Ev sahiplerini yakından ilgilendiren en önemli konuların başında elbette emlak vergisi geliyor. Bina vergisi ve arazi vergisi şeklinde iki alt kategoriye ayrılan bu vergi türüne dair bilinmesi gereken birçok detay bulunuyor. Servet vergisi olarak da isimlendirilen emlak vergisi hakkında merak edilen tüm soruları sizin için bu yazımızda yanıtladık. Gelin, ev sahibi olarak emlak vergisi hakkında bilmeniz gerekenlere birlikte bakalım.
Makalenin İçeriği / Table of Contents
- Emlak vergisi nedir?
- Kimler emlak vergisi ödemekle yükümlüdür?
- Emlak beyanı
- Emlak vergisi nasıl hesaplanır?
- Emlak vergisi sorgulama nasıl yapılır?
- Emlak vergisi nasıl ödenir?
- Emlak vergisi ne zaman ödenir?
- Mirasçılar emlak vergisi ödemekle yükümlü müdür?
- Hangi gayrimenkuller için emlak vergisini ödemek gerekmez?
- Emlak vergisi muafiyeti kimler için geçerlidir?
- Vergi muafiyetinden nasıl faydalanılır?
- Geriye dönük vergi muafiyetinden faydalanma
- Emlak vergisi ödenmezse ne olur?
- Emlak vergisi yapılandırma
Emlak vergisi nedir?
Emlak vergisi konut, arsa, işyeri, arazi ve benzeri taşınmaz mülke sahip olanların yıllık olarak devlete ödemekle yükümlü olduğu bir vergi türüdür. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nca söz konusu taşınmazlara sahip olanların her yılın mayıs ve kasım aylarında düzenli olarak bu vergiyi ödemesi gerekiyor.
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu hükümlerince ülkemiz sınırlarında bulunan yapıların hepsi bina vergisine, arsalarsa arsa vergisine tabii.
Kimler emlak vergisi ödemekle yükümlüdür?
Taşınmaz mülk sahipleri veya mülk sahibi sıfatı taşıyan şahıslar bu vergiyi düzenli olarak ödemekle mükellef. Söz konusu tapusuz bir gayrimenkulse noterde düzenlenmiş bir sözleşme veya senedin imzalanmasıyla birlikte emlak vergisini ödeme yükümlülüğü başlıyor.
Emlak beyanı
Emlak vergisini ödeme sürecinin ilk adımı, ev sahibinin emlak beyanında bulunması. Emlak beyanını gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye giderek ya da e-Devlet üzerinden Tapu Taşınmaz Beyanı sayfasından gerçekleştirmek mümkün. Emlak beyanı için gerekli belgeleri de şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ev sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
- İskan fotokopisi
- Adres ve telefon bilgisi
- Yapı ruhsatı
- Emlak bildirim formu (Tapu kayıtları esas alınarak doldurulmalıdır.)
Emlak vergisi nasıl hesaplanır?
Emlak vergisinin ödemeleri için mükellefler farklı oranlarda ücret ödüyor. Ödenmesi gereken emlak vergisinin miktarı mülkün cinsi ve büyükşehirde olup olmadığı gibi kriterlere göre farklı oranlar kullanılarak belirleniyor.
Bu vergi, gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanıyor. Bu vergi ücreti her yıl değişmekle beraber resmi gazetede yayınlanan zam oranları üzerinden güncelleniyor.
Kanun’a göre vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2, büyükşehir olmayan belediyelerdeyse binde 1 üzerinden hesaplanıyor. İşyeri ve dükkanlar için vergi oranı büyükşehirde binde 4, diğer belediyelerdeyse binde 2 olarak uygulanıyor. Büyükşehirde bulunan bir arazinin vergi oranı binde 2, diğer belediyelerde bir arazinin vergi oranı binde 1, büyükşehirde bulunan bir arsanın vergi oranı binde 6, diğer belediyelerde bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı üzerinden hesaplanıyor.
Emlak vergisi sorgulama nasıl yapılır?
Ödemeniz gereken vergi borcunuzu ve vergi hakkındaki detayları e-Devlet üzerinden Vergi Borcu Sorgulama sayfasından görüntüleyebilirsiniz.
Emlak vergisi nasıl ödenir?
Emlak verginizi ödemenin pek çok farklı yolu bulunuyor. Bu vergiyi;
- Mülkün bulunduğu belediyeye müracaat ederek
- Belediyenin hesabı olan bankaların şubelerine giderek
- Vergi mükellef numarası ile PTT üzerinden ya da
- Söz konusu banka hesabına havale ya da EFT yaparak ödemeniz mümkün.
Yine bahsi geçen mülkün bulunduğu belediyenin e-belediye sistemine giriş yaparak online ödeme yöntemleriyle vergi ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden de online ödeme yöntemleriyle emlak verginizi ödeyebilirsiniz.
Emlak vergisi ne zaman ödenir?
Emlak vergisinin ilk taksiti mart, nisan, mayıs aylarında; ikinci taksitiyse kasım ayında ödeniyor. Peşin ödeme yapmak isteyen mülk sahipleriyse iki taksiti bir arada ödeyebiliyor.
Mirasçılar emlak vergisi ödemekle yükümlü müdür?
Miras yoluyla sahip olunan herhangi bir taşınmaz için de vergi ödeme yükümlülüğü bulunuyor. Bir vasiyetname üzerinde ismi yazılı olan tüm şahıslar, mülk sahibinin hayatını kaybetmesiyle vergi yükümlülüğü altına girmiş oluyor.
Eğer söz konusu taşınmaz birden fazla şahıs üzerine miras kaldıysa bu vergi, mirasçılar arasında eşit pay edilerek ödeniyor. Söz konusu mülk hisseli taşınmaz statüsündeyse her hissedar, kendi hissesi oranında bu vergiyi ödemekle yükümlü tutuluyor.
Hangi gayrimenkuller için emlak vergisini ödemek gerekmez?
Kanun’a göre bazı gayrimenkuller için bu vergi zorunlu tutulmuyor. İşte emlak vergisinin ödenmesi gerekmeyen taşınmazlar:
- Devlete ait binalar
- Tarım işletme binaları
- Orduevleri
- Askeri gazinolar
- İbadethaneler
- Yabancı devletlere ait elçilik ve konsolosluk binaları
- Barajlar
- Devlete ait araziler
- Mezarlıklar
- Yabancı ülkelere ait arsalar kiraya verilmemek şartıyla emlak vergisine tabii değil.
Emlak vergisi muafiyeti kimler için geçerlidir?
Emekli aylığı, dul aylığı, yetim aylığı, ölüm aylığı ve maluliyet aylığı dışında hiçbir geliri bulunmayan mülk sahipleri;
- Başka bir gayrimenkule sahip olmadığını
- Söz konusu gayrimenkulün 200 metrekareden küçük olduğunu
- Yazlık statüsünde değil de daimi ikamet amacıyla kullanıldığını kanıtlamak suretiyle emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Ayrıca gaziler, şehitlerin dul ve yetim aileleri ve engelli bireyler de vergi muafiyet şartlarını taşıdıklarını kanıtladıklarında bu vergiden muaf sayılıyor.
Vergi muafiyetinden nasıl faydalanılır?
Vergi muafiyetinden faydalanmak için gerekli şartları taşıyan gayrimenkullerin sahipleri vergi muafiyeti beyanı yapmalı. Bu başvuruyu gayrimenkulün bağlı olduğu belediye üzerinden Belediye Başkanlığı Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne bir dilekçeyle gerçekleştirmeli.
Vergi muafiyet dilekçesinde taşınmazın adres bilgileri, bina vergisi sicil numarası bilgileriyle ada ve parsel numarası da yer almalı.
Dilekçeye ek olarak Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) alınan başvuru sahibinin aktif sigortalı olmadığını gösterir belge de başvuru dosyasına eklemek gerekiyor.
Geriye dönük vergi muafiyetinden faydalanma
Ayrıca muafiyet hakkı bulunurken önceki dönemlerde vergi ödeyen kişiler de taşınmazın bağlı olduğu belediyeye başvurarak 5 yıl geriye dönük olacak şekilde ödedikleri verginin iadesini talep edebiliyor.
Emlak vergisi ödenmezse ne olur?
Emlak vergilerinizi ödeyemediğiniz durumda biriken ödemeleriniz yapılandırarak bir ödeme planı oluşturulmasını sağlayabilirsiniz. Vergi yapılandırma işlemi için de, ödeme işleminde olduğu gibi, mülkün bağlı olduğu belediye üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca e-Devlet sistemi üzerinden online olarak da vergi borcunuzu yapılandırmanız mümkün.
Emlak vergisi yapılandırma
Emlak vergisi yapılandırma işlemiyle borcunuzu 18 aya varan taksitlerle ödeyebilirsiniz. Yapılandırma işlemi için belirlenen son başvuru tarihlerini takip etmeli ve işlemlerinizi bu zaman aralığında gerçekleştirmelisiniz.
Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren bir diğer konulardan biri olan ev sahibi sorumluluklarını merak ediyor musunuz? O halde aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını “Ev Sahibi Sorumlulukları” başlıklı blog yazımızda bulabilirsiniz.
Bir ev sahibi olarak sizi ilgilendiren diğer vergi türleri için “Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi” , “Kira Gelir Vergisi” ve “Çevre Temizlik Vergisi” isimli blog içeriklerimizi de inceleyebilirsiniz.
…
Missafir olarak kısa ve orta vadeli kiralamalarda ev sahiplerimize uçtan uca yönetim desteği sunuyoruz. Ev sahiplerimiz hiçbir problemle uğraşmadan kolay, güvenilir ve stressiz bir kiralama deneyimi yaşayabiliyor; evlerinden daha fazla kira geliri elde edebiliyor. Bu süreçte misafirlerimiz de zengin ürün yelpazemiz içerisinden beklentilerine ve zevklerine uygun olan evlerimizde 5 yıldızlı otel kalitesi ve ev konforunda konaklama fırsatını yakalıyor. Hakkımızda daha fazla bilgi edinmek için internet sitemizi inceleyebilirsiniz.