Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Hakkında Her Şey

Özellikle son yıllarda gayrimenkul alıp satmak en iyi yatırım türlerinden biri haline geldi. Fakat elinizdeki malın satılmasından elde edilen her kazanç vergiye tabi olduğundan dolayı elbette belirli bir süre içinde gayrimenkulünüzü elden çıkarmanız durumunda ödemeniz gereken bir vergi bedeli oluşuyor. Bu yazımızda gayrimenkul değer artış kazancı vergisi ile ilgili bilmeniz gereken tüm bilgileri sıraladık.

gayrimenkul değer artış kazancı vergisi - Missafir

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Nedir?

Satın aldığınız bir gayrimenkulü alış tarihinizin üzerinden 5 yıldan az bir süre geçtikten sonra satmaya karar verdiğinizde bu satıştan elde edilen kazancın belli bir kısmı Gelir Vergisi Kanununun 80. maddesine göre devlete ödeniyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’na göre bu vergiye tabi olanlar listesi:

  • Arazi
  • Bina
  • Maden suları
  • Memba suları
  • Madenler
  • Taş ocakları
  • Kum ve çakıl çıkarma yerleri 
  • Tuğla ve kiremit harmanları 
  • Tuzlalar
  • Voli mahalleri ve dalyanlar 
  • Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar
  • Gemi ve gemi payları ile motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Nasıl Sorgulanır?

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi sorgulama işlemlerinizi e-Devlet üzerinden, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ya da en yakınınızdaki vergi dairesinden yapabilirsiniz.

Ödeyeceğiniz Verginin Miktarı Nasıl Hesaplanır?

Evinizi satışa çıkardıktan sonra gayrimenkul değer artış kazancı vergisini hesaplamak ilk bakışta biraz karmaşık gibi gözükse de aslında çok basit. Sizin için kısa bir örnekle açıklayalım:

Evinizi Şubat 2020 tarihinde 1.000.000 TL’ye satın aldınız ve Mayıs 2022 tarihinde 3.800.000 TL’ye elinizden çıkardınız diyelim. İlk olarak TÜİK’in açıkladığı ve her ay güncellediği Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) üzerinden evin güncel değerini hesaplamamız gerekiyor. Bunun için evin alım ve satım tarihlerinden bir önceki ayların Yİ-ÜFE değerleri birbirine bölünerek evin satın alındığı fiyat değeriyle çarpılıyor. 

Örneğimiz üzerinden gidecek olursak Şubat 2020 Yİ-ÜFE değeri 464,64 iken Mayıs 2022 değeri 1548.01 olarak açıklanmış.

1.000.000 (satın aldığınız fiyat) x (1548.01/464.64) = 3.331.633,09229

Buradan evinizin güncel değerinin 3.331.633 TL olduğunu görüyoruz. Yani evinizi 3.800.000 TL’ye satarak teknik olarak 468.367 TL kazanç sağlamış oluyorsunuz. 

Bu sayıdan da gayrimenkul değer artış kazanç istisna bedeli denen ve her sene değişen miktarı çıkarıyoruz. Bu miktarın altında gelir sağlamış olanlar vergi bedelinden muaf tutuluyor. Bu miktar Gelir İdaresi Başkanlığı sitesindeki Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı sayfasına göre 2022’de 25.000 TL. Yani kazancınızdan vergiye tabi olacak tutar 443.367 TL. 

Son olarak aynı internet sitesindeki 2022 Gelir Vergisi Tarifesi üzerinde belirtilen değerler doğrultusunda ödeyeceğiniz vergiyi hesaplıyoruz. Bu seneki tarifeye göre 170.000 ila 880.000 TL arası miktarlardaki kazancınızın ilk 170.000 TL’sinin 70.000 TL’si için 12.400 TL, kalan değeri için %27si kadar vergi uygulanıyor. Yani evinizi satarken ödeyeceğiniz vergi ücreti 86.209 TL oluyor. Bu değeri internet üzerinden otomatik olarak hesaplayan sayfalar aracılığıyla da öğrenebilirsiniz.

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Diyelim ki gayrimenkul satışınızın ardından değer artış kazancı vergisi ödemeniz gerektiğinizi öğrendiniz. Ödenecek miktarı öğrendikten sonra elinizdeki mülkün satış yılı içerisinde Mart ve Temmuz aylarında iki taksit halinde verginizi ödeyebiliyorsunuz. Ödemenizi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden anlaşmalı oldukları bankaların kredi kartlarıyla, internet bankacılığı aracılığıyla ya da herhangi bir vergi dairesini ziyaret ederek yapabilirsiniz.

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi

Bu Vergiden Kimler Muaftır?

Gayrimenkul satışından elde edilen bütün kazançlarda vergi ödemek gibi bir yükümlülüğe sahip değilsiniz. Elinizdeki gayrimenkule hiçbir şekilde ücret ödemeden sahip olduğunuz durumlarda bu vergiyi ödemenize gerek kalmıyor. Eğer mülk size miras yoluyla eşiniz ya da aileniz üzerinden geçtiyse ya da herhangi bir bağış/ödül vb. yollardan mülke sahip olduysanız da vergiden muaf tutuluyorsunuz.

Gayrimenkul ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorularınıza cevap bulabileceğiniz diğer blog içeriklerimizi de inceleyebilirsiniz.


Missafir olarak kısa ve orta vadeli kiralamalarda ev sahiplerimize uçtan uca yönetim desteği sunuyoruz. Ev sahiplerimiz hiçbir problemle uğraşmadan kolay, güvenilir ve stressiz bir kiralama deneyimi yaşayabiliyor; evlerinden daha fazla kira geliri elde edebiliyor. Bu süreçte misafirlerimiz de zengin ürün yelpazemiz içerisinden beklentilerine ve zevklerine uygun olan evlerimizde 5 yıldızlı otel kalitesi ve ev konforunda konaklama fırsatını yakalıyor. Hakkımızda daha fazla bilgi edinmek için internet sitemizi inceleyebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top