelirinin de anaparaya eklenmesi gerekli.

Depozito Geri Alınır Mı?

Depozito iadesi bazen sorun çıkarabilen bir durum olsa da taraflar aralarında sağlıklı bir şekilde iletişim kurar ve haklarını yazılı ve hukuki bir çerçevede güvence altına alırsa herhangi bir problem oluşmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Kira sözleşmesi sonlandırıldığında eğer kiralanan mülkte bir hasar oluşmamışsa ve sözleşmenin tüm şartları gerektiği şekilde yerine getirilmişse kiracı depozitoyu eksiksiz bir şekilde teslim alabiliyor. Fakat buna rağmen mülk sahibi depozito bedelini eksik teslim ediyor veya hiç teslim etmiyorsa kiracı hakkını aramak için mülk sahibine icra takibi başlatabiliyor ve dava açabiliyor. 

Yasalara göre mülk sahibi depozitoyu kira sözleşmesinin sonlandığı tarihten itibaren en fazla üç ay içinde ödemeli. Aksi takdirde kiracı yine hukuki yollara başvurarak depozito bedelini geri talep edebiliyor.

Kiracı Erken Çıkarsa Depozito Alabilir Mi?

Depozito konusunda doğru bilinen en büyük yanlışlardan biri; kiracının kira sözleşmesi sonlanmadan evden çıkmak istemesi durumunda depozitonun bir “ceza” ya da “cayma” faktörü olarak kullanılıp geri verilmemesinin yasal olduğu. Kiracı kira sözleşmesini sonlanma tarihinden daha erken feshediyor olsa bile tüm şartları yerine getirdiği müddetçe depozito bedelini de aynı şekilde geri teslim alma hakkına sahip.

Ev Kiralarken Depozito Senedi Nedir?

Kira sözleşmesi imzalarken hem kiracı hem de ev sahibinin haklarını güvence altına alması çok önemli. O yüzden depozito talep edilen durumlarda depozito teminat senedi de imzalanması gerekiyor. Depozito senedini imzalarken dikkat etmeniz gereken durumları şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Depozito senedinin bir teminat senedi olduğunun belgede açık olarak belirtilmesi
  • Depozito senedinin mülkün eksiksiz ve sorunsuz şekilde takas edileceğini ve aksi durumda iki taraf için de hukuki sorumluluklar meydana geleceğini belirten bir bildirge olması
  • Boş senede asla imza atılmaması

Kira sözleşmesinin süresi dolduğu takdirde depozito senedinin de geçersiz sayılacak olduğunu da unutmamalısınız.

Depozito Hangi Durumlarda Geri Verilmez?

Tabii ki de kiracının konaklama süresini tamamlayıp evden çıkarken verdiği depozito bedelini geri alma hakkına sahip olamadığı durumlar da var:

  • Evin duvarları ve/veya boyasının hasar görmesi
  • Evde tadilat gerektirecek şekilde zarar oluşması
  • Evin ödenmemiş faturalarının bulunması
  • Evden değerli mal varlıklarının çalınmış olması
  • Evde ev sahibine ciddi maddi zarar oluşturacak bir durum meydana gelmesi

Bu tür durumlarda bu zararlar depozito ücretinden karşılanıyor ve kiracı depozito bedelini geri alamıyor. Eğer zarar karşılandıktan sonra depozito ücretinden artan bir bedel olursa kiracı bu bedeli talep edebiliyor. Zaman ve normal kullanımdan dolayı meydana gelen eskimeler, solmalar ve aşınmalar için depozito bedelinden kesinti yapılamıyor çünkü bu tür durumlar mülke ve mülk sahibine doğrudan bir zarar oluşturmuş sayılmıyor.

Artık depozito nedir sorusuna dair tüm cevaplara sahipsiniz! Bütün haklarınızın bilincinde olarak güvenle mülk kiralayabilir veya kiraya verebilirsiniz. Bu tarz konular hakkında daha fazla bilgilenmek isterseniz Kanun Kapsamında Ev Sahibi Hakları Nelerdir? veya Kiracı Hakları Neler? Borçlar Kanununa Göre Kiracı Hakları adlı blog yazılarımıza da göz atabilirsiniz.


Missafir olarak kısa ve orta vadeli kiralamalarda ev sahiplerimize uçtan uca yönetim desteği sunuyoruz. Ev sahiplerimiz hiçbir problemle uğraşmadan kolay, güvenilir ve stressiz bir kiralama deneyimi yaşayabiliyor; evlerinden daha fazla kira geliri elde edebiliyor. Bu süreçte misafirlerimiz de zengin ürün yelpazemiz içerisinden beklentilerine ve zevklerine uygun olan evlerimizde 5 yıldızlı otel kalitesi ve ev konforunda konaklama fırsatını yakalıyor. Hakkımızda daha fazla bilgi edinmek için internet sitemizi inceleyebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top