Türkiye’de Yabancıya Ev Kiralama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

yabancıya ev kiralama

Kullanmadığınız evinizden daha yüksek kira geliri elde etmek için yabancıya ev kiralama fikrine sıcak bakıyor ama sürece dair detaylara hakim olmadığınız için endişe mi duyuyorsunuz? O halde doğru yerdesiniz! Missafir olarak kısa/orta dönem kiralamadaki tecrübemizle yabancıya ev kiraya verme süreci hakkında aklınıza takılabilecek tüm soruları cevaplandırmaya hazırız. 

Yabancıya Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Uzun dönem ev kiralıyorsanız yabancının oturum izni olmasına dikkat edin.
  • Kısa dönem ve günlük kiralık evlerde konukları KBS sistemine bildirmeyi unutmayın.
  • Kira sözleşmesinde tüm detaylara yer verin.
  • Evin devir hakkını saklı tutun.
  • Vize süresi ve pasaport gibi bilgi ve belgeleri kontrol edin.

Türkiye’de Yabancıya Ev Kiralama

Ülkemiz pek çok sebepten dolayı yabancılar için kısa, orta ve uzun dönem konaklamada oldukça cazip bir seçenek. Yurt dışından iş ya da tatil amacıyla Türkiye’ye gelenler, dijital göçebeler ya da yeni bir hayata başlamak isteyenler sıklıkla ülkemizi tercih ediyor. Siz de evinizi bu kitlelere kiraya vermeyi düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. 

Öncelikli olarak evinizi kısa/orta dönem mi yoksa uzun dönem olarak mı kiraya vermek istediğinize karar vermelisiniz. Konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olarak karar vermek için “Kısa Dönem Ev Kiralama vs. Klasik Kiralama” isimli blog içeriğimize göz atmanızı tavsiye ederiz. 

Diyelim ki evinizi uzun dönem ve bir aracı olmadan yabancıya kiralamaya karar verdiniz. Bu durumda öncelikli olarak evinizi kiralamak isteyen yabancı uyruklu kişinin çeşitli şartları yerine getirip getirmediğine dikkat etmeniz gerekir.

Oturma İzni Olmayan Yabancıya Ev Kiralanır mı?

yabancıya ev kiralama, kira kontratı, anahtar, emlakçı, kira sözleşmesi

Yabancılara ev kiralama prosedürü kapsamında en çok merak edilen konuların başında oturma izni geliyor. Türkiye’de oturma izni olmayan yabancıya ev kiralama ne yazık ki yasal olarak mümkün değil. Evinizi kiraya vereceğiniz yabancı uyruklu kişinin mutlaka aşağıdaki oturma izinlerinden birine sahip olması gerekiyor:

  • Kısa dönem ikamet izni
  • Aile ikamet izni
  • Öğrenci ikamet izni
  • Uzun dönem ikamet izni
  • İnsani ikamet izni
  • İnsan ticareti mağduru ikamet izni

Oturma izinlerinin detaylarını incelemek isterseniz Göç İdaresi Başkanlığı’nın ilgili sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

Yabancılara Özel Kira Sözleşmesi

Evinizi kiraya vereceğiniz yabancı uyruklu kişi oturma iznine sahipse sırada kira sözleşmesi hazırlamak geliyor. Normal bir kira sözleşmesinin nasıl olması gerektiğine daha önce “Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızda değinmiştik. Peki yasal yollardan yabancıya ev kiralarken kira sözleşmesi nasıl olmalı?

Sıradan kira sözleşmesinde kiracının T.C. kimlik numarası için ayrı bir alan vardır. Yabancıya ev kiralarken bu alanın yabancılara özel olarak atanan kimlik numarası ile doldurulması gerekir. Bu numarayı İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Yabancı Kimlik No Sorgulama sayfasından öğrenebilirsiniz.

Yabancılara ev kiralama prosedürü kapsamında kira sözleşmesinin geçerliliğini de vize süresi kapsamında değerlendirmelisiniz. Kira sözleşmesinin geçerlilik süresinden daha az olan vizeler için depozito bedelini buna göre belirleyebilir ya da kiracıdan ek güvence talep edebilirsiniz. 

Yabancıya ev kiralarken dikkat edilecekler içerisinde en önemli maddelerden biri de mutlaka kira sözleşmesinin noter huzurunda imzalanmasıdır. Bu süreçte notere belirli bir harç ödeneceğini de hatırlatalım. 

Aynı şekilde yabancı kiracının evinizi alt kiralamaya açmaması için de sözleşmeye alt kiralama ve kira devri yapamayacağına dair şerh koymanız gerekiyor. 

Tüm bu süreçte hukuki destek almanız faydalı olacaktır. 

yabancıya ev kiralama sitesi, laptop, bilgisayar, ev ilanı arama

Yabancıya Ev Kiralama Sitesi

Yabancılara ev kiralamak için kullanabileceğiniz birçok ilan sayfası var. Missafir, dünya üzerindeki en popüler platformlarla iş birliği sayesinde evinizi birden çok ilan sayfasında kiralayabilir. Böylece yabancı kiracı bulabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için formu doldurun.

Eğer evinizi klasik yöntemlerle değil de kısa/orta dönem olarak yabancılara kiralamayı mı düşünüyorsunuz? Bunun için uygun internet sitelerini merak ediyorsanız gerekli bilgileri bloğumuzda bulabilirsiniz. Fakat biz yabancıya internet üzerinden kısa/orta dönem ev kiralama için bilmeniz gerekenleri kısaca listeleyelim.

Yabancıya Ev Kiralama Siteleri Nelerdir?

Yabancıya ev kiralamak için tercih edebileceğiniz Airbnb, Booking gibi birbirinden farklı çok çeşitli platform var. Missafir ile evinizi kiralayarak tüm bu platformlardan yabancılara erişebilirsiniz.

Üstelik bu platformların kullanım kuralları da değişiklik gösterebiliyor. Her birinin algoritması da farklı olduğu için bu platformlara özellikle hakim olmak gerekiyor. 

Tek bir platform seçecekseniz de diğer platformların kendilerine has kullanıcı kitlelerini kaçırmanız olası. 

Yabancılara Ev Kiraya Verme Sürecinde Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ayrıca dikkat edilmesi gerekenlerin içerisinde yer alan diğer noktaları da hatırlatalım:

  • Bu platformlarda evinizi doğru fotoğraflarla ve ilgi çekici içeriklerle listelemeniz
  • Fiyatlandırmayı en kârlı olacak şekilde optimize etmeniz ve bunun için de düzenli olarak piyasa araştırması yapmanız
  • Her platformdan gelebilecek sorgu ve rezervasyonları ayrıca kontrol etmeniz
  • Evinizde konaklayacak kişilere evi özel olarak hazırlamanız
  • Misafirlerinizi karşılamanız ve çıkışları sonrası aynı sürece en baştan başlamanız gerekiyor.
  • Kiracının eve zarar vermesi konusunda haklarınızın bilincinde olması gerekiyor. Örneğin bazı ilan platformları sigorta hizmet sunuyor.
  • Size yasal noktada en yüksek güvenceyi veren öğe, kira kontratıdır. Bunu asla unutmayın!

Yabancılara kısa/orta dönem ev kiralamak, uzun dönem kiralamaya göre çok daha kazançlı. Yine de tüm bu hususlar gözünüzü korkutabilir. Bu durumda Missafir’in hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. 

Ev Kiralama Sürecinde Missafir Ayrıcalıkları

Missafir olarak ev sahiplerine sunduğumuz uçtan uca operasyonel destek ile evinizi yabancıya rahatlıkla kiraya verebilirsiniz. Üstelik tüm bu süreç boyunca stressiz, hızlı ve kazançlı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Peki, Missafir hizmetleri neleri kapsıyor?

  • Gerekli durumlarda iç tasarım desteği
  • Profesyonel fotoğraf çekimi
  • 35’ten fazla platformda profil ve ilan yönetimi
  • Dinamik fiyatlandırma ile maksimum kazanç 
  • Temizlik ve linen değişimi
  • Baştan sona misafir iletişimi

Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak ve bol kazançlı bir iş birliğine başlamak ister misiniz? O halde bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top