Son zamanların en çok aranan ve merak edilen konularından birileri ev sahibi ve kiracı hakları. Maalesef pandemi sonrası zamlar, ekonomik kriz ve vergi oranlarıyla doğru orantılı şekilde hızla artan kira bedelleri ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları alevlendiriyor. Bu nedenle hem ev sahiplerini hem de kiracıları koruyacak yeni uygulamalar hayata geçirilmeye başlandı. Böylece ev sahiplerinin haksız yaptırımlarının önüne geçilmesi ve iki tarafın da haklarının güvence altına alınması planlanıyor. Biz de bu yazımızda ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları ile ilgili tüm detayları listeledik.
Kiracı Ev Sahibini Şikayet Edebilir Mi?
Bildiğiniz üzere son düzenlemeler sonucunda ev sahiplerinin kira bedeline yapabileceği azami kira artışına 1 Temmuz 2023’e kadar maksimum yüzde 25 artış olacak şekilde bir sınırlama getirilmişti. Bu sınırlama sayesinde kiracılar CİMER üzerinden yıl sonunda kiraya yasal sınırdan daha fazla zam yapan ev sahiplerini şikayet etme hakkına sahip oluyor. Dolayısıyla anormal kira artışlarının ve kiracıların mağduriyetlerinin azalacağı umut ediliyor. Bu konuya istinaden Ev Sahibi Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir? adlı blog yazımıza da göz atmanızı öneriyoruz.
Ev Sahibi Şikayet Hattı
Aslında Mayıs 2022’de ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarını en aza indirmek amaçlı bir Ev Sahibi Şikayet Hattı kurulması planlanıyordu. Kiracılar kira sözleşmeleri dolmadan evden çıkmaları konusunda baskıcı olan veya haksız oranda zam yapan ev sahiplerini 189’u arayarak veya CİMER ya da e-Devlet üzerinden ihbar formu doldurarak şikayet edebilecektir. Fakat kira zamlarına getirilen sınırlamalar vb. uygulamalardan sonra bu proje yürürlüğe geçmeden durduruldu.
Ev Sahibi ve Kiracı Anlaşmazlıkları Nelerden Dolayı Ortaya Çıkıyor?
Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarının birçok sebebi olabiliyor fakat en çok sorunun çıktığı konuları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
Kira Bedeli:
Yukarıda da belirttiğimiz gibi ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarının başlıca nedeni genelde kira bedeli oluyor. Yıllık enflasyonun büyük ölçüde etkilediği kira zammı oranlarına azami sınırlama getirildi. Fakat bazen ev sahipleri yasalara aykırı şekilde kirayı çok daha fazla oranlarda artırmak isteyebiliyor. Bu durumda kiracı yasal çerçevenin dışında yapılan bir zammı kabul etmekle yükümlü değil ve gerekirse hakkını hukuki yollardan arayabiliyor.
Depozito Bedeli:
Ev sahiplerinin kiracılarından toplamda 3 adet kira bedelini geçmeyecek miktarda depozito bedeli talep etme hakkı bulunuyor. Depozitonun kiracı evden çıkarken geri verilip verilmemesi konusuysa ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarının en büyük sebeplerinden biri. Belli durumlarda kiracının vermiş olduğu depozitoyu geri alma hakkı ortadan kalkıyor. Depozitoyla ilgili her detayı Depozito Nedir? Depozito Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey adlı blog yazımızda okuyabilirsiniz.
Kiracıyı Evden Çıkarmak:
Sorunsuz bir kiralama süreci devam ettiği takdirde ev sahibi kiracıyı evden çıkaramaz. Kiracıyı kira sözleşmesi tamamlanmadan evden çıkarma hakkına sahip olması için spesifik şartların sağlanması gerekiyor:
- Mülkün tadilata girmesi
- Ev sahibinin kendisinin veya ailesinde bakmakla yükümlü olduğu kişilerin o mülkte oturmaya ihtiyacı olması
- Ev sahibinin evi başkasına satması ve sattığı kişinin 6 ay içinde kiracının çıkmasını talep etmesi
Kiracının Kirayı Vaktinde Ödememesi:
Bir diğer ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığı sebebiyse kiracıların kirayı vaktinde ödemiyor olmaları. Bu durumda ev sahibinin başvurabileceği yöntem kiracıya yazılı (sözlü olmaması burada önemli bir nokta) olarak iki adet haklı ihtarda bulunmak. Ev sahibi bu yazılı beyanda kiracıya belirli bir süre tanıyarak bu sürenin sonunda kiracı hala kira bedelini ödememiş olursa sözleşmeyi feshedebiliyor. Tanınacak sürenin konutlarda ve işyeri kiralamalarında en az 30 gün olması gerekiyor.
Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları hakkında verebileceğimiz tüm bilgiler bunlar. Ev sahibi ve/veya kiracı haklarıyla ilgili daha çok bilgi almak ister misiniz? O halde Ev Sahibi Sorumlulukları ve Yükümlülükleri Nelerdir? veya Kanun Kapsamında Kiracı Hakları Nelerdir? adlı blog yazılarımızı da inceleyebilirsiniz. Sorunsuz bir kiralama süreci yaşamanızı umarız! Mülk sahibiyseniz ve evinizi kısa/orta dönem kiralama fikrine sıcak bakıyorsanız bizimle iletişime geçin, evinizin değerini arttırın!