Ev Sahibi Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir?

ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin pek çok şehrinde konut kiralarında artış gözlemleniyor. Hem kiralık evde konaklayanların hem de mülkünü kiralamayı düşünen ev sahiplerinin akıllarını kurcalayan soruların başında “Ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?” sorusu geliyor. Gelin, ev sahibi veya kiracı olarak haklarınız ve yeni gelen düzenlemeler sonrası bu sorunuzun cevabına dair bilmeniz gerekenlere birlikte bakalım.

Kira Zamlarına Gelen Yeni Düzenlemede Ev Sahibi Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir?

8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanunla, kira sözleşmelerinde kira bedelinin artışına ilişkin anlaşmalara yüzde 25 oranında bir üst sınır getirildi. Buna göre 1 Temmuz 2024 tarihine kadar kira artış oranı %25’i geçemeyecek.

1 Temmuz 2024 tarihinden sonra ev sahiplerinin yapabileceği zam oranı tekrar eski sisteme görünecek gibi görünüyor. Henüz kira zammında %25 kuralının devam edeceği konusunda bir açıklama yapılmadı. Bu da kiralık evlerde zam oranı belirlenirken yıllık TEFE-TÜFE ortalamalarının baz alındığı sürece geri döneceğimizi gösteriyor.

Kira zam oranı kararını Resmi Gazete’den detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir

Ev Sahibi Kiracıya En Fazla Ne Kadar Zam Yapabilir?

2024 yılının ilk yarısında ev sahipleri %25 zam yapabilecek. Yüzde yirmi beş yasası 1 Temmuz 2024 yılında sonlanıyor. Yeni bir gelişme olmadığı sürece 1 Temmuz 2024 tarihinden sonraki kira sözleşmelerinde yıllık TEFE-TÜFE ortalaması üzerinden ya da ev sahibinin belirlediği şartlar üzerinden zam yapılabilecek.

8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanun 2023 yılında da uzatıldı. “Ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?” diye merak ediyorsanız, 2023 yılı dönemi boyunca, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olmak üzere, ev sahipleri kiraya en fazla %25 zam yapabilir.

Kiraya Farklı Oranlarda Zam Yapılabilir mi?

Normal şartlarda kira zammına üst sınır 12 aylık ortalama enflasyon üzerinden yapılır. Fakat bu geçici düzenleme kapsamında 1 Temmuz 2024 tarihine kadar konutlar için kira zam oranı yüzde 25’te sabitlendi. Bu oranı geçecek şekilde yapılan yeni sözleşmeler geçersiz sayılacak.

Kira Sözleşmesi Olmayan Kiracıya Ne Kadar Zam Yapılır?

Sözleşmesi olmayan kiracılar için zam oranı ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) 12 aylık ortalamasını geçemez. Sözleşmesi olmayan kiracılarda yasada sözleşmesi olan kiracı olarak kabul görür fakat bu durum kiracının kaç yıldır evde oturduğuna vb. durumlara göre değişkenlik gösterebilir. Bu konuda hukuki destek alınması en iyi yöntemdir.

Satılan Evdeki Kiracı Çıkartılabilir mi?

İçinde kiracı bulunan evin satılması durumunda sürecin nasıl işlemesi gerektiğiyle ilgili hem kiracı hem de yeni ev sahibi için bazı sorunlar yaşanabiliyor. Evde kiracı bulunurken ev sahibi evini satarsa ne olur? Satılan evdeki kiracı çıkartılabilir mi? Yeni ev sahibi kiraya zam yapabilir mi? Satılan ev ne kadar sürede boşaltılmalı? Kiracı ve ev sahibi olarak haklarınız hakkındaki bu soruların cevaplarını sizin için araştırdık.

missafir teklif al banner

Missafir ile kiralama stresinden uzaklaşın, aylık gelirinizi artırın

Missafir’in profesyonel mülk yönetimi hizmetiyle evinizi orta ve kısa süreli kiralayabilirsiniz. Tüm operasyonel süreci biz üstlenirken siz mobil uygulamanız ve masaüstü paneliniz üzerinden gelirlerinizi gerçek zamanlı olarak takip edebilirsiniz.

Detaylı bilgi almak için bugün Missafir’e başvurmayı unutmayın!

Ev Sahibi Evde Kiracı Varken Evi Satarsa

Kiracısı olduğum ev satıldı, ne yapmalıyım diye sorgulayan kiracıların haklarının korunduklarını bilmeleri gerekir. Kira hukukunda bu durumda kiracının mağdur edilmemesi esas alınmıştır. Ev satılmadan önce eski ev sahibiyle imzalamış olunan sözleşme ve sözleşmenin şartları aynı şekilde devam eder. Yeni ev sahibiyle tekrar kontrat yapılmasına gerek yoktur. Yeni ev sahibinin onaylı yeni hesap numarasıyla tapunun onda olduğuna dair belgeyi bildirmesi yeterli.

Kısacası, kira hukukuna göre yasal olarak mülk sahibinin kiracılı evi satması durumunda kiracının evi hemen boşaltma zorunluluğu bulunmaz.

Kiracılı Ev Satın Alındığında Ev Sahibinin Hakları

İlk olarak eski ev sahibinin haklarına bakacak olursak kiracılı evimi satabilir miyim? sorusunun cevabı evet olur. Tapuda şerh yoksa mülkün satılmasında bir sorun olmaz. 

Peki tapuda şerh ne demektir? Şerh, bir mülkün hak sahipliği konusunda kısıtlamalar getirmek anlamına gelir. Yani taşınmaz malı satın almak isteyenler mal üzerinde kısıtlı haklara sahip olur.

Tapuda şerh yoksa yeni ev sahibinin bazı şartlarda kiracının evden çıkmasını isteme hakları bulunuyor:

  • Kanuna göre tapu devrinden bir ay kadar sonra kiracıdan evi boşaltmasını isteyebilir. Konuya dair iletilen ihtarnamenin gönderilmesinden sonra eğer kira sözleşmesi 6 aydan uzun bir süre sonra sonlanacaksa kiracının 6 ay içerisinde evi boşaltması gerekiyor. Kiracı belirtilen tarihe kadar evden çıkmazsa dava yoluyla kiracı evden çıkartılabilir.
  • Yeni mülk sahibinin konaklayabileceği başka bir yer bulunmuyorsa kiracıdan evi boşaltmasını talep edebilir. Yani, ev sahibi kendi evine taşınmak için kiracıyı çıkarabilir mi? sorusunun cevabı bu durumda evet olur. Bunun gibi durumlarda en az bir ay önceden tebligat göndermesi gerekiyor. Eğer ki kiracının evden çıkması için tanınan süre bir aydan kısaysa kiracının önceden imzalamış olduğu kira sözleşmesi geçerliliğini koruyor.
  • Kiracının kaldığı mülkte yeniden inşa ya da imar gerçekleştirilecekse ve bu süreç içerisinde mülkte konaklanamayacaksa kira sözleşmesi tek taraflı olarak feshedilebiliyor.

Borçlar Kanunu tarafından güvenceye alınan ev sahibi hakları hakkındaki yazımızı inceleyip konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz “Ev Sahibi Hakları” isimli yazımıza göz atabilirsiniz. Kiracı hakları hakkında da yazmıştık, merak ettiğiniz detaylara o yazımızdan ulaşabilirsiniz.

missafir teklif al banner

Missafir olarak kısa ve orta vadeli kiralamalarda ev sahiplerimize uçtan uca yönetim desteği sunuyoruz. Ev sahiplerimiz hiçbir problemle uğraşmadan kolay, güvenilir ve stressiz bir kiralama deneyimi yaşayabiliyor; evlerinden daha fazla kira geliri elde edebiliyor. Bu süreçte misafirlerimiz de zengin ürün yelpazemiz içerisinden beklentilerine ve zevklerine uygun olan evlerimizde 5 yıldızlı otel kalitesi ve ev konforunda konaklama fırsatını yakalıyor. Hakkımızda daha fazla bilgi edinmek için internet sitemizi inceleyebilirsiniz.

Kiraya Kaç Ayda Zam Yapılır?

Normal şartlar altında kiraya 12 ayda bir zam yapılır. Burada kira sözleşmesinde yer alan maddeler zam oranının ne zaman ve nasıl yapılacağını belirler. Sözleşmede herhangi bir bilgi geçmiyorsa, zam oranı 12 ayda bir yapılmalıdır.

Ev Sahibi Kiraya Fazla Zam Yapmak İsterse Kiracı Ne Yapmalı?

Ev sahibi kiraya fahiş zam yapmak istiyorsa, kiracıların bu noktada haklarını bilmeleri önemlidir. Bununla birlikte hukuki destek alınmalıdır. Kiracı hakları ile ilgili yazımızdan daha çok bilgi alabilirsiniz.

4 thoughts on “Ev Sahibi Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir?”

  1. Merhabalar bizim mevcut kiramız 1600 tl geçen yıl.3 yıllık sözleşme yapıp 950 den 1600 yapmıştık.bugün görüşüldüğünde 7700 tl diyor neye göre artış dediğimizde ederi bu dedi konuyu kapattı ortada buluşalım bizde 5 verelim dedik bu rakamlarla gelmeyin dedi bende çıkmıyorum ozmaan dediğimde sorun yok evin tapusunu başka birisine devrederim tapu masrafı 10 bin tl ilk kiradada çıkarırım o masrafı sizin zararınız daha çok taşınma kira bedeli daha pahalıya maal olur karar sizin dedi nasıl bir yol izleyebiliriz .

  2. Demirtaş Aktaş

    sami akyüz:Manisada 5000 tl den aşağı kira mevcut değil iki yıldır kontrat yenilemiyoruz 1700 btl bu devirde kiramı olur devlet öğrenci yurtlarına yüzde beşyüz zam yaparken ev sahiplerinden kirayı düşük tutmasını bekleyemez bu bir haksızlıktır kiraya verme ve tutma verenle tutan arasındadır bir ev almak o kadar kolay değil bu hayat pahalılığında kiracı günün koşullarına uymak zorunda uymazsa bir ev satın alsın otursun.bir daire bungün beş milyon lira faize yatırsa aylık en az ellibin lira faiz alır bence devlet kiracıyıbdüşünüyorsa ev üretsin isterse kiracı olana bedava oturtsun vatandaşın tapulu evine karışmasın

  3. Slm ben 900tl ye bir eve kiraya girdim kotrat süresi bityiginde ev sahibini aradım oda bana siz zamanında oduyorsunuz iki sene zam yapmayayım kirada 1500olsun dedi yani 2021 agustos de oluyor bu 2023 Ağustos de bitiyordu dediği süre bugün kapıya kızini yollamış sözleşme yapmış eşimde imzalamis kirani niz 4000 bin oldu demiş telfn açtık konuştuk siz bize 2023 Ağustos demiştiniz yok ben öyle bir şey demedim bir sene dedim elinde yazılı belge varmı diyor inkar ediyor. Ve kardeşinin dükkanı var oraya kira biraktiriyor nasıl bir yol izlememiz lazım tskler

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top