Tarlaya Ev Yapılır mı?

Tarlaya ev yapılır mı sorusu birçok kişi tarafından merak ediliyor. Biz de bu yazımızda konuya ilişkin merak edilen detayları sizin için derledik. Haydi, tarlaya ev yapılır mı bir bakalım.

Tarlaya Ev Yapmak İstiyorum Yasal mı?

tarlaya ev yapilir mi

Yorucu hayat şartları, şehirde yaşamanın maliyeti insanları farklı yollar aramaya itti. Bu nedenle son zamanların en çok sorulan sorularından bir tanesi tarlaya ev yapılır mı oldu. Bu soruya kısaca evet cevabını verebiliriz. Ama tahmin yürüttüğünüz üzere tarlaya ev yapmak birtakım kurallara tabi. Peki, tarlaya ev yapmanın ne gibi şartları var?

Kiralık Eviniz mi Var?

Türkiye’nin ilk ve en büyük mülk yönetimi markası Missafir ile kusursuz bir kiralama deneyimine hazır olun. Dinamik fiyatlama, iç dekorasyon ve 7/24 müşteri iletişimi hizmetlerimiz, size sunduğumuz avantajlardan bazıları. TÜRSAB A grubu belgeli Missafir ile evinizi kısa ve orta dönem kiralama ile kira gelirlerinizi artırabilirsiniz. 

Tarlaya Ev Yapma Şartları Nelerdir?

Konut veyahut tesis olarak iş görmeyecek yerler yani başka bir deyişle imar planı gerektirmeyen yapılar için ruhsat şartı aranmıyor. Fakat tarım ve hayvancılık faaliyetlerine destek çıkan yapılar için ruhsat almak zorunludur. Çünkü tarlalar yani tarım arazileri imarsız arsa kategorisi altında yer almaktadır.

Hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü alanlar ve tarım arazilerine ev yapmak için belli kurallar getirilmesinin başka sebepleri de var. Bunlardan en önemlisi ülkede tarım ve hayvancılığın sekteye uğramasını önlemektir. Mesela her tarlaya ev yapıldığını düşünelim. Üstelik hiçbir kural olmadığı için evlerin görece oldukça geniş olduğunu varsayalım. Bu sefer tarım ve hayvancılık faaliyetlerini yönetmek için başka alanlara ihtiyaç olacaktır.

tarla

Yine de tarlaya ev yapmak imkansız değil. Belli şartlara uyduğunuz sürece tarlanıza ev inşa etmeniz mümkün. Gelin, bu şartları teker teker inceleyelim. Bir tarlaya hukuka aykırı bir biçimde iş görmeden nasıl ev yapabileceğinize dair hususları sıralayalım.

5 Bin Metrekare Tarlaya Ev Yapılır mı?

Genelde en çok sorulan soru 5 bin metrekare tarlaya ev yapmak yasal mı sorusu oluyor. Bu sorunun cevabı evet olacaktır. Bir tarlanız varsa ev yapabilmeniz için arsanızın en az 5 bin metrekare olması gerekir. Diğer şartları da karşılıyorsanız ev yapma sürecinizde yasal sorunlar yaşamazsınız.

Tarlaya Ev Yapma Şartları

  • Yapacağınız evin inşaatı tarlanızın %5’ini geçemez. Aksi takdirde hukuka aykırı ev inşa etmekten dolayı belli cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalırsınız.
  • Peki, tarlanız oldukça büyük. Tarlanızın %5’ini geçmese dahi çok büyük bir ev inşaatı yapabilir misiniz? Bu sorunun cevabı hayır. Ne olursa olsun tarlaya yapacağınız ev ancak ve ancak en çok 250 metrekare olmak zorundadır.
  • Yapacağınız ev en fazla iki katlı olabiliyor. Bunun dışında daha farklı bir yapıya izniniz yok. 
  • 5 dönüm tarlaya ev yapılır mı sorusu da epey gündemde olan bir soru. Bu sorunun cevabını evet olarak verebiliriz. Çünkü en az 5 dönüm bir tarlaya ev yapabiliyorsunuz. Bunun dışında kalan daha küçük arsalarınız varsa herhangi bir yapı inşa edemezsiniz. 
  • Tarlaya prefabrik ev yapılır mı sorusu da çok merak ediliyor. Eski kanuna göre 5 dönümden daha küçük arsalara ev yapılamıyordu. Ancak prefabrik ev inşasına izin vardı. Yeni düzenlemelere göre artık küçük tarlalara prefabrik ev yapmanız mümkün değil. Prefabrik ev yapmanız için de şartları sağlamanız gerekiyor. 
  • Yapacağınız evin saçak seviyesi ve zemini arasında 6,5 metre mesafe olmalıdır. 
  • Ev yapacağınız tarlanın yola cephesi olması zorunludur. Yola cephesi olmayan parsellere ev yapılamaz. Parsel sorgulamasına ilişkin daha çok şey bilmek isterseniz Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Tarlanıza yapacağınız her yapının (ev, depo, bağ evi, prefabrik ev, kümes, ahır) tarlanın parsel bitiminden 5 metre, yoldan 10 metre uzaklıkta inşa edilmesi gerekir. 
  • Tarlaya herhangi bir yapı inşa edebilmeniz için tarlanın imar durumunun olumlu olması zorunludur. 

Ev Yapmak için Nereden İzin Alınır?

Öncelikle kayıtlı ikametgah adresinizin olduğu belediyeden ya da tarlanızın kayıtlı olduğu belediyeden imara uygunluk sorgulaması yapmalısınız. Tarlanız nerede ise bağlı olduğu belediyeden imar izni alabilirsiniz. Gerekli belgeleri de yine belediyeden alabilirsiniz. 

Tarlaya İzinsiz Ev Yapmanın Cezası Nedir?

izinsiz ev yapma cezasi

Tarlaya prefabrik ev yapılır mı, zeytinlik tarlaya ev yapılır mı, tarlaya bağ evi yapılır mı gibi soruların cevabını artık biliyorsunuz. Arsaya ev yapmanın belli kuralları var. Peki, bu kurallara uymadan bir ev inşa ederseniz ne olur?

İzinsiz inşa edilen tüm yapılar bir ay içinde belediyeler ya da il özel idarelerince yıkılır. İlk tespit sırasında arazinin aykırılığına bağlı olarak her bir metrekare için 10 lira idari para cezası var. Eğer aykırılık 2 ay içinde giderilmezse ilk tespitte ödenen tutarın üç katı bir cezai işlem uygulanır. Tarım arazilerinin kooperatifler başta özel hukuk tüzel kişileri aracılığıyla alınıp üyelere veya ortaklara tarlayı tahsis edenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istenmesi söz konusu.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top