Emlak Vergisi Nedir? Nerede Ne Zaman Ödenir?

emlak vergisi ödeme

Ev sahiplerini yakından ilgilendiren en önemli konuların başında elbette emlak vergisi geliyor. Bina vergisi ve arazi vergisi şeklinde iki alt kategoriye ayrılan bu vergi türüne dair bilinmesi gereken birçok detay bulunuyor.

Servet vergisi olarak da isimlendirilen emlak vergisi hakkında merak edilen tüm soruları sizin için bu yazımızda yanıtladık. Gelin, ev sahibi olarak bu konu hakkında bilmeniz gerekenlere birlikte bakalım. 

Emlak vergisi nedir?

Konut, arsa, işyeri, arazi ve benzeri taşınmaz mülke sahip olanların yıllık olarak devlete ödemekle yükümlü olduğu bir vergi türüdür. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununca söz konusu taşınmazlara sahip olanların her yılın mayıs ve kasım aylarında düzenli olarak bu vergiyi ödemesi gerekiyor. 

1319 sayılı Kanun hükümlerince ülkemiz sınırlarında bulunan yapıların hepsi bina vergisine, arsalarsa arsa vergisine tabii.

Missafir ile evinizi stressizce kiralayın, daha çok kazanın

Ev sahibi olarak profesyonel mülk yönetimine geçerek evinize değer katabilirsiniz. Detaylı bilgi almak için aşağıdaki formu doldurmanız yeterli. Uzman danışmanlarımız size ulaşacaktır.

Kimler emlak vergisi ödemekle yükümlüdür?

Taşınmaz mülk sahipleri veya mülk sahibi sıfatı taşıyan şahıslar bu vergiyi düzenli olarak ödemekle mükellef. Söz konusu tapusuz bir gayrimenkulse noterde düzenlenmiş bir sözleşme veya senedin imzalanmasıyla birlikte vergi ödeme yükümlülüğü başlıyor.

  1. Taşınmaz (arsa, arazi, bina gibi) malikleri veya intifa hakkı sahipleri: Yani bir taşınmazın mülkiyetine sahip olan ya da üzerinde kullanma hakkına sahip olan kişiler.
  2. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre bağımsız bölümler (örneğin, apartman daireleri) üzerinde mülkiyet veya intifa hakkına sahip olanlar.
  3. Tarım alanları, ormanlar, maden sahaları gibi özel nitelikli arazilerin sahipleri veya işleticileri, mevzuata bağlı olarak vergi ödeme yükümlülüğüne sahip olabilirler.
  4. Özel mülkiyete konu olmayan, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiracıları veya geçici olarak kullanım hakkına sahip olanlar (örneğin, Hazine’ye ait araziler üzerinde tarım yapan çiftçiler).
  5. Vakıf, dernek gibi tüzel kişilikler de taşınmaz mülkiyetine veya intifa hakkına sahip oldukları durumlarda ödeme yükümlülüğüne sahiptirler.

Yukarıda belirtilenler genel prensipler olup, özel durumlar ve istisnalar için yerel belediyeler veya Gelir İdaresi Başkanlığına başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Örneğin, bazı durumlarda engelliler, şehit aileleri, gaziler vb. için indirimli oranlar veya muafiyetler uygulanabiliyor.

2024 yılında kimler emlak vergisi ödeyecek?

2023 yılında gayrimenkulü bulunanlar ile 2024 yılında yeni bir gayrimenkul satın alanlar bu vergiye tabi.

Emlak beyanı

Vergi ödeme sürecinin ilk adımı, ev sahibinin emlak beyanında bulunması. Bu işlemi yapmak için gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye giderek ya da e-Devlet üzerinden Tapu Taşınmaz Beyanı sayfasından gerçekleştirmek mümkün. Ayrıca emlak beyanı için gerekli belgeleri de şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ev sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İskan fotokopisi
  • Adres ve telefon bilgisi
  • Yapı ruhsatı
  • Emlak bildirim formu (Tapu kayıtları esas alınarak doldurulmalıdır.)

Emlak beyannamesi hakkında daha fazla bilgi için ilgili yazımıza göz atın.

emlak vergisi hesaplaması nasıl yapılır?

Emlak vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Hesaplama için farklı etmenler mevcut. Bu nedenle vergi tutaru için mükellefler farklı oranlarda ücret ödüyor. Ödenmesi gereken tutar, mülkün cinsi ve büyükşehirde olup olmadığı gibi kriterlere göre farklı oranlar kullanılarak belirleniyor.

Rayiç Bedel Önemli

Bu vergi, gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanıyor. Vergi ücreti her yıl değişmekle beraber resmi gazetede yayınlanan zam oranları üzerinden güncelleniyor. Vergi hesaplaması yapmak istiyorsanız aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirsiniz.

  • Kanun’a göre vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2, büyükşehir olmayan belediyelerdeyse binde 1 üzerinden hesaplanıyor.
  • İşyeri ve dükkanlar için vergi oranı büyükşehirde binde 4, diğer belediyelerdeyse binde 2 olarak uygulanıyor.
  • Büyükşehirde bulunan bir arazinin vergi oranı binde 2, diğer belediyelerde bir arazinin vergi oranı binde 1, büyükşehirde bulunan bir arsanın vergi oranı binde 6, diğer belediyelerde bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı üzerinden hesaplanıyor.

Ayrıca vergi ne kadar diye merak ediyorsanız belediyenizden bilgi alabilirsiniz.

Emlak vergisi sorgulama nasıl yapılır?

Ödemeniz gereken vergi borcunuzu ve vergi hakkındaki detayları e-Devlet üzerinden Vergi Borcu Sorgulama sayfasından görüntüleyebilirsiniz. Bu işlemde Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilidir.

Emlak Vergisi Borcu Sorgulama

Türkiye’de vergi borcu sorgulama işlemi genellikle belediyelerin resmi web siteleri üzerinden yapılıyor. Ancak, prosedür ve hizmetler belediyeden belediyeye değişebilir. İşte genel bir yol gösterici:

  1. Belediyenin Resmi Web Sitesine Gitme: Vergisi ödemesi yapacağınız belediyenin resmi web sitesini ziyaret edin.
  2. E-Belediye veya E-Hizmetler Sekmesi: Genellikle web sitelerinde “E-Belediye”, “E-Hizmetler” ya da “Online İşlemler” gibi sekmeler olur. Bu sekmeyi bulun ve tıklayın.
  3. Giriş Yapma veya Üye Olma: Eğer daha önce bir üyeliğiniz yoksa, üye olmanız gerekebilir. Eğer üyeliğiniz varsa, giriş yapın.
  4. Emlak Vergisi Sorgulama: Genellikle bir menü içinde “Sorgulama”, “Borç Sorgulama” veya benzeri bir seçenek bulunacaktır. Bu seçeneğe tıklayın.
  5. Bilgileri Girmek: Genellikle TC kimlik numarası, vergi numarası veya emlakın bağlı olduğu tapu bilgileri gibi kişisel bilgiler istenir. Gerekli bilgileri girin ve sorgula butonuna tıklayın.
  6. Sonuçları İnceleme: Ekrana gelen sonuçlarda güncel borcunuz, varsa geçmişe dönük olan borçlar ve son ödeme tarihleri gibi detayları göreceksiniz.
  7. Ödeme Yapma: Eğer web sitesi üzerinden ödeme yapma imkanı varsa, uygun yönergeleri takip ederek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
  8. Yazdırma ve Kaydetme: İşlem sonunda genellikle bir ödeme dekontu veya borç dökümü alabilir, bunu yazdırabilir veya dijital olarak kaydedebilirsiniz.

Alternatif olarak, belediyenin müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek ya da belediye binasına giderek de vergi borcu sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

Not: Yukarıdaki adımlar genel bir rehber niteliğindedir ve belediyeden belediyeye farklılık gösterebilir.

e belediye emlak vergisi borç sorgulama

E Belediye Emlak Vergisi Borç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

e-Belediye emlak vergisi ödeme işlemi için yukarıdaki adımları takip edebilirsiniz. Bağlı olduğunuz belediye bu hizmeti sunmuyor olabilir. Fakat e-devlet,tüm belediyeler için bu hizmeti sunuyor. Böylece e devlet üzerinden vergi sorgulama işlemi yapabiliyorsunuz. E devlet üzerinden bu işlemi yapmak çok basit.

Örneğin Ankara’nın Çankaya Belediyesine bağlıysanız, aşağıdaki sayfadan bilgi alabilirsiniz.

e devlet emlak vergisi ödeme

Bu belediye için e-devlet vergisi sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca ödeme işlemi de yapmanız mümkün. Detaylı bilgi için e-devlet Çankaya Belediyesi sayfasını ziyaret edin.

Emlak vergisi nasıl ödenir? (2024)

Emlak vergisi ödemesi, belediyelere doğrudan yapılabileceği gibi belediyelerin internet siteleri üzerinden kredi kartıyla ya da e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebilir. Ayrıca, PTT şubelerinde, banka şubelerinde, bankaların internet şubelerinde ve cep telefonlarındaki mobil uygulamalar aracılığıyla da ödeme yapmak mümkündür.

Örneğin e devlet emlak vergisi ödeme ile bu işlemi online ödeyebilirsiniz. Ayrıca belediyelerin resmi sayfaları üzerinden de ödeme yapmak mümkün. Vergi dairelerine de gidebileceğinizi belirtelim.

Emlak vergisi nereye ödenir? (2024)

Emlak vergisi mülkün kayıtlı olduğu belediyeye, ilgili belediyenin çalıştığı bankaya ve vergi mükellef mumarası ile PTT üzerinden ödenebilir.

Ayrıca bahsi geçen mülkün bulunduğu belediyenin e-belediye sistemine giriş yaparak online ödeme yöntemleriyle vergi ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden de online ödeme yöntemleriyle verginizi ödeyebilirsiniz. 

E-Devlet Emlak Vergisi Ödeme

Vergi ödemeleri için en kolay yöntem, e-devlet.

E-devlet kapısı’nın kurulması ve yönetilmesi görevi TC Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olup; sistemin geliştirilmesi ve işletilmesi Türksat A.Ş tarafından yapılmaktadır. E-devlet üzerinden vergi ödeme işlemi kolaylıkla yapılabilir.

Emlak vergisi ne zaman ödenir? (2024)

Emlak vergisi iki taksitte ödenir. Emlak vergisi ödeme tarihleri için ilk taksit mart – mayıs arası, ikinci taksit ise kasım ayıdır. Bu ayları geçirenler aksi belirtilmedikçe emlak vergisi ödeme tarihlerini kaçırmış olurlar.

Vergiyi zamanında ödemek, yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi açısından önemlidir. Zamanında ödenmeyen vergiler için cezai işlem uygulanabilir ve bu durum, ileride taşınmazın satışı, devri veya ipoteği gibi işlemlerde sorun oluşturabilir.

Yukarıda belirtilen bilgiler genel bilgilerdir ve vergi mevzuatı zaman içinde değişebilir. En güncel ve detaylı bilgi için yerel belediyenizle veya ilgili resmi kurumlarla iletişime geçmenizi öneririz.

Emlak Vergisi Taksit Ödemeleri

Verginizi taksitler şeklinde ödemeniz mümkün demiştik. Şimdi detayları aktarıyoruz.

Emlak vergisi 1. taksit ne zaman?

İlk taksit ilkbaharda ödeniyor. Mart ayının ilk günlerinden Mayıs ayının son gününe kadar ödeme yapılabilir. İki taksit halinde ödeme yerine tek seferde verginin ilk taksit ve ikinci taksit tutarını ödemek mümkün.

Emlak vergisi 2. taksit ne zaman?

İkinci taksit kışa doğru ödeniyor. Taksit ödemesinin ikincisi kasım ayında ödenebiliyor. Son ödeme tarihi için belediyelerden bilgi alınabilir.

Ev sahipleri ikinci taksitlerini ödemeleri halinde o yılın vergisini ödemiş oluyor. İlk taksit tutarını öderken ikinci taksidi de ödeyebiliyorsunuz. Yani yıl içinde iki kez ödeme yapmanıza gerek yok. Bu noktada bütçenize göre karar verebilirsiniz.

belge imzalayan el

Mirasçılar emlak vergisi ödemekle yükümlü müdür?

Miras yoluyla sahip olunan herhangi bir taşınmaz için de vergi ödeme yükümlülüğü bulunuyor. Bir vasiyetname üzerinde ismi yazılı olan tüm şahıslar, mülk sahibinin hayatını kaybetmesiyle vergi yükümlülüğü altına girmiş oluyor. 

Miras hisseliyse?

Eğer söz konusu taşınmaz birden fazla şahıs üzerine miras kaldıysa bu vergi, mirasçılar arasında eşit pay edilerek ödeniyor. Söz konusu mülk hisseli taşınmaz statüsündeyse her hissedar, kendi hissesi oranında bu vergiyi ödemekle yükümlü tutuluyor.

Hangi gayrimenkuller için emlak vergisi ödemek gerekmez?

Kanun’a göre bazı gayrimenkuller için bu vergi zorunlu tutulmuyor. İşte vergi ödenmesi gerekmeyen taşınmazlar:

  • Devlete ait binalar
  • Tarım işletme binaları
  • Orduevleri
  • Askeri gazinolar
  • İbadethaneler
  • Yabancı devletlere ait elçilik ve konsolosluk binaları
  • Barajlar
  • Devlete ait araziler
  • Mezarlıklar 
  • Yabancı ülkelere ait arsalar kiraya verilmemek şartıyla vergiye tabii değil.

Emlak vergisi muafiyeti kimler için geçerlidir?

Emekli aylığı, dul aylığı, yetim aylığı, ölüm aylığı ve maluliyet aylığı dışında hiçbir geliri bulunmayan mülk sahipleri;

  • Başka bir gayrimenkule sahip olmadığını
  • Söz konusu gayrimenkulün 200 metrekareden küçük olduğunu
  • Yazlık statüsünde değil de daimi ikamet amacıyla kullanıldığını kanıtlamak suretiyle vergiden muaf tutuluyor.

Ayrıca gaziler, şehitlerin dul ve yetim aileleri ve engelli bireyler de vergi muafiyet şartlarını taşıdıklarını kanıtladıklarında bu vergiden muaf sayılıyor.

Vergi muafiyetinden nasıl faydalanılır?

Vergi muafiyetinden faydalanmak için gerekli şartları taşıyan gayrimenkullerin sahipleri vergi muafiyeti beyanı yapmalı. Bu başvuruyu gayrimenkulün bağlı olduğu belediye üzerinden Belediye Başkanlığı Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne bir dilekçeyle gerçekleştirmeli.

Vergi muafiyet dilekçesinde taşınmazın adres bilgileri, bina vergisi sicil numarası bilgileriyle ada ve parsel numarası da yer almalı.

Dilekçeye ek olarak Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) alınan başvuru sahibinin aktif sigortalı olmadığını gösterir belge de başvuru dosyasına eklemek gerekiyor.

Geriye dönük vergi muafiyetinden faydalanma

Ayrıca muafiyet hakkı bulunurken önceki dönemlerde vergi ödeyen kişiler de taşınmazın bağlı olduğu belediyeye başvurarak 5 yıl geriye dönük olacak şekilde ödedikleri verginin iadesini talep edebiliyor.

Emlak vergisi ödenmezse ne olur?

Emlak vergilerinizi ödeyemediğiniz durumda biriken ödemeleriniz yapılandırarak bir ödeme planı oluşturulmasını sağlayabilirsiniz. Vergi yapılandırma işlemi için de, ödeme işleminde olduğu gibi, mülkün bağlı olduğu belediye üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca e-Devlet sistemi üzerinden online olarak da vergi borcunuzu yapılandırma kapsamında ödemeniz mümkün.

Emlak vergisi affı

Türkiye’de vergi affı, belirli bir dönem içerisinde ödenmemiş olan vergi borçlarının yapılandırılmasını ifade ediyor. Affın kapsamı, yasalar veya yönetmelikler ile belirlenir ve genellikle faizlerin bir kısmının veya tamamının silinmesi, borçların taksitlendirilmesi gibi esnek ödeme seçenekleriyle sunuluyor. Af genellikle bir yasa ile yürürlüğe girmekte ve bu yasa Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe giriyor.

Nasıl yararlanılır?

Vergi affından yararlanabilmek için belirtilen süre ve koşullara uyulması gerekiyor. Yasa kapsamında yer alan tarihler ve koşullar oldukça önemli olup, affın kapsamına girebilmek için belirlenen süre içinde başvuruların yapılması önemli.

Vergi affı genellikle şu adımları içeriyor:

  1. Başvuru: İlk olarak, yasada belirtilen süre içerisinde yerel belediyeye veya ilgili devlet kurumuna başvuru yapılır.
  2. Borç Hesaplama: Vergi borcu ve affın kapsamına giren diğer detaylar hesaplanır. Varsa istisna tutarı düşülür.
  3. Ödeme Planı: Yasa kapsamında sunulan taksitlendirme veya indirim seçeneklerinden biri seçilir.
  4. Ödeme: Taksitler veya tamamı, belirlenen süre ve koşullar dahilinde ödenir.
  5. Onay ve Takip: Ödemeler yapıldıkça, durumun takip edilmesi ve onaylanması gerekir.

Vergi affı yasaları, koşulları ve uygulama detayları zaman içinde değişebilebilir. Güncel bilgiler için resmi kurumların sayfalarını inceleyebilirsiniz.

Emlak vergisi yapılandırma

Yapılandırma işlemiyle borcunuzu 18 aya varan taksitlerle ödeyebilirsiniz. Yapılandırma işlemi için belirlenen son başvuru tarihlerini takip etmeli ve işlemlerinizi bu zaman aralığında gerçekleştirmelisiniz.

Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren bir diğer konulardan biri olan ev sahibi sorumluluklarını merak ediyor musunuz? O halde aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını “Ev Sahibi Sorumlulukları” başlıklı blog yazımızda bulabilirsiniz. 

Emlak alım satım vergisi nedir?

Emlak alım satım işlemlerinde Türkiye’de genellikle “Tapu Harcı” olarak adlandırılan bir tür vergi ödenir. Bu vergi, emlakın (taşınmazın) alıcısı ve satıcısı tarafından ödenen, devir işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için gereken bir harçtır. Tapu harcı ya da emlak satış vergisi, Türkiye’de tapu işlemleri sırasında tapu dairelerine ödenir.

Tapu harcının oranı, Türkiye’de genellikle emlakın beyan edilen satış değeri üzerinden hesaplanır. Harcın oranı yasa ile belirlenir ve zaman zaman değişiklik gösterebilir. Genellikle bu oran, gayrimenkulun satış bedelinin bir yüzdesi olarak uygulanır.

Tapu harcını kimin ödeyeceği, alıcı ve satıcı arasında yapılacak anlaşmaya bağlıdır, ancak genellikle bu harç alıcı tarafından ödenir.

Ayrıca unutulmamalıdır ki tapu harcı dışında, alım-satım işlemi sırasında ekstra masraflar da olabilir. Örneğin, ekspertiz ücreti, tapu dairesi işlem ücretleri, komisyon gibi.

Emlak gelir vergisi hesaplama

Emlak gelir vergisinin daha bilinen adı kira gelir vergisidir. Bu konuda ilgili sayfamızdan bilgi alabilirsiniz.

Daha Fazla İçerik?

Bir ev sahibi olarak sizi ilgilendiren diğer vergi türleri için Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi ve Çevre Temizlik Vergisi isimli blog içeriklerimizi de inceleyebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top