Ev Sahibi ve Kiracı Anlaşmazlıkları Çözüm Önerileri

ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları - Missafir

Son zamanların en çok aranan ve merak edilen konularından birileri ev sahibi ve kiracı hakları. Maalesef pandemi sonrası zamlar, ekonomik kriz ve vergi oranlarıyla doğru orantılı şekilde hızla artan kira bedelleri ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları alevlendiriyor. Bu nedenle hem ev sahiplerini hem de kiracıları koruyacak yeni uygulamalar hayata geçirilmeye başlandı. Böylece ev sahiplerinin haksız yaptırımlarının önüne geçilmesi ve iki tarafın da haklarının güvence altına alınması planlanıyor. Biz de bu yazımızda ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları ile ilgili tüm detayları listeledik.

Kiracı Ev Sahibini Şikayet Edebilir Mi?

Bildiğiniz üzere son düzenlemeler sonucunda ev sahiplerinin kira bedeline yapabileceği azami kira artışına 1 Temmuz 2023’e kadar maksimum yüzde 25 artış olacak şekilde bir sınırlama getirilmişti. Bu sınırlama sayesinde kiracılar CİMER üzerinden yıl sonunda kiraya yasal sınırdan daha fazla zam yapan ev sahiplerini şikayet etme hakkına sahip oluyor. Dolayısıyla anormal kira artışlarının ve kiracıların mağduriyetlerinin azalacağı umut ediliyor. Bu konuya istinaden Ev Sahibi Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir? adlı blog yazımıza da göz atmanızı öneriyoruz.

Ev Sahibi Şikayet Hattı

Aslında Mayıs 2022’de ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarını en aza indirmek amaçlı bir Ev Sahibi Şikayet Hattı kurulması planlanıyordu. Kiracılar kira sözleşmeleri dolmadan evden çıkmaları konusunda baskıcı olan veya haksız oranda zam yapan ev sahiplerini 189’u arayarak veya CİMER ya da e-Devlet üzerinden ihbar formu doldurarak şikayet edebilecektir. Fakat kira zamlarına getirilen sınırlamalar vb. uygulamalardan sonra bu proje yürürlüğe geçmeden durduruldu.

Ev Sahibi ve Kiracı Anlaşmazlıkları Nelerden Dolayı Ortaya Çıkıyor?

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarının birçok sebebi olabiliyor fakat en çok sorunun çıktığı konuları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

Kira Bedeli: 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarının başlıca nedeni genelde kira bedeli oluyor. Yıllık enflasyonun büyük ölçüde etkilediği kira zammı oranlarına azami sınırlama getirildi. Fakat bazen ev sahipleri yasalara aykırı şekilde kirayı çok daha fazla oranlarda artırmak isteyebiliyor. Bu durumda kiracı yasal çerçevenin dışında yapılan bir zammı kabul etmekle yükümlü değil ve gerekirse hakkını hukuki yollardan arayabiliyor.

Depozito Bedeli:  

Ev sahiplerinin kiracılarından toplamda 3 adet kira bedelini geçmeyecek miktarda depozito bedeli talep etme hakkı bulunuyor. Depozitonun kiracı evden çıkarken geri verilip verilmemesi konusuysa ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarının en büyük sebeplerinden biri. Belli durumlarda kiracının vermiş olduğu depozitoyu geri alma hakkı ortadan kalkıyor. Depozitoyla ilgili her detayı Depozito Nedir? Depozito Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey adlı blog yazımızda okuyabilirsiniz.

Kiracıyı Evden Çıkarmak:

Sorunsuz bir kiralama süreci devam ettiği takdirde ev sahibi kiracıyı evden çıkaramaz. Kiracıyı kira sözleşmesi tamamlanmadan evden çıkarma hakkına sahip olması için spesifik şartların sağlanması gerekiyor:

  • Mülkün tadilata girmesi
  • Ev sahibinin kendisinin veya ailesinde bakmakla yükümlü olduğu kişilerin o mülkte oturmaya ihtiyacı olması
  • Ev sahibinin evi başkasına satması ve sattığı kişinin 6 ay içinde kiracının çıkmasını talep etmesi

Kiracının Kirayı Vaktinde Ödememesi:

Bir diğer ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığı sebebiyse kiracıların kirayı vaktinde ödemiyor olmaları. Bu durumda ev sahibinin başvurabileceği yöntem kiracıya yazılı (sözlü olmaması burada önemli bir nokta) olarak iki adet haklı ihtarda bulunmak. Ev sahibi bu yazılı beyanda kiracıya belirli bir süre tanıyarak bu sürenin sonunda kiracı hala kira bedelini ödememiş olursa sözleşmeyi feshedebiliyor. Tanınacak sürenin konutlarda ve işyeri kiralamalarında en az 30 gün olması gerekiyor. 

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları hakkında verebileceğimiz tüm bilgiler bunlar. Ev sahibi ve/veya kiracı haklarıyla ilgili daha çok bilgi almak ister misiniz? O halde Ev Sahibi Sorumlulukları ve Yükümlülükleri Nelerdir? veya Kanun Kapsamında Kiracı Hakları Nelerdir? adlı blog yazılarımızı da inceleyebilirsiniz. Sorunsuz bir kiralama süreci yaşamanızı umarız! Mülk sahibiyseniz ve evinizi kısa/orta dönem kiralama fikrine sıcak bakıyorsanız bizimle iletişime geçin, evinizin değerini arttırın!

20 thoughts on “Ev Sahibi ve Kiracı Anlaşmazlıkları Çözüm Önerileri”

  1. merhaba 13 senedir eşimin mütait arkadasının evinde oturuyorum kendi aralarında anlaşma yapıldı. fakfakat ev sahibi baskası çıktı bu arada kira hiç ödemedik mütahitle kira kontratı yapılmıştı mülk sahibi başkası çıktı oglu 2020 de çıktı geldi ev sahibiyim dedi biz ondan tapuyu gösteröesini istedik o göstermedi ve ve bize kimseye kira ödemeyin dedi gitti yurt dışına aradan zaman geçti şimdi tekrar bizimle iletişime geçti çnce kira ıatedi sonra vazgeçti çıkın dedi tapuyu görmek istedik yine yok beni karakoldan arıyarak adınıza şikayet var dendi gittim elime bir dilekçe tutusturdular teftişe gelinicek evde olun dediler kısacası biz kira ödemeye razıyız ama beni şikayet etmiş beni ne bekliyor bilmiyorum 5 sene geriye dönük alıcak istiyor ne yapmalıyım bana birisi açıklayabilirmi

  2. Merhabalar 2 yıllık kiracıyim evimde ve 4500 olan kirayı ev sahibi 15.000 yapmak istiyor defalarca bu fiyatı veremeyecegimizi yasa olarak bu artışa gidemeyeceğini orta yolda en azından 8 bin 10 bin gibi bir rakama bile anlaşmak istediğimizi söylediğimiz halde bir türlü yanaşmıyor anlaşmaya. Bizim ne yapmamız lazım yardımcı olabilecek biri var mı? Nasıl bir yol izlemeliyiz

    1. Merhaba Dilek hanım,

      Burada verdiğimiz bilgiler hukuki kesinlik içermez, sadece bilgilendirme amacıyladır. Kira sözleşmenizdeki şartlar bilinmeden net bir cevap verilemez; fakat ülkemizde geçerli olan yasalar gereği:
      1 Temmuz 2024’e kadar yapılacak zamlarda %25 kuralı mevcuttur. Kiranıza zam dönemi geldiyse ve sözleşmeniz yenilecekse %25 zamlı şekilde kiranızı ödeyebilirsiniz. Bu oranın üzerinde yapılan zamlar yasa dışıdır ve hukuki yollara başvurarak haklarınızı koruyabilirsiniz.

      %25 kira zammı yasası yürürlükten kaldıktan sonra ev sahibiniz kira sözleşmenizdeki şartlar oranında zam yapabilir. Bu genellikle yıllık TEFE-TÜFE ortalaması üzerinden belirlenir. Eğer sözleşmenizde başka maddeler yer almıyorsa bu oranın üzerinde ev sahibiniz zam yapamaz.

      Ev sahibiniz 5 yıldan sonra yeniden kira değerlemesi davası açarak kiranızı bilirkişilerin onaylayacağı miktarda artırabilir. Ama 5 yıla kadar kiracı haklarınız yasalarla korunmaktadır.

  3. Merhaba ev sahibi iban hesabı vermiyor. Elden alıyor. Eve otur veririm dedi bir yılı geçti vermedi şimdide yüzde 150 zam yapıyor olmazsa çık diyor. Bunun bir yolu varmı

    1. Merhaba İbrahim Bey,

      Burada verdiğimiz bilgiler hukuki kesinlik içermez. Hukuki destek almanızı öneririz.

      Sözleşmesiz şekilde kiraya vermek yasal değildir ve hukuki durumlarda sözleşmesi olan kiracılarla aynı haklara sahipsiniz. Yasa gereği 1 Temmuz 2024’e kadar ev sahipleri maksimum %25 kira zammı yapabilir. Uzman bir avukata danışarak haklarınızı koruyabilirsiniz.

  4. Bora Bey sonuna kadar haklısınız katılıyorum bütün söylediklerinize Aynı durumda ben de öyleyim resmen devlet benim evimi kiracıya gasp ettiriyor onlar yiyip içip gezerken biz tasarruf yaptık çocuklarımız büyürken eşim ek işler yapacağım diye günlerce eve gelmeyerek uykusuz kalarak Yaptığımız bu birikimler sonucu Yatırım için gelir için almamız Suçumuz bu muydu oğlum evlenecek kiracı çıkmıyor aldığımız eşyalar orada burada bekliyor üstüne Üstelik bir de hakaret yiyoruz ama bunlara bu Hakkı veren devlet maalesef hakkım sonuna kadar helal etmiyorum Benim malıma ortakçı olanlara

  5. Merheba
    Ben yabancıyım ve göç idaresinde ikamet izni için ev sahibimin notere gelip imzalamasi gerekiyor
    Ama bi türlü gelmiyor ve en son bizi tehdit etdi
    Kiranizi 7 den 12’e çıkarırım diye
    Şuan ben çok mağdurum ve eğer evraklarımi göç idaresine teslim edemezsem oturma iznimde sıkıntı yasicam
    Benim bu konuyla ilgili herangi bi kanuni hak veya şikayet etme hakkım varmi??

  6. Merhaba bizim sözleşmemiz doldu ev sahibi oğlunu evlendirdiği için evden çikmamizi söyledi bizde bir ay olmadan ev bulup çiktik şimdi ise evi tadilat yaptirip evi yüklü bir miktarda kiraya veriyormuş şikayet etsem olur mu?

  7. Arkadaşlar, ben bir ev sahibi olarak şunları dile getirmek istiyorum. Affınıza sığınarak.
    1. Hepimiz çalışanız veya emekliyiz, maaşlarımıza belirli bir oranda zam geliyor, ama bunu kiraladığımız eve yansıtmıyoruz. Benim İki tane kiracım var.
    – Birisi hiç böyle bir düşünceye sahip olmadan devlet %25 diyor, ama maaşına her 6 ayda bir %40 zam alıyor.
    – İkinciside tam tersi bana haber vermeden her 6 ayda bir maaşına ne zam aldı ise bana da aynı oranda yansıtıyor.
    2. Ben 12 yaşımdan beri çalışan, 2 üniversite 1 yüksek lisan mezunu bir insanım. Bizlerde çocukken 1 seytin tanesini 3 lokmada yiyerek büyüdük, halden anlarız. Ama; Ben bu evleri alırken, 2 cocuğumun zırkından kestim, ailemi öyle lüks bir yaşantı içinde değil herşeyi kısıtlayarak yaşattım. Eşimin en fazla 5 defa taktığı altınlarını boz durdum da elde ettim.
    * Kiracı arkadaşlara bakıyorum, gün kazanıp gün yiyorlar. Ölseler cenazelerini kaldıracak birikmişleri yok, ailesi ondan bundan para istiyor. Arkadaş el için değil, kendin şerefin onurun için aşa, Adam kirada elinde 20,000 liralık telefon var. Benim neden elimde 2000 liralık telefon var. Benim evimin 4 kişilik haftalık gideri 1000 lira iken, arkadaşlar kıtlık var gibi 3 market arabası doldurup, konuya komşuya hava atma peşinde. Ben LC giyerken arkadaş maviden vb. yerlerden giyinir. Vel hasır ben bilmiyor muyum yaşamasını sizin gibi.
    * Adam ayda 6 sefer lüks restoranlarda yemek yer, durumda paylaşır, kredi kartı patlar, sonra geçinemiyorum. Ben neden evimde yiyorum. Bilemez miyim 4,000 lira verip yemek yemeyi.
    3. Kimse kimsenin ortağı değil arkadaş, Önce ALLAH’tan iste sonra müsrüften kaçın, sonrada çok çalış inanıyorum ki sen herşeyin en iyisine layıksın.
    Unutma ki taşıdığımız beden bile bizim değil bu dünyada, kibirlenmeden yürü bu hayat yolunda, Hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya, yarın ölecekmiş gibi ahirete çalış derim. Unutma ki, Müslüman için Dünya hep eziyet, hep sınav. Bizler ahiret için varız. Siz siz olun insanlarda olumlu izler bırakın. Saygılarımla…

    1. Emre yurtören

      Sen ne anlatıyorsun kardeşim bende ev sahibiyim yok maasindan bana haber vermedi yok bilmem ne hacı abi yüzde 25 sınırı var anladın bunun dışında zam yapamazsin ben 7 bin alıyorum kiracidan bir anda 12 yada 15 bin yaptım dersem kirayı adam sikayet ederse ki eder fahis zam çünki adamı öperler

  8. Evin sahibi kim? Kiracı mi devlet mi?
    Şaka mısınız? Enflasyon almış gitmiş işlerine gelince arz talep ediyorum kiracı kurallara uymadı ev sahibini huzursuz ediyor keyfi hallerde istediğini takmadan yapıyor ikiye bir eskisi gibi sanıp evden çıkacak deyip bakıyor bakalım ne yükseltilir nede çıkar.
    Asssada yazanlar ucuzken patır patır kaçıyorsunuz %25 Pahalı geliyordu odemiyordunuz .Şimdi ne 25 marketler almış başını gitmiş maliyetler desen öyle. . Haa unuttum ucuz ya her tarafı kırıp döküyordunuz yenilebilir diye..O zaman bu devlet neredeydi? Şimdi kiracilari hat açmış.
    Burdan uyuz oluyorum bu devlete hemde ne

  9. Biz 8 senedir aynı evdeyiz 650 kira veriyordum doğalgaz gelince evin pisliginide ben çektim kış günü çeliğin çocuğum hasta oldu dusunmedi bizi ev sahibi 2000 TL ye çıkardı bu zamana kadar sozlesme yoktu yeni yaptık

  10. 2022 sene sinde ben 870 tl kira ödüyordum.bütün ev fiyatları o ara arttı.bizim oturdugumuz semt pahalı bir semt.evler 3000 ,5000, civarı oldu evine göre daha yüksek olanda vardı.Ev sahibim evi satacam dedi önce ben baya ayak diredim.cıkmam dedim sattıgın kişi bana ihbar name göndersin cikarım dedim.baktı olmayacak böyle,dedi 3,500 kira ver.kal dedi.vermem dedim verememki zaten asgari ücretle çalışıyorum4250 tl maaş.en son 2000 ver dedi.bende ailem üzülmesin diye 2000 yaptım kontratı yeniledim.2023 yılı agostosta bitiyor kontrat.şimdi bu yine geldi telefonda aglıyor.oturdugum ev kızımın üzerine yapmıştım kızım beni evden atıyor.o istanbuldan ankaraya yerleşecek 3 ay içinde ev bul diyor.Çorumlu nede olsa.yalan bitmez bunda.şuan bulunduğum mahallede en ucız ev diyatı 12,500 o’da en kötü ev. sen taşın nakliyen bana ait diyor.Sen git bana dava aç dedim.Çıkmıyorum.kimse kimseyi zorla çıkaramaz.herkes haddini bilecek.amaçları kirayı yükseltmek.pasif olursan seni çıkarırlar.Dişli olacaksın.kötü olsalar ne yazar.her türlü devlet arkanda.hiçbir halt yiyemezler. 9 senedir aynı evdeyim.kira kontratım da 2022 de yenilendi sıkıyorsa atsın:))))

  11. Ev sahibi haksız zam artışı istedi ben bunu ödemem dediğim de o zaman evimden çık diyor kira elden ödüyorum ibn dan açtığımda da bahaneler arıyor ordan atma diye kira elektrik doğalgaz su zaman ödedigim hâlde çıkacaksın diyor ne yapmalıyım

  12. Merhabalar ben kiracayım ve madur durumdayım ev sahibim evden cıkarmak istiyor beni ve ev bulamıyoruz 2000 kira ödüyoruz her ay aksatmadan kirayı ödüyorum ev çok eski yıkılmak üzere ama mecbur durumumuz olmadığı için oturuyoruz ev su alıyo ve rütübetli Budan dolayı kiradan düsmesini talep ettik ve kabul etmedi evimden çıkın dedi ve bulamıyoruz bu durumda biz napmalıyız lütfen yardımcı olun

  13. Habib varlıoğlu

    Slm ev sahibi kiracıyı çıkarmaya kalkıyor fakat geçerli sebebi yok aklınca IBAN numarasını değiştiriyor kiracı para yatıramıyor bu durumda ne yapması gerek kiracının kira günü bir gün geçmiş olursa ne yapması lazım

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top