Yazlık Evi Günlük Kiraya Vermek Yasal mı? 

Yazlık evi günlük kiraya vermek yasal mı sorusu çok fazla akılları kurcalıyor. Türkiye’nin sevilen tatil destinasyonlarının birinde eviniz mi var? Yazlık evinizi günlük kiralamak mı istiyorsunuz? O halde bu sorunun cevabını merak ediyor olmalısınız. Haydi, yazlık evleri günlük kiralama işlemi yasal mı öğrenelim!

Günlük Kiralama: Yazlık Tatil Evleriniz Daha Çok Kazandırsın! 

Herkesin tatil yapmak isteyeceği bir şehirde yazlığınız varsa evinizi kiralayarak ek gelir elde edebilirsiniz. Son yıllarda tatilciler Missafir, Airbnb, Booking gibi konaklama hizmeti sunan popüler platformlardan ev kiralamayı tercih ediyor. Artık insanlar geleneksel otel tatillerinin sınırlılığından kurtulup farklı deneyimler edinme eğiliminde. 

Siz de bir ev sahibi olarak bu durumu kazanca çevirebilirsiniz. Evinizi kısa dönem kiraya vererek para kazanabilirsiniz. Yazlığınızı günlük ya da haftalık kiralamak istiyorsanız birtakım prosedürler olduğunu bilmelisiniz. Dilerseniz, bu işin profesyoneli olan Missafir ile çalışabilirsiniz. Size biraz Missafir’den bahsedelim.

Missafir 

Profesyonel mülk yönetimi yapan Missafir, kısa ve orta dönem kiralamalarda ev sahiplerine uçtan uca yönetim desteği sunuyor. Ayrıca yazlığınızı kiralamanız hususunda teknoloji destekli çözümler vaat ediyor. Evinizin kiralık ilanı Missafir Homes +50 (Airbnb, Booking, Agoda…) kanalda birden görünür olacak!

Yazlığımı Nasıl Günlük Kiraya Verebilirim?

Yazlık evi

Kiralık yazlık evinizi günlük olarak kiralamak istiyor olabilirsiniz. Ama öncelikle bilmeniz gereken şu ki bir evi günlük kiralamak için ruhsatınız olmalı! Bu ruhsat taşınmazın bağlı olduğu yerel belediyelere başvuru yoluyla temin ediliyor. Sürecin biraz uğraştırıcı olabileceğini de ekleyelim. 

İlgili bakanlık 2024 yılında bu konuda birtakım değişiklikler olacağını açıkladı. Fakat şu aşamada ruhsatınız olmadan günlük kira geliri elde etmeye kalkışırsanız idari para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Çünkü bu yasalara göre suç işlemek sayılıyor. 

28 Aralık 2023 tarihinde, Turizm ve Kültür Bakanlığı yönetiminde 100 gün altı konut kiralamalarını kapsayan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik” resmi gazetede yayınlandı. Bu yönetmelikle birlikte, günlük ve kısa dönem kiralama yapmak isteyen herkesin yönetmelikte yer alan gereklilikleri yerine getirmeleri zorunlu. Airbnb gibi uygulamalar üzerinden kiralama yapıyorsanız izin belgesine başvurmanız gerekiyor. Detaylar için ilgili sayfamıza mutlaka göz atın: Turizm Amaçlı Konut Kiralama Yönetmeliği

yazlik evi gunluk kira

Ruhsatsız günlük yazlık ev kiralama sizin 100.000 TL tutarında bir ceza ödemenize sebebiyet verebilir. Ayrıca eviniz emniyet mensupları tarafından geçici olarak mühürlenebilir. Bu da apartmandaki komşularınızla aranızı açabilir. Bunun dışında site yönetimlerinden uyarı alabilirsiniz. 

Ruhsatı mevcut günlük olarak evlerini kiraya verenler, her konuğu KBS sistemine bildirmelidir. Bu zorunlu bir yaptırımdır. Aksi halde ruhsatınız olsa dahi idari para cezası ödemek mecburiyetinde kalabilirsiniz. 

Yazlık Evi Günlük Kiraya Vermek Yasal mı? Günlük Yazlık Ev Kiralama

Günlük ev kiralamanın detaylarından ve prosedürlerinden kısaca bahsettik. Gelelim yazlıkları günlük olarak kiralamanın prosedürlerine! Böylece yazlık evi günlük kiraya vermek yasal mı sorusuna cevap vermiş olalım. 

Diyelim ki popüler bir tatil beldesinin en güzel yerinde yazlığınız var. Tatili geçirmek için yazlığınıza gitmeyi düşünüyorsunuz. Ama aralarda birkaç gün eviniz boş kalacak. O günlerde yazlığınızı günlük kiralık villa olarak kiralamak istiyorsunuz. Peki, bu yasal mı?

Yazlık Evi Günlük Kiraya Vermek Mümkün mü?

kiralik villa

Yazlık ev kiralama günlük olduğunda işler biraz karışıyor. Çünkü bu işlem ülkeler ve bölgeler arasında değişkenlik gösteren yasalara bağlı. Böyle durumlarda risk almamanız ve yerel yönetmeliklere mevzuata uygun hareket etmeniz gerekiyor. 

Yasal prosedürlere uygun davranmak, gereken izinleri almak, vergi ödemek gerekli. Üstelik yasal düzenlemeler ve mevzuatlarda sürekli olarak değişiklikler yapılıyor. Bu konularda işinin ehli olan profesyonellerden yardım alabilirsiniz.

Bazı ülkelerde yazlık evi günlük kiraya vermek yasal. Fakat bazı ülkelerde ise yasal değil. Peki, Türkiye’de durum ne?

Türkiye’de Yazlık Evi Günlük Kiraya Vermek Yasal mı? 

Türkiye’de tatil evinizi günlük kiraya vermenin şartlarını Turizm Mevzuatı aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Bu mevzuat dahilinde kısa dönem konaklamanın belli kuralları var. Türkiye’de günlük kiralık olan yazlıkları kiralamak yasal değil. Ancak bu durumun bölgelere ve belediyelere göre istisnai durumları mevcut. 

Turistik bir evi günlük kiralamak söz konusu olduğunda her ülkenin kendi mevzuatı geçerlidir. Türkiye’de istisnalar haricinde gün sayısı 100 olarak kabul ediliyor çünkü kısa dönem kiralamalar, 100 gün altı kiralamalar olarak tanımlandı. Bu durumda yazlık evinizi günlük kiraya vermeniz birtakım yasal sorumluluklar doğurabilir. Turistik ev statüsünde olan yazlığınızı günlük kiralamadan önce mevzuat hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu konuda profesyonellerle iş birliği de yapabilirsiniz. 

Yazlık Evinizi Kiraya Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

tatilciler

Yazlık evinizi günlük kiraya vermenin yasal olup olmadığını artık biliyorsunuz! Bu konu hakkında daha detaylı araştırmalar ve okumalar da yapabilirsiniz. Peki, yazlık evinizi kiraya verirken başka hangi konulara dikkat etmeniz gerekiyor? Gelin, yazlığınızı kiraya verirken dikkat etmeniz gereken detaylardan bahsedelim. 

Yazlığınızı Kiraya Verip Kira Bedelini Elden Almayın

Bu çok sık yapılan bir hata. Yazlığınızı ya da evinizi kiraya verdiniz. Karşınızdaki kişiye çok güvenseniz dahi kesinlikle elden para almayı kabul etmeyin. 

Kirayı tahsil etmek için banka, bir finans kurumu ya da Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü yani PTT gibi kanalları tercih edin. Üstelik dekont, makbuz gibi evraklarla durumu belgelendirin. Aksi takdirde bir sorun çıkarsa ve siz durumunuzu kanıtlayamazsanız vergi cezası ödemek durumunda kalabilirsiniz. 

Günlük ve haftalık ev kiralamalarında kira tutarı azdır. Ev sahipleri böyle durumlarda tutar az diye elden para almayı kabul edebiliyor. Bir sürprizle karşılaşmak istemiyorsanız bu hataya düşmeyin ve güvenilir yolu seçin. 

Yazlığınızı Sezonda Birden Çok Kez Kısa Dönem Kiralamak mı İstiyorsunuz?

kısa donem kiralik ev

Yazlığınızı sezonda farklı dönemlerde farklı kişilere kısa vadeli kiralayarak kazancınızı artırabilirsiniz. Çünkü yazlığınızda farklı zamanlarda birer hafta tatil yapma planı olan tatilciler bularak ek gelir elde edebilirsiniz. Fakat bu konuda dikkat etmeniz gereken detaylar var. 

Bir sene içinde evinizi birçok kişiye kısa dönem kiralıyor musunuz? O zaman elde ettiğiniz kazanç vergisel bazda gayrimenkul sermaye iradı kategorisine girmiyor. Tamamen ticari bir kazanç oluyor ve dolayısıyla vergi ödemeniz gerekiyor. Eğer yükümlülüklerinizi yerine getirmezseniz cezai işleme tabi tutulabilirsiniz. 

Kiracı Bulmak

Kiracı bulma işi evini kiraya vermek isteyen ev sahipleri için saydığımız önemli maddeler arasında yer alıyor. Hatta en önemlisi diyebiliriz. Çünkü hem eve zarar vermeyecek hem de kirayı vaktinde ve tam ödeyecek kiracıyı bulmak önemli. 

Üstelik evinizi kısa dönem kiraya vermek istiyor olabilirsiniz. Planlı hareket etmezseniz ev bazı dönemler uzun süre boş kalabilir. Bu durum sizin kazancınızın düşmesine neden olur. Sürekli olarak kiracı bulmak ve bu işin takibini yapmak zor olacaktır. Ama konaklama hizmeti veren Türkiye’nin öncü markası Missafir ile iş birliği yapabilirsiniz. 

Yazlık evi günlük kiraya vermek yasal mı sorusuna tatmin edici cevaplar aldınız mı? Eğer yazımızı beğendiyseniz başka konular üzerine yazdığımız yazılara da bir göz atabilirsiniz. Dilerseniz, Kısa Dönem Ev Kiralama Nedir? Avantajları Nelerdir? Adlı yazımızla başlayabilirsiniz.

Bu yazımız bilgilendirme amaçlıdır. Güncel bilgiler için resmi kurumların sayfalarından teyitli bilgi almanız gerekmektedir. Size bu hatırlatmayı da yapmadan geçmeyelim.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top