Bir ev kiralamayı düşünenler ya da kiralık evde oturanlar için en önemli konuların başında kiracı hakları geliyor. 2011 yılında yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu, kiracı için çeşitli alanlarda koruma sağlıyor. Peki Borçlar Kanunu’na göre kiracı hakları neler?
Kiracıların en çok merak ettiği soruların yasa kapsamında cevaplarını bu yazımızda inceledik. İşte Kanun’a göre kiracı hakları ve güvenceleri!
Makalenin İçeriği / Table of Contents
Ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir mi?
Kiracıların akıllarını en sık meşgul eden, “Ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir mi?” sorusu oluyor. Ev sahibi evden çık diyor ise kiracı ne yapmalı? Kanuna göre belirli süreli kira sözleşmeleri, kira yılı dolmadan feshedilemez. Belirsiz süreli kira sözleşmeleriyse en az 6 aylık bildirim süresi sonunda feshedilebilir. Ancak ev sahibi, haklı bir gerekçesi olması durumunda erken fesih talebiyle dava açabilir.
Ev sahibinin haklı gerekçeleri nelerdir?
Haklı gerekçeler Kanun kapsamında belirlenmiştir. Buna göre ev sahibinin kendisi, eşi, bakmakla yükümlü olduğu kişi, altsoyu ya da üstsoyu için söz konusu evin kullanımı gerekliyse ev sahibine kiracıyı evden çıkarma hakkı tanınır.
Aynı şekilde ev sahibinin kendisi kirada oturuyorsa ancak kira geliri yeterli gelmediği için kendi kirasını ödemekte zorlanıyorsa bu da ev sahibinin kiracıyı evden çıkarması için haklı bir gerekçe sayılır.
Kira bedelinin ödenmemesi de tahliye talebi için yeterli ve geçerli bir sebeptir.
Ayrıca ev sahibi evini satarsa kiracıyı tahliye etme hakkına sahiptir.
Ev sahibi haklı gerekçeyle tahliye isterse kiracı hakları neler?
Kanunlar tarafından ev sahibinin beklenmedik tahliye talebine karşı kiracı hakları da koruma altında. Örneğin evin satılması durumunda, satışın gerçekleştiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde ev sahibi kiracıya bunu bildirmekle yükümlü. Kiracı, satışı takip eden 6 ay boyunca evde kalmaya devam edebilir. 6 ayın sonundaysa ev sahibi tahliye davası açabilir. Ancak kira sözleşmesini kiracı tapuya şerh olarak işlerse satış işleminden sonra kiracının tahliyesi istenemez.
Farklı geçerli sebeplerden ev sahibinin kiracıyı evden çıkarmak istemesi durumunda belirli süreli sözleşmeler sürenin sonunda sonlandırılabilir. Belirsiz süreli sözleşmeler ise fesih dönemi ve bildirimde bulunma süresinden itibaren 1 ay içerisinde dava açılmasıyla sona erdirilebilir.
Not: Ev sahibi yukarıdaki gereksinimlerden dolayı kiracıyı evden çıkardıktan sonra 3 yıl içinde başkasına kiralayamıyor. Kiraladığı tespit edildiği takdirde ev sahibi eski kiracısına, son kira yılı üzerinden hesap edilen 1 yıllık kira bedelinden az olmamak koşuluyla tazminat ödemek zorundadır.
Borçlar Kanununa Göre Diğer Kiracı Hakları 2023
- Ev sahibi, kira sözleşmesinin geçerliliği süresince evi kiraya verdiği şekilde korumakla yükümlüdür. Bu demektir ki evin içinde yapılacak tadilat masrafları ve demirbaşlara dair masraflar ev sahibi tarafından karşılanmalıdır. Ev sahibi ve kiracının karşılıklı anlaşması durumunda faturalandırma ve tutarı kira bedelinden düşmek koşuluyla masrafları kiracı karşılayabilir. Ancak kiracı istemezse böyle bir zorunluluğu bulunmamakta.
- Evde sonradan herhangi bir kusurun çıkması durumunda (rutubet, küf vb.) kiracı ev sahibinden bu kusurların giderilmesini talep edebilir. Kusurlar giderilmezse kiracı kira bedelinde indirim isteme hakkına sahiptir.
- Eve dair sigorta ve vergi gibi ödemeler, sözleşmede aksi belirtilmemişse ev sahibine aittir, kiracıdan talep edilemez.
- Belirli süreli kira sözleşmeleri, taraflardan itiraz gelmediği sürece süre bitiminden itibaren aynı süreyi kapsayacak şekilde yenilenmiş kabul edilir.
- Kiracılar da apartman kurulu toplantılarına katılabilir ve apartman yöneticisi olabilir.
- Kiracı ev sahibinden yazılı izin aldığı takdirde kiraladığı ev için başkasına alt kiralama yapabilir.
- Geç ödenen kira bedelleri için ev sahibi hiçbir şekilde cezai kira ödemesi, ekstra ücret vs talep edemez.
- Zamanın yıpratıcılığı sebebiyle zarar gören demirbaşların tamiri veya yenilenmesi masrafı ev sahibine aittir.
- Kiracı evden çıkarken evi bulduğu şekilde teslim ediyorsa ev sahibi depozitoyu tam olarak geri ödemelidir. Depozito bedeli ev sahibiyle kiracının anlaşması durumunda son ayın kira bedelinden düşülebilir.
- Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak olan evde oturan kiracı devletten 2 aylık kira bedeli kadar yardım alabilir.
- Evin kiralanması sırasında içerisindeki eşyalar için değer biçilmişse ve zaman içinde kiracı bu eşyalar için masraf yapmışsa fesih sonrasında tazminat talep edebilir.
Tüm bu kiracı hakları Kanun tarafından güvence altına alınmıştır ve kira sözleşmesi olmasa bile geçerlidir.
Kiracı Hakları İhlalinde Ne Yapılabilir?
Ev sahibinin haklarını ihlal ettiğini düşünen ve konuyla ilgili sorun yaşayan kiracılar Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak işlem başlatabilirler.
Eğer ev sahibinin kiracılara karşı yükümlülüklerini merak ediyorsanız “Ev Sahibi Sorumlulukları ve Yükümlülükleri Nelerdir” isimli blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
…
Missafir olarak kısa ve orta vadeli kiralamalarda ev sahiplerimize uçtan uca yönetim desteği sunuyoruz. Ev sahiplerimiz hiçbir problemle uğraşmadan kolay, güvenilir ve stressiz bir kiralama deneyimi yaşayabiliyor; evlerinden daha fazla kira geliri elde edebiliyor. Bu süreçte misafirlerimiz de zengin ürün yelpazemiz içerisinden beklentilerine ve zevklerine uygun olan evlerimizde 5 yıldızlı otel kalitesi ve ev konforunda konaklama fırsatını yakalıyor. Hakkımızda daha fazla bilgi edinmek için internet sitemizi inceleyebilirsiniz.