Ev sahibi olmak birçok sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Ev sahiplerine düşen bu sorumlulukların başında da elbette vergi ödemeleri geliyor. Ev sahiplerini ilgilendiren vergileri ele aldığımız serimizin konularından biri de çevre ve temizlik vergisi. Çöp vergisi olarak da bilinen çevre temizlik vergisi hakkında en sık sorulan soruları ve cevaplarını sizin için bu yazımızda derledik. Gelin, ev sahiplerinin çevre temizlik vergisine dair merak ettiklerini detaylı bir şekilde birlikte inceleyelim.
Index
- Çevre Temizlik Vergisi Nedir?
- Kimler Çevre Vergisi Ödemekle Yükümlüdür?
- Çevre Temizlik Vergisi Nasıl Ödenir?
- Çevre Vergisi Ödeme Kanalları
- Çevre Vergisi Ne Zaman Ödenir?
- Çevre Vergisinin Tutarı Nasıl Hesaplanır?
- Vergi Tutarı Nasıl Öğrenilir?
- Çevre Vergisi Sorgulama Nasıl Yapılır?
- 2022 Yılında Uygulanacak Çevre Vergisinin Tutarı Ne Kadar?
- Vergi Tutarı Dereceleri
- Çevre Temizlik Vergisi Muafiyeti Kimler için Geçerlidir?
- İndirimli Vergi Uygulaması
- Çevre Temizlik Vergisi Yapılandırma
Çevre Temizlik Vergisi Nedir?
Belediye sınırlarıyla mücavir alanlar (belediye sınırları dışında olmasına rağmen belediyelerin kontrolünde ve sorumluğunda olan alanlar) içinde olan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için ödenmesi gereken bir vergi türü çevre vergisi. Çevre temizlik vergisi ödemeleri belediyelere bağlı bulunan konut ve diğer şekillerde kullanılan binalarda, apartmanlarda ikamet edenler ve iş yerlerini kullananlar tarafından yılda iki kez gerçekleştiriliyor. Belediye Gelirleri Kanunu’na göre tahsil edilen bu vergi, Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği’nce taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeler tarafından tahsil ediliyor.
Kimler Çevre Vergisi Ödemekle Yükümlüdür?
Bina ve apartmanlarda ikamet edenlerle iş yeri kullananlar çevre ve temizlik vergisini ödemekle yükümlü tutuluyor. Boş binalar için de bina malikleri veya malik gibi tasarruf edenler tarafından çevre ve temizlik vergisinin ödenmesi gerekiyor.
Çevre Temizlik Vergisi Nasıl Ödenir?
Yılda iki kez yapılan çevre temizlik vergisi ödemeleri konutlar ve iş yerleri için farklı şekillerde gerçekleşiyor. Konutlar için vergi tutarı su faturasına yansıtılırken iş yerleri çevre temizlik vergilerini bağlı bulundukları belediyeye ödüyor.
Bu verginin ödenebilmesi için bir defaya mahsus olmak üzere ilgili belediyeye çevre temizlik vergisi bildirim formunun doldurularak teslim edilmesi gerekiyor. Sonrasında atanan çevre ve temizlik vergisi mükellef sicil numarası üzerinden işlemler ve değişiklikler takip edilebiliyor.
Çevre Vergisi Ödeme Kanalları
Bazı belediyelerin online sistemleri üzerinden vergi borcunuzu görüntülemek ve yine bu çevrimiçi sistemler üzerinden vergi borcu ödemesini gerçekleştirmek mümkün.
Çevre Vergisi Ne Zaman Ödenir?
Söz konusu vergi her yıl iki taksit halinde ödeniyor. Çevre ve temizlik vergisinin ilk taksit ödemesi mayıs ayının sonuna, ikinci taksitiyse kasım ayının sonuna kadar ödenmek zorunda.
Çevre Vergisinin Tutarı Nasıl Hesaplanır?
Çevre vergisi Maliye Bakanlığı tarafından metreküp başına su tüketim miktarı baz alınarak her yıl yeniden hesaplanır. Metreküp başına düşen ücret her yıl değişiklik gösterir.
Vergi Tutarı Nasıl Öğrenilir?
Binalar çeşitli özellikleri bakımından gruplara ayrılır ve her gruba ayrı bir ücret çıkarılır. 2022 yılı itibariyle binanız için ödemeniz gereken vergi tutarını buradan inceleyebilirsiniz.
Çevre Vergisi Sorgulama Nasıl Yapılır?
Çevre vergisi borcunuzu, bağlı olduğunuz belediyenin online hizmetler sayfalarından ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden sorgulayabilirsiniz.
2022 Yılında Uygulanacak Çevre Vergisinin Tutarı Ne Kadar?
Belediye Gelirleri Kanunu’na göre 2022 yılından itibaren konutlar için su tüketim miktarı esas alınarak metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 68 kuruş, diğer belediyelerdeyse 50 kuruş vergi ücreti yansıtılıyor.
Vergi Tutarı Dereceleri
İşyerleri ve diğer amaçlarla kullanılan binalar için çevre temizlik vergisinin tutarı belediye meclisleri tarafından belirlenen dereceler üzerinden gerçekleştirilir.
Çevre Temizlik Vergisi Muafiyeti Kimler için Geçerlidir?
Bazı kurum ve kuruluşlar söz konusu vergiden muaf olarak kabul ediliyor. Çevre ve temizlik vergisinden muaf olanları şu şekilde sıralayabiliriz:
- İl özel idaresi
- Genel ve katma bütçeli idareler
- Kızılay
- Yardım kuruluşları
- Üniversiteler
- Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne ait öğrenci yurtları
- İbadethaneler
- Elçilere tahsis edilen konutlar
- Konsolosluk ve elçilik binaları
- Köy ve belediyelerin kurduğu birliklere ait binalar
Ayrıca kullanılmayan konut ve işyerleri için de binanın boş durumda olduğuna dair bir dilekçenin belediyeye teslim edilmesi halinde çevre temizlik vergisinden muafiyet elde etmek de mümkün.
İndirimli Vergi Uygulaması
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’na göre bazı yerleşim yerlerinde çevre vergisi indirimli olarak belirleniyor. Bu Kanun’a göre kalkınmada öncelikli olarak belirlenmiş yörelerde yer alan belediyeler ve nüfusu 5.000’den daha az olan belediyelerde çevre vergisi ödemeleri %50 indirimli şekilde uygulanıyor.
Çevre Temizlik Vergisi Yapılandırma
Çevre vergisi ve diğer vergi borçlarının yapılandırma işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi veya e-Devlet üzerinden yapılabiliyor.
Ev sahiplerini yakından ilgilendiren vergilerden bir diğeri olan emlak vergisi hakkında da detaylı bilgi edinmek isterseniz “Emlak Vergisi Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey” isimli blog yazımızı da inceleyebilirsiniz.
…
Missafir olarak kısa ve orta vadeli kiralamalarda ev sahiplerimize uçtan uca yönetim desteği sunuyoruz. Ev sahiplerimiz hiçbir problemle uğraşmadan kolay, güvenilir ve stressiz bir kiralama deneyimi yaşayabiliyor; evlerinden daha fazla kira geliri elde edebiliyor. Bu süreçte misafirlerimiz de zengin ürün yelpazemiz içerisinden beklentilerine ve zevklerine uygun olan evlerimizde 5 yıldızlı otel kalitesi ve ev konforunda konaklama fırsatını yakalıyor. Hakkımızda daha fazla bilgi edinmek için internet sitemizi inceleyebilirsiniz.