Trampa Nedir? Trampa İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

trampa nedir ve trampa süreci nasıl işler

Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren terimlerden biri de kelime olarak değişim anlamına gelen trampa. Siz de trampa nedir ve trampa işlemi nasıl gerçekleştirilir merak ediyorsanız sizin için sürece dair detayları bu yazımızda masaya yatırdık. İşte trapma sürecine dair aklınıza takılabilecek tüm sorular ve cevapları!

Trampa Nedir?

Gayrimenkulün el değiştirmesinin tek yöntemi, taşınmazın değeri karşılığında para ile satın alınması değil. Gayrimenkul sahiplerinin taşınmazlarını birbiriyle takas etmesi de seçenekler arasında. İşte bu yönteme sektörde trampa adı veriliyor. Ev takası olarak da tanımlayabileceğimiz bu işlem tamamen yasal ve sıkça karşımıza çıkabiliyor. 

Trampa İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Tapu takas süreci aslında oldukça kolay bir şekilde gerçekleşebiliyor. Takası gerçekleştirilecek gayrimenkullerin bulunduğu ilin tapu müdürlüklerine başvuru yapılarak trampa süreci başlatılabilir. 

Tapuda Trampa için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Trampa için gerekli evraklar listesi şu şekilde:

  • Takası gerçekleştirilecek gayrimenkullerin tapusu (Tapu olmaması durumunda ada parsel numarasını belirten belge de geçerli olacaktır.)
  • Taşınmaz sahiplerinin ya da vekillerinin nüfus cüzdanları
  • Takas işleminin vekiller aracılığıyla gerçekleştirilmesi durumunda vekalet belgesi
  • Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)
  • Taraflar için birer adet 4×6 boyutlarında vesikalık fotoğraf
  • Taşınmazların bağlı olduğu belediyelerden alınan rayiç bedeli belgesi 

Bu belgeleri önceden tamamlamanız sorunsuz bir trampa işlemi gerçekleştirmenizi sağlar. Fakat süreç sırasında taraflardan beklenenler bunlarla sınırlı değil.

Trampa İşlemi Ödemeleri Nelerdir?

Gayrimenkul takas işlemini tamamlamak için başvuru sırasında tapu harcı ve döner sermaye ücretlerinin de ödenmesi gerekiyor. Döner sermaye ücreti, döner sermaye işletmesinin belirlediği yıllık tarife baz alınarak ödeniyor.  

Tapu Trampa Harcı Ne Kadar?

Tapu harcı ödemesi, rayiç bedeli daha yüksek olan gayrimenkul esas alınarak gerçekleştiriliyor. Tarafların belirttiği gayrimenkul değerinin rayiç bedelden fazla olması durumunda da beyan edilen bu değer esas alınıyor. Trampa işlemi sırasında her iki taraftan da belirtilen değerin binde 20 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.

Tapuda Trampa Şartları Nedir?

Takas konut işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve sözleşmenin sağlanması için çok fazla şart bulunmuyor. Süreç için tarafların karşılıklı rıza ve iradelerinin beyanıyla tapuda tescil işleminin yapılması yeterli oluyor. 

Tapuda Takas için Gayrimenkullerinin Değerinin Aynı Olması Gerekir mi?

Karşılıklı olarak tapu takasının gerçekleştirilmesi için taşınmazlarının eşdeğer olması şartı aranmıyor. Gayrimenkullerin değerlerinin arasında fark bulunması durumunda takas işlemi sırasında tapu müdürlüğünde düzenlenen resmi senete bu bilgi geçilebiliyor. Böylece aradaki farkın tahsili hakkında taraflara yol haritası çizilebiliyor. Taşınmazı daha yüksek değere sahip olan taraf dilerse aradaki farkı nakit olarak da alabiliyor. Trampa işlemi öncesi konuyla ilgili daha detaylı ön bilgi edinmek için “Evim Ne Kadar Eder?” isimli blog yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Takası Gerçekleştirilecek Gayrimenkullerin Aynı İlde Olması Gerekir mi?

Trampa işlemi için taşınmazların aynı il sınırları içinde bulunması şart değil. Farklı illerdeki gayrimenkullerin trampa işleminin başlatılması için taraflardan biri, ilgili tapu müdürlüğüne başvuru yaparak süreci başlatabiliyor. Bu durumda başvuru yapılan tapu müdürlüğünün diğer taşınmazın bağlı bulunduğu ilin tapu müdürlüğünden yetki alması gerekiyor. Bu süreçte gayrimenkul sahiplerinin üzerine düşen herhangi bir sorumluluk bulunmuyor. 

Trampa işleminin tamamlanmasının ardından süreci yürüten tapu müdürlüğü diğer ildeki tapu müdürlüğüne resmi trampa belgesinin onaylı örneğini iletiyor. Bunun üzerine diğer ilin tapu müdürlüğü bu belgeyle tescil işlemini gerçekleştiriyor ve süreç tamamlanmış sayılıyor. 

Trampa Sözleşmesi Nedir? Trampa Sözleşmesi Örneği

Mal değişim sözleşmesi olarak da bilinen trampa sözleşmesi, takas işlemi sırasında tarafları birbirine bağlayan resmi belge. İki tarafa da borç yükleyen bir senet olarak trampa sözleşmesi 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu çerçevesince düzenlenir. Trampa işlemi öncesi incelemek isterseniz mal değişim sözleşmesi örneğini aşağıda bulabilirsiniz.

Trampa Sözleşmesi Örneği

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top