Yeni Ev Aldım Kiracı Evden Çıkmıyor Diyenler İçin Rehber

yeni ev aldım kiracı çıkmıyor, yeni ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir mi

Bir ev satın almanın heyecanını yaşarken, kiracının evden çıkmamasıyla karşılaşmak sizi zor bir duruma sokabilir. “Yeni ev aldım ama kiracı evden çıkmıyor” cümlesi, Türkiye’de birçok yeni ev sahibinin karşılaştığı bir durumdur. Bu durumu çözmek için bilinmesi gereken bazı hukuki detaylar vardır.

Türk Borçlar Kanunu’na göre yeni ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma hakkı, belirli şartlara bağlanmıştır. Taraflar bu süreçte kendi iradeleriyle karar verme hakkına sahip değildir. Hem ev sahibi tarafı olarak, hem de kiracı tarafı olarak haklarınız hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu, olası problemleri en aza indirecektir.

Kiralanan bir konutun, içerisinde kiracı bulunurken başka birine satılması ya da devredilmesi durumunda, ortaya çeşitli soru işaretleri çıkar. Özellikle “sözleşmesi biten kiracı evden çıkmıyor” ya da “kira sözleşmesi biten kiracı evden çıkmıyor” gibi durumlar, hem kiracı hem de ev sahibi için belirsizlikleri beraberinde getirir. 

Bu yazımızda, kiralanan konutun sahibinin değişmesiyle ortaya çıkan bu tür sorunlara ışık tutacağız. Sizler için hazırladığımız bu rehberle, kiracı ve ev sahibi haklarınızı öğrenerek bu durumu nasıl çözebileceğinizi öğreneceksiniz.

Yeni Ev Aldım Kiracıyı Nasıl Çıkarabilirim?

kiracı evden çıkmıyor

Yeni satın alınan bir konutta kiracının olması, yeni ev sahibine doğrudan kiracıyı çıkartma hakkını doğurmaz. Yani “ev aldım kiracı evden çıkmıyor” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ancak bunun için belli şartların oluşması ve yasal sürenin dolması gerektiği konusunda sizi uyaralım. 

Kiracı Evden Çıkmıyor: Kira Bedeli Gecikmesi

Kiracının en az 2 kez kira bedelini geciktirmesi bu nedenlerden biridir. Bu nedenin geçerli olabilmesi için ev sahibinin yazılı ihtar çekmesi gerekir. Kiracının kirayı 2 defa geciktirmesi ve ev sahibinin de aynı sayıda ihtar çekmesi yeterlidir. Böylelikle ev sahibi sözleşme bitiminde dava açarak kiracıyı çıkarma hakkına sahip olur.

Kiracı Evden Çıkmıyor: Ev Sahibinin Konuta İhtiyacı Olması

Eğer ev sahibinin başka bir taşınmazı yoksa veya konuta ihtiyacı mevcutsa, kiracının tahliye edilmesi için dava açma hakkına sahiptir. Davanın açılabilmesi için konutu devraldığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde kiracıya yazılı bildirim yapması gereklidir. Ev sahibinin bildirim yaptıktan sonra dava açabilmesi için en az 6 ay beklemesi gerekir. Kiracıya bu hak kanunlarla tanınmıştır.

Ancak dava açılması ev sahibi lehine kesin hüküm çıkacağı anlamına gelmez. Burada malikin konuta ihtiyacı konusunda samimi olması şartı gereklidir. Malik kendisinin, bakmakla yükümlü olduğu bireylerin, altsoyundan(çocuk, torun) veya üstsoyundan(anne, baba, vs.) bireylerin eve ihtiyacı olduğunu ispat etmelidir. Borçlar Kanunu’nda ev sahiplerine bu hak tanınmıştır. Ayrıca öne sürdüğü ihtiyaç kısa süreli değil sürekli olmalıdır. Bunun yanında ev sahibinin o konumda başka bir taşınmazının olmaması gerekir. 

  • Bildirim Yapın: Yeni ev sahibi olarak sizin üzerinizde birtakım yükümlülükler vardır. Özellikle “ev aldım kiracı çıkmıyor” durumlarında ilk yapılması gereken, mülkü satın aldığınız tarihten itibaren 1 ay içinde kiracıya yazılı olarak durumu bildirmektir. Bu bildirimi noter aracılığıyla yapmanız ispat kolaylığı açısından avantaj sağlar; fakat noter zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • 6 Aylık Süre: Bildirimi yaptıktan sonra 6 aylık bir süre içinde tahliye davası açabilirsiniz. Bu süre, genellikle devrin gerçekleştiği tarihten itibaren başlar. Sözleşmenin kalan süresi 6 aydan kısa ise, sözleşmenin bitiminden itibaren 1 ay içinde dava açabilirsiniz. Bu durumda ek bir bildirim yapılmasına gerek yoktur.
  • Birden Fazla Kiracı Durumu: Eğer kiralanan yerde birden fazla kiracı varsa, bildirimin her birine ayrı ayrı yapılması gerekmektedir. 

Evinizi Missafir ile Sorunsuz Şekilde Kiralayın!

Türkiye’nin öncü ve en büyük gayrimenkul yönetim markası Missafir ile evinizi kısa ve orta dönem kiraya vermek çok kolay! Türkiye’nin TÜRSAB A grubu turizm lisansı sahibi tek şirketi olan Missafir, kısa süreli kiralamalar için size hukuki açıdan sorunsuz ve bol kazançlı bir ev sahipliği deneyimi sunar. Missafir’e katılın, stressiz ve kârlı günlerin kapısını açın!

Kiracı Evden Çıkmıyor: Sözleşmesi Olan Kiracı Nasıl Çıkarılır?

Bir evi satın aldığınızda, evde kiracı varsa ve sözleşmesi bitmediyse, sözleşmeye riayet etmek durumunda kalırsınız. Sözleşmesi biten bir kiracının evden çıkmaması durumunda, yasal yollara başvurabilirsiniz. Ancak, kira sözleşmesi devam eden bir kiracının durumu farklıdır.

Sözleşme Süresi Devam Ediyorsa Ne Yapmalı?

Eğer evi satın aldınız ve kiracı çıkmıyor fakat kira sözleşmesi hala devam ediyorsa, sözleşme şartlarına uygun hareket etmelisiniz. Sözleşme süresi sona ermeden kiracınızı evden çıkaramazsınız.

Kiracı Evden Çıkmıyor: Sözleşmesi Olmayan Kiracı Nasıl Çıkarılır?

Bu durumda, kiracıya yazılı bir tebligatta bulunarak, sözleşmenin sona erdiğini ve evi boşaltması gerektiğini belirtmelisiniz. Eğer kiracı bu uyarılara rağmen evi boşaltmazsa, yasal yollara başvurarak tahliye işlemi başlatmanız gerekmektedir. “Evi satın aldım ama kiracı çıkmıyor” ve “sözleşme bitti kiracı evden çıkmıyor” gibi sorunlar yaşayan ev sahipleri, şu aşamaları izleyebilir:

1. İletişimi Kesmeyin

Öncelikle kiracınızla iletişime geçin. Ev aldım kiracı evden çıkmıyor sorununa karşılıklı anlayışla yaklaşmanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde konuyu mahkemeye taşımak zorunda kalmadan çözüme kavuşturabilirsiniz. Unutmayın, çoğu zaman iletişim sorunları anlaşmazlıkların temel nedenidir.

2. Sözleşmenizi İnceleyin

yeni ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir mi

Sözleşmesi biten kiracı evden çıkmıyor durumuyla karşı karşıya iseniz, kira sözleşmesinde belirtilen şartlara göz atın. Sözleşme şartlarına aykırı bir durum varsa hukuki yollara başvurabilirsiniz.

3. Kiracı Evden Çıkmıyor: Hukuki Destek Alın

Eğer “evi satın aldım, kiracı çıkmıyor” durumuyla karşılaşıyorsanız, bir avukatla görüşmekte fayda var. Özellikle “sözleşme yok kiracı evden çıkmıyor” gibi karmaşık durumlarda profesyonel destek almanız önemlidir.

4. Kiracı Evden Çıkmıyor: İhtarname Gönderin

Kiracınıza, evi boşaltması için noter aracılığıyla ihtarname gönderebilirsiniz. Bu, kiracınıza yasal olarak belirli bir süre tanır. Bu süre zarfında evi boşaltmazsa hukuki yollara başvurma hakkınızı güçlendirir.

5. Dava Açma Hakkınız

Eğer “evi satacağım, kiracı çıkmıyor” ya da “evimi satmak istiyorum, kiracı çıkmıyor” durumlarından biriyle karşılaşıyorsanız, son çare olarak dava açabilirsiniz. Ancak bu adımı atmadan önce diğer seçenekleri değerlendirmenizde fayda var.

Ev Sahibi Evi Satarsa Kiracının Hakları Nelerdir?

Eğer kiracının devam eden bir sözleşmesi varsa, endişe etmesi gereken bir durum yoktur. Sözleşme şartlarına uyduğu müddetçe sözleşme bitene kadar evi kullanım hakkı saklıdır. Bunun yanında konutlarda 6 ay ve daha uzun kira sözleşmelerinde sözleşmenin sona erdirilmesi için ev sahibinin sürenin bitiminden en az 15 gün önce bu durumu yazılı olarak kiracıya bildirmesi gerekir. Aksi takdirde kira sözleşmesi aynı koşullarda 1 yıl daha uzar.

Kiracı Ev Sahibine Tazminat Davası Açabilir mi?

yeni ev aldım kiracı çıkmıyor

Ev sahibi, ihtiyacını ileri sürerek kiracısını evden tahliye ettiğinde dikkatli olmalıdır. Çünkü, bu tahliye sonrasında ev sahibi, konutunu 3 yıl boyunca başkasına kiraya veremez. Bu kural, ev sahiplerinin ihtiyaç bahanesi altında kiracıları evden çıkartmasının önüne geçmek için konulmuştur.

Tazminat Davası ve Şartları

Eğer ev sahibi, yukarıdaki kuralı ihlal eder ve konutunu 3 yıl içinde başka birine kiralarsa, tahliye edilen kiracı, ev sahibine tazminat davası açma hakkına sahiptir. Borçlar Kanunu’na göre, tazminatın miktarı, kiracının sözleşmenin son yılında ödediği toplam kira bedelinden az olamaz. Bu hak, kiracıları koruma altına almak için konmuştur.

Özel Durumlar

Ancak her durum için bu 3 yıllık kural sabit değildir. Eğer ev sahibi, 3 yıl içerisinde haklı bir sebep ile evi bir başkasına kiralarsa ya da tahliye edilen kiracı ile yeniden kira sözleşmesi kurarsa, bu kural uygulanmaz.

Yasal ve Kazançlı Kısa Dönem Kiralama İçin Missafir’e Başvurun!

Rehberimizde olası tüm meseleleri ele almaya çalıştık. Ancak eğer kiracı evden çıkmıyor diye sorun yaşayan bir ev sahibi veya haksız şekilde evden çıkarılmaya çalışılan bir kiracı iseniz, bir hukuk danışmanlığı almanızı tavsiye ederiz.

Eğer okumaya devam etmek isterseniz “Ev Sahibi Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir?” yazımızı da tavsiye ederiz!

Kasım 2018’de Türkiye’nin ilk profesyonel orta ve kısa dönem ev kiralama yönetim platformu olarak kurulan Missafir, ev sahiplerine teknolojik altyapılı uçtan uca gayrimenkul yönetimi desteği, ev konaklaması yapan misafirlerine ise beş yıldızlı otel kalitesinde ev konforu sağlıyor.

Missafir; apartman dairelerinden villalara, doğayla iç içe bungalovlardan ultra lüks yazlıklara kadar farklı bütçe ve zevklere hitap eden ürün skalasını her geçen gün zenginleştirmeye devam ediyor. Siz de evinizi Missafir’in zengin portföyüne katmak ve kira gelirinizi artırmak isterseniz, hemen teklif alın!

Evinizi kısa dönem kiralayarak nasıl daha fazla gelir elde edebileceğinizi öğrenmek isterseniz, “Airbnb ile Para Kazanmak İçin Bilinmesi Gereken 10 Şey” ve “Airbnb Gibi Uygulamalar” yazılarımızı kaçırmayın!

0 thoughts on “Yeni Ev Aldım Kiracı Evden Çıkmıyor Diyenler İçin Rehber”

  1. Çalyaka Abdurrahman

    Merhaba ,
    Kiracı tahliyesi ile ilgili için size başvuruyorum.
    Aylar önce sözlü olarak yaptığım tahliye isteğim maalesef sonuç vermedi, iki ay kadar önce bir avukat aracılığıyla da bu isteğimi kiracıma ilettim ama sonuç vermedi.Dava açma yetkimin olduğunu öğrendim ama mahkeme için gerekli maddi güce sahip değilim.
    Yardımcı olurmusunuz..,
    Teşekkürler

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top