Günlük Kiralık Ev Ruhsatı Nasıl Alınır ve Süreç Nasıl İşler?

günlük kiralık ev ruhsatı nasıl alınır

Günlük kiralık ev ruhsatı hakkında merak ettikleriniz mi var? Sizin için tüm detayları derledik.

Özellikle büyük şehirlerde ve çevresinde iş ya da tatil gereği günübirlik seyahat edenleri ağırlamak adına ev sahipleri sıklıkla evlerini günlük kiraya veriyor. Ancak İçişleri Bakanlığı hem gayrıresmi otelcilik pratiğinin önüne geçmek hem vergi düzenlemesi sağlamak hem de günübirlik ev kiralama sürecinde yaşanabilecek olumsuz veya yasa dışı olayları engellemek adına sürece yasal düzenleme getirdi.

Peki, günlük kiralık ev ruhsatı nasıl alınır ve prosedür nedir? Bu yazımızda konuyla ilgili sorularınızı detaylıca cevaplıyoruz. 

Günlük Kiralık Ev Ruhsatı ve Amacı

Günlük ev kiralama konusuyla ilgili Bakanlık tarafından yapılan yasal düzenleme gereğince günlük kiralanan evler pansiyon statüsüne dahil ediliyor.

Vergi kaybını önleme amacıyla hayata geçirilen düzenleme çerçevesinde günlük kiralanan evler pansiyon kapsamında ruhsatlanıyor ve bu evlerde konaklayacak olanların kimlik bilgileri emniyete bildiriliyor. Böylece hem usulsüz işlemlerin önüne geçilmiş oluyor hem de aranan kişilerin ve kanun kaçaklarının kolayca bulunabilmeleri sağlanıyor. 

missafir banner

Günlük Kiralık Ev Ruhsatı Nasıl Alınır ve Gerekli Belgeler Nelerdir?

Günlük kiralık ev ruhsatı alabilmek için ev sahiplerinin tamamlaması gereken bazı evraklar var. Peki, günlük kiralık ev ruhsatı için gerekli belgeler nelerdir ve nereden alınır?

  1. Ruhsat başvuru formu
  2. Tapu fotokopisi (Son 3 aylık, değişiklik olmadığına dair tasdikli)
  3. Adres belgesi (Tapu fotokopisiyle birlikte bağlı bulunan belediyenin İmar İşleri Müdürlüğü’nden alınabilir.)
  4. İskan belgesi (Binanın yapı kullanma izin belgesi. Temin etmek için belediye veznesine imar suret harcı yatırılır, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü İskan Servisi’nden onaylatılır.)
  5. Kira sözleşmesi (Kiralanan daireler için noterde mal sahibiyle imzalanan sözleşme)
  6. CE belgeli yangın tüpü alım faturası 
  7. Yangın raporu belgesi (Belediye veznesine yangın raporu harcı yatırılır. Halkla İlişkiler Masası’na dilekçeyle başvurulur. Sonrasında itfaiyeden alınır.)
  8. Ticari işletmeler için oda kayıt belgesi
  9. Ticari işletmeler için ticaret sicil tasdiknamesi
  10. İkametgah belgesi (e-Devlet’ten alınabilir.)
  11. Çalışma sağlık karnesi ve fotokopisi (Aile Sağlık Merkezi’nden alınır.)
  12. Adli sicil kaydı (e-Devlet’ten alınabilir.)
  13. Şirketler için imza sirküsü, ticaret sicil gazetesi, şirket ana sözleşmesi ve bu belgelerin fotokopileri
  14. 3 adet kimlik fotokopisi
  15. 3 adet biyometrik fotoğraf

Ayrıca şu belgeler de gerekli:

  1. Çalışan kişilerin kimlik bilgileri
  2. Maliye yoklama fişi
  3. Öğrenci yurdu olarak hizmet verecek olan yerler için MEB izin belgesi
  4. Otel olarak hizmet verecek yerler için Atık Bitkisel Yağların Kontrolü Yönetmeliği
  5. Yerleşim planı
  6. Apartman için muvafakatname (Kat maliklerinden alınacak.)

Önemli hatırlatma: Günlük kiralanacak olan evde gerekli malzemelerle dolu olacak şekilde bir ecza dolabı bulunmalıdır. 

günlük kiralık ev ruhsatı nereden alınır?

Günlük Kiralık Ev Ruhsatı Nereden Alınır?

Bu ruhsat taşınmazın bağlı olduğu yerel belediyelere başvuru yoluyla temin ediliyor. Fakat süreç oldukça karmaşık. Özellikle az sayıda ya da tek sayıda mülkünüz için günlük ev kiralama yapmak istiyorsanız, profesyonel mülk yönetimi yapan Missafir ile çalışmanız daha mantıklı.

Bu ruhsat türü, günlük kiralık ev pansiyon ruhsatı olarak da biliniyor. Bu işlemle beraber mülk sahibinin gerekli vergi işlemlerini de yerine getirmesi önemli. Detaylı bilgi almak için uzmanlardan tavsiye almanızı öneriyoruz.

2023 yılında ilgili bakanlık, 2024 yılı başlarında bu konuda yeni çalışmalar yapılacağını belirtti. Peki, kiralık daireniz için bu ruhsatı almadığınız takdirde ne olur?

Günlük Kiralık Ev Ruhsatı Almama Cezası

Ev sahiplerinin günlük kiralık ev ruhsatı almadan evlerini kiraya vermeleri, yasalara göre suç olarak kabul ediliyor. Ruhsatsız günlük kiralık daire cezası 2022 yılı itibariyle 18.000 TL’ye ulaşıyor. Ayrıca emniyet ekipleri ruhsatsız günlük ev kiralama eylemi karşılığında evinizi geçici olarak mühürleyebilir. 

Dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var. Evini günlük kiralayan mülk sahiplerinin tüm konuklarını KBS sistemine bildirmesi zorunlu. Aksi durumda mülk sahipleri yine ceza alabiliyor.

Günlük Ev Kiralama Sürecinde Dikkat Edilecek Hususlar

Günübirlik kiralık ev ruhsatı için bu belgelerin tamamı toplanmalı ve şartların hepsi yerine getirilmelidir. Bu ruhsat çıkarıldıktan sonra evde konaklayacak olan müşterilerle günlük ev kiralama sözleşmesi imzalanmalıdır. Sözleşme gereğince kalacak kişilerin kimlik bilgileri Emniyet Müdürlüğüne bildirilir. Bu işlem internet üzerinden online olarak da gerçekleştirilebiliyor. 

Günübirlik kiralanan yerlerle ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre kullanılan daire, apart, rezidans gibi yerler 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’na tabidir ve bu Kanun’a aykırı hareket edenlere idari para cezası uygulanır. 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’na muhalefet edilmesi durumunda mülki amir tarafından sorumlu şahıslara 2022 yılı itibariyle 1.171 TL para cezası kesilmektedir. 

missafir ile günlük ev kiralama

Evi Nasıl Günlük Kiraya Verebilirim?

Evi günlük kiraya vermek için birçok farklı platformu kullanabilirsiniz. Missafir, size evi günlük kiralama konusunda teknoloji destekli çözümler sunarak 50+ ev listeleme kanalında (Airbnb, Booking, Agoda…) görünürlük sağlar.

Detaylı bilgi almak için bu sayfadaki formu doldurmayı unutmayın!

Missafir olarak kısa ve orta vadeli kiralamalarda ev sahiplerimize uçtan uca yönetim desteği sunuyoruz. Ev sahiplerimiz hiçbir problemle uğraşmadan kolay, güvenilir ve stressiz bir kiralama deneyimi yaşayabiliyor; evlerinden daha fazla kira geliri elde edebiliyor.

Bu süreçte misafirlerimiz de zengin ürün yelpazemiz içerisinden beklentilerine ve zevklerine uygun olan evlerimizde 5 yıldızlı otel kalitesi ve ev konforunda konaklama fırsatını yakalıyor. Hakkımızda daha fazla bilgi edinmek için internet sitemizi inceleyebilirsiniz.

Tartışmaya Katıl

2 thoughts on “Günlük Kiralık Ev Ruhsatı Nasıl Alınır ve Süreç Nasıl İşler?”

  • Ozan

    Hocam teşekürler yazı için bunun dışında şöyle bi sorum olacak benim evim var mesela en az 5gün kiraya verdim ve kira kontratı yaptım bu da günü birlik ev kiralamaya mı giriyor

    Reply
  • Mesut Derin

    Günlük kiraya verilen ev’in Yapı kullanım izin belgesinde yazan konut (mesken) ibaresinin ticarethane ye döndürülmesi gereklimi? Yapı kullanım belgesinde Ticaret+konut yazması için
    binanın güçlendirmesinin yapılması gereklimi?

    Reply

Compare listings

Karşılaştırmak