Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler - Missafir

Kiraya vermek istediğiniz bir eviniz var fakat ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler neler tam olarak bilmiyor musunuz? Evinizi kiralama sürecinize başlamadan önce yapılması gereken işlemleri öğrenmenizde fayda var. İşte tam da bu serüveninizde size yardımcı olmak için detaylı bir rehber hazırladık. 

Peki, ev kiraya verirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Gelin, hep birlikte inceleyelim.

Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler: 4 Temel Konu

Ev kiraya verirken dikkat edilmesi gerekenler listesini aslında 4 temel başlık oluşturuyor. Bunları gayrimenkul danışmanı, kira ücreti, kira sözleşmesi ve evinizi kiralayacak kişi olarak sıralayabiliriz. 

1. Gayrimenkul Danışmanı Desteği

Evinizi kiralarken gayrimenkul danışmanlarıyla çalışmak hem sizin hem de kiracının işini kolaylaştıran yollardan biri. Çünkü gayrimenkul danışmanları ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler ve resmi işlemler hakkında size bilgilendirmede bulunur, yatırım danışmanlığı sunar ve eviniz için kiracıları bulmanızda size yardımcı olur.

Emlakçıya Ev Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler

Evinizi kiraya verirken bir emlakçıyla çalışmak işlerin daha işlevsel olarak ilerlemesini sağlayabilir. Çünkü bir emlakçının görevi sizin ve evinizi kiralamak isteyen kişinin arasındaki aracı taraf olmak ve bu işlemin en doğru ve kısa biçimde tamamlanmasını sağlamak. 

Emlakçıya ev verirken dikkat edilmesi gerekenler listesinin başında çalışacağınız emlakçının profesyonel ve güvenilir birisi olması başta geliyor. Bunun için emlakçının portföyünü inceleyebilirsiniz. Ayrıca emlakçıya verilecek olan komisyon tutarı da göz önünde bulundurmanız gereken detaylardan biri.

2. Ev Kiraya Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler – Kira Bedeli 

Ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler ve önemli noktalardan bir diğeriyse kira bedeli. Mevcut şartlarda çevredeki benzer evlerin kiralarına bakarak, kiraya vereceğiniz mülkün durumunu göz önüne alarak ve kiraya vereceğiniz evin lokasyonunu değerlendirerek kira değerini belirleyebilirsiniz.

Ev kiralarken ilk kira ile birlikte bir depozito ücreti de talep edebilirsiniz. Fakat ev kiralarken depozito ücretini makul ve gerçekçi bir miktarda tutmalısınız ki uygun kiracıyı bulmanız kolaylaşsın. Depozito ücreti hakkında öğrenmeniz gerekenleri Depozito Nedir? Depozito Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey adlı içeriğimizde bulabilirsiniz.

Olası kira geliriniz hakkında daha kapsamlı bir okuma yapmak isterseniz sizi Kira Geliri Artışı İçin Tüyolar isimli içeriğimizi okumaya davet ediyoruz. Aynı zamanda, kira bedelinizi belirlerken mutlaka bilgi sahibi olmanız gereken bir diğer konuysa kira gelir vergisi. Kira Gelir Vergisi Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları yazımızla bu konu hakkında aklınızda soru işareti kalmayacak!

3. Ev Kiralarken Sorun Yaşamamanız İçin: Kira Sözleşmesi

Evizini başarıyla kiralayabilmeniz için dikkat etmeniz gereken belki de en önemli detay kira sözleşmeniz. 

Kiracınızla aranızda çıkabilecek problemlerin çözümü için kira sözleşmenizdeki maddelere başvurabilirsiniz. Bu nedenle kira sözleşmesi hazırlarken her ayrıntıya özen gösterilmeli. Peki, kira sözleşmesi hazırlanırken nelere dikkat edilmeli ve kira sözleşmesi nasıl hazırlanmalı? Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır? Kira Sözleşmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler içeriğimizde hem bu sorularınızın cevaplarını bulabilir hem de sizin için hazırlamış olduğumuz örnek kira sözleşmesini inceleyebilirsiniz.

4. Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler – Kiracınız

ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler

Evinizi kiralayan kişi veya kişiler hakkında bilmeniz gereken bazı hususlar bulunuyor. Örneğin, kiralanan evde kaç kişinin ikamet edeceği bilginiz dahilinde olmalı. Bunun dışında kiracınızın kirayı belirlenen dönemlerde yatıracağına dair emin olmalısınız. Çünkü kiracının kirayı geciktirmesi durumunda sizin herhangi bir ceza uygulamanız söz konusu değil. Tahliye davası gibi bir yola başvurabilirsiniz fakat bu da uğraştırıcı ve uzun bir süreç.

Ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler listemizdeki 4 ana başlık bunlar. Peki bu durumlar dışında dikkat etmeniz gerekenler neler? 

Ev Kiraya Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler – Abonelikler

Evinizi kiraya verirken evin aboneliklerinin kiracınız adına olmasını talep edebilirsiniz. Bu şekilde faturaların ödenmemesi gibi durumlara karşı önlem almış olursunuz.

Kira Sigortası

Kira sigortasıyla kiracınızın kirayı ödemediği durumlardaki kira kaybınızı temin edebilirsiniz. Fakat kira gelirinizi güvenceye alması açısından faydalı da olsa kira sigortasının bir ücrete tabi olduğunu da hatırlatmak isteriz.

Kira Gelir Vergisi Beyannamesi

Belirli bir miktarı aşan kira geliri elde eden ev sahipleri yılın ilk aylarında bu geliri beyan etmek zorunda. Kira gelir vergisi beyannamesi ise bu bildirimin yapıldığı dokümana verilen isim. 2022 yılı özelinde evler için kişi başına düşen kira geliri 7 bin lirayı geçmiyorsa kira geliri beyannamesi verilmesine gerek olmadığına dikkat çekmek isteriz.

Kira gelir vergisi beyannamesini Gelir İdare Başkanlığının Hazır Beyan Sistemi üzerinden bir vergi dairesine gitmeden verebilirsiniz.

Eşyalı Ev Kiraya Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev kiralarken depozito temin etmenizin önemli olduğu senaryolardan biri eşyalı ev kiralamanız. Böylece evinizle beraber kiralamış olduğunuz eşyalarınız için de bir güvence alırsınız. Ayrıca, kira sözleşmenizde kiralanan mülkte yer alan demirbaşlara ve onların durumlarına mutlaka yer vermelisiniz.

Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler: Kira Gelirimi Nasıl Artırırım?

ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler

Evinizden düzenli gelir elde etmek için uzun dönem kiralama sistemiyle yıllık sözleşmeyle düzenli bir gelir akışı sağlayabilirsiniz. Fakat kira bedelinizde kira sözleşmesi sebebiyle kısıtlı oranlarda değişiklik yapabilirsiniz. Yani eviniz yıl içinde değer kazansa bile kira fiyat artışını belirli bir ölçüde gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu da dinamik bir kira gelirine sahip olmanızı engelliyor.

Kısa ve orta dönem kiralama sistemindeyse evinizin kazandığı değer, kira gelirinize de rahatlıkla yansıyabiliyor. Kısacası kısa ve orta dönem kiralama uzun dönemli kiralamaya kıyasla aynı konut üzerinden daha fazla gelir elde etmenizi sağlıyor. Missafir olarak kısa ve orta dönem kiralamalarda dinamik fiyatlandırma hizmetimizle döneme ve talebe göre evlerimiz için en doğru fiyatlandırmayı gerçekleştiriyoruz. Kira bedelinin kolay optimizasyonu dışında kısa ve orta dönemli kiralamalarda esnek takvim olanağı da sizin için büyük bir artı. Evinizi dilediğiniz zamanda, keyfinize ve rahatlığınıza göre kiraya verebilir veya bizzat siz kullanabilirsiniz.

Missafir’in uçtan uca operasyonel desteği sayesinde ev sahipleri stressiz, güvenilir ve kolay bir kiralama süreci yaşıyor. Evinizi kısa ve orta dönemli olarak kiraya vermek için hemen teklif alın ve Missafirli olmak için ilk adımınızı atın!

Bir ev sahibi olarak evinizi kiralamadan önce Ev Sahibi Sorumlulukları ve Yükümlülükleri Nelerdir? isimli içeriğimizi okuyarak durumunuz hakkında bilgilenebilirsiniz.

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak