DASK Nedir? DASK Sigortası Zorunlu Mu?

dask - Missafir

En etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunan Türkiye’de zorunlu deprem sigortası ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) konuları birer merak konusu. Gelin, DASK hakkındaki sorularınıza cevap bulurken evlerimizi güvence altına alabilmek için neler yapmamız gerektiğini de birlikte öğrenelim.

DASK Ne Demek?

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun kısaltması DASK’tır. DASK’ın başlıca görevleri arasında devletin özel sigorta şirketleriyle iş birliği yaparak oluşturduğu deprem teminat sistemini düzenlemek ve denetlemek bulunur. Türkiye’de tüm ev sahiplerinin yaptırmak mecburiyetinde olduğu ve zorunlu deprem sigortası olarak da geçen sigortayaysa DASK poliçesi denir.

Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?

Zorunlu deprem sigortası olarak bilinen DASK, deprem sırasında ya da deprem sonrasında binada oluşabilecek hasarları karşılamayı amaçlar. Halk arasında DASK olarak geçen bu deprem sigortasını yaptırmaksa zorunlu. 

“Zorunlu deprem sigortası yaptırılmazsa ne olur?” diye sorabilirsiniz. Zorunlu deprem sigortası yaptırmazsanız su ve elektrik gibi abonelikleri açtıramaz, gayrimenkulünüzle ilgili yasal bir işlem gerçekleştiremezsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası Neden Yaptırılmalı? DASK Zorunlu mu?

DASK, zorunlu deprem sigortası ile deprem afeti sonucunda gerçekleşen maddi hasarları, DASK poliçesinde belirtilen azami tutarı geçmeyecek şekilde karşılar. Ayrıca evde sadece deprem yüzünden oluşan hasarlar değil aynı zamanda depremin sonucunda meydana gelen tsunami (dev dalgalar), toprak kayması ve yangın gibi durumlar da zorunlu deprem sigortasının teminatları kapsamına girer. Bu sebeple olası bir deprem sonrasında oluşan zararların temini için zorunlu deprem sigortası mutlaka yapılmalı.

DASK poliçesi, devlet tarafından yaptırılması mecburi tutulan bir sigorta türü. Ayrıca zorunlu deprem sigortası her yıl yenilenmelidir diye hatırlatalım. Gayrimenkulünüzü kiraya verebilmeniz ve evinize doğalgaz, su, elektrik bağlatabilmeniz için zorunlu deprem sigortasını düzenli olarak yaptırmalı ve primlerini ödemelisiniz. 6305 sayılı Afet Kanunu kapsamında zorunlu deprem sigortası yaptırmayan kişiler, konut kredilerinden veya deprem sonrası devlet tarafından yapılacak yardımlardan yararlanma haklarını kaybederler.

DASK Hesaplama ve DASK Fiyatları Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Zorunlu deprem sigortası prim yani DASK prim hesaplama işlemini yapmak için:

  1. Konutun bulunduğu bölge
  2. Binanın yapı tarzı
  3. Binanın inşa yılı
  4. Metrekare cinsinden daire yüz ölçümü bilgileri gerekir. 

Hazine Bakanlığı tarafından belirlenen zorunlu deprem sigortası tarife ve talimatlarındaki esaslara göre konuta ait bu bilgiler kullanılarak ödenecek primin hesaplaması yapılır. 

Zorunlu deprem sigortası prim hesaplama işlemi yapılırken 7 farklı deprem risk bölgesiyle 2 farklı bina yapı tarzına göre belirlenmiş 14 tarife fiyatı bilgisi kullanılır. Zorunlu deprem sigortası teminat tutarı bu tarife fiyatıyla çarpıldığında gayrimenkule ait prim tutarı hesaplanabilir.

Önemli bir detay olarak: Zemin üstü toplam kat sayısı 3 veya daha az olan binalarda %10 indirim, poliçe süresinin sonunda zorunlu deprem sigortasının en geç 30 gün içinde yenilenmesi durumundaysa yenilenen poliçe için %10 indirim uygulanıyor.

Ayırca bilmeniz gerekir ki zorunlu deprem sigortasıı sadece konutlar için geçerli, arsaları kapsamaz. Bu sebeple deprem sigorta bedeli sadece konut için hesaplanır.

25 Kasım 2022 tarihinden itibaren zorunlu deprem sigortası azami teminat tutarının tüm yapı tiplerinde 640.000 Türk Lirası olduğunu da belirtmekte fayda var. Eğer evin değeri DASK tarafından verilen azami teminat tutarını aşıyorsa kişi isteğe bağlı olarak aşan kısım için sigorta şirketlerinden ek teminat alabilir. Bunun için özel sigorta şirketlerinden konut sigortasının olması gerekir. Konut sigortaları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz Konut Sigortası Nedir? Neden Konut ve Eşya Sigortası Yaptırmalısınız? isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

DASK Yaptırma Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir? DASK Nasıl Alınır? 

Zorunlu deprem sigortası yaptırmak için sigorta acentelerine başvurabilirsiniz. Bu işlemi yüz yüze gerçekleştirebileceğiniz gibi sigorta şirketlerinin internet siteleri veya mobil uygulamalarından da yapabiliyorsunuz.

Unutmayın ki zorunlu deprem sigortası fiyatları sabittir yani sigorta şirketine göre ödeyeceğiniz prim miktarı değişiklik göstermez. Gerekli konut ve kimlik bilgilerini beyan eden herkes zorunlu deprem sigortası yaptırabilir.

DASK Poliçesi İçin İstenilen Belgeler ve Bilgiler

Zorunlu deprem sigortası poliçesi için istenilen belgeler ve bilgiler şu şekilde listelenir:

  1. Sigortalının kimlik ve iletişim bilgileri:
  • Adı
  • Adresi
  • Telefonu
  • Cep telefonu
  • T.C. kimlik numarası
  • Vergi kimlik numarası (tüzel kişiler için)
  1. Sigortalanacak binanın bilgileri:
  • Açık adresi
  • Tapu bilgileri
  • İnşa yılı
  • Yapı tarzı
  • Toplam kat sayısı
  • Hasar durumu
  1. Sigortalanacak dairenin bilgileri
  • Brüt yüz ölçümü (m² cinsinden)
  • Kullanım şekli

DASK Sorgulama Nedir? DASK Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?

Zorunlu deprem sigortası poliçe sorgulamanın birden fazla yolu bulunuyor. İlk bakışta zorunlu deprem sigortası sorgulama karmaşık bir işlem gibi görünebilir fakat sadece birkaç basit adımla bu işlem hakkında bütün detayları öğrenebilirsiniz. Gelin, çevrimiçi olarak bu süreç nasıl gerçekleştirilir inceleyelim.

E-Devlet ile DASK Poliçe Sorgulama 

E-Devlet üzerinden zorunlu deprem sigortası poliçe sorgulamak için ilk olarak www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizle sisteme giriş yapmanız gerekir. E-Devlet üzerinden şu anlık sadece DASK poliçenizin olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz. DASK poliçe sorgulama sekmesinde istenilen alanlar doldurulduğunda e-Devlet sizi Doğal Afet Sigortalar Kurumu’nun resmi web sitesine yönlendirir.

DASK Sitesinden Poliçe Sorgulama

DASK internet sitesinden sorgulama sayfasına girerek zorunlu deprem sigortası poliçesi hakkında detaylı bilgilere ulaşabilmeniz mümkün. Sistem tarafından istenen bilgiler arasından seçim yaparak poliçenin durumunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca zorunlu deprem sigortası poliçe yenileme dönemleri de buradan düzenli olarak takip edilebilir. 

Zorunlu deprem sigortası poliçesi olup olmadığını öğrenebilmeniz için aşağıdaki bilgiler istenir:

  1. T.C. kimlik numarası ve il-ilçe bilgileri
  2. Vergi numarası ve il-ilçe bilgileri
  3. Pasaport numarası ve il-ilçe bilgileri
  4. Yabancı kimlik numarası ve il-ilçe bilgileri

Yukarıdaki bu bilgilerden sizin durumunuza uygun olanı sisteme girip zorunlu deprem sigortası poliçesi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Zorunlu deprem sigortası hakkında aklınıza takılabilecek soruları sizin için cevaplandırdık. Eğer mülk sahibiyseniz veya olmayı planlıyorsanız Ev Sahibi Sorumlulukları ve Yükümlülükleri Nelerdir? ve Sorunsuz Şekilde Konut Sahibi Olun: Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler isimli yazılarımıza göz atmanızda da fayda var!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top