Tapu Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır? TKGM Parsel Sorgu Uygulaması

parsel sorgulama nasıl yapılır?

Parsel sorgulama sürecinin teknoloji ile entegrasyonu bu işlemi çok kolaylaştırdı. Böylece tapu ve kadastro bilgilerinin daha hızlı ve etkili bir şekilde erişebiliyoruz. Bu işlem, CBS, tapu veya ada parselden sorgu adı aldında e-devlet ve TAKBİS sistemi üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

Günümüzde tüm bu işlemleri online olarak yapabiliyoruz. Bu ne demek? İnternet bağlantısı olan bir bilgisayar ya da akıllı telefon aracılığıyla işlemler çok kolay.

Evinizi Missafir ile Kiralayın, Daha Fazla Kazanın

Detaylı bilgi almak için şimdi formu doldurun, size hemen geri dönelim!

Ada Parsel Sorgulama 2024 Bilgileri 

tapu parsel sorgulama ekranı

Bu işlem hızlı, güvenli ve online olarak iki farklı şekilde yapılabiliyor. Böylece herhangi bir devlet dairesine gitmenize gerek kalmıyor.

  • E-Devlet
  • TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi – TKGM parsel sorgu) 

Sorgulama ekranı üzerinden işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

E-Devlet üzerinden parsel sorgulama için öncelikle kimliğinizi doğrulamanız gerekiyor. T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapın. Sonra Tapu Bilgileri Sorgulama sayfasında sizin üzerinize kayıtlı olan tüm bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

Sayfadaki “Taşınmaz Listesi” tablosunda sizin kimlik numaranızla eşleşen parseli görebilirsiniz. Ayrıca il, ilçe, mahalle, taşınmaz tipi, haritada uydu görüntüsü ve diğer detayları görebilirsiniz. Eğer taşınmazın parsel numarasını bilmiyorsanız bunu da e-Devlet üzerinden öğrenebilirsiniz.

Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden sorgulama işlemi için herhangi bir kimlik bilgisi girilmesi gerekmiyor. Sisteme giriş yapan herkes istediği herhangi bir parseli görebiliyor. Ayrıca çevresindeki komşu bölgelerin de detaylı görüntülerine erişim sağlayabiliyor.

Ada parsel sorgulama programı ve mobil uygulamaları için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz. Bu linkler üzerinden telefonunuza uygulamayı indirdikten sonra kullanması çok kolaydır.

Tapu Kadastro Parsel Sorgu İşlemi için Mobil Uygulamalar

Android Telefonlar (Google Play)

Apple Telefonlar (iOS)

Missafir ile Kira Gelirlerini Artırabilirsiniz

Türkiye’nin ilk ve en büyük property management (gayrimenkul yönetimi) markası Missafir ile kusursuz bir kiralama deneyimine hazır olun. Dinamik fiyatlama, iç dekorasyon ve 7/24 müşteri iletişimi hizmetlerimiz, size sunduğumuz avantajlardan bazıları. Missafir ile evinizi kısa ve orta dönem kiralayarak kira gelirlerinizi artırabilirsiniz. Daha fazla bilgi için buradaki formu doldurabilirsiniz.

parsel sorgulama nasıl yapilir, ankara kuş bakışı görünüm

Ada Parsel Sorgulama Nedir, Ne İçin Kullanılır? 

Gayrimenkul alanıyla ilgileniyorsanız tapu ve kadastro işlemlerine dair hakim olmamız gereken birçok önemli konu var. Parsel sorgu süreci de bunlardan biri. Bu yazımızda bu işlemi nasıl yapabileceğinizden ve farklı türlerinden bahsedeceğiz.

Bu işlem, taşınmaza ait parsel bilgilerini, konum bilgilerini ve tapu bilgilerinin incelenmesi için kullanılır. Bu işlem genellikle, bir taşınmazın yasal durumunu kontrol etmek, tapu ve kadastro genel müdürlüğü tarafından kaydedilen bilgileri incelemek ya da bir emlak yatırımı planlamak amacıyla yapılır.

Sorgulama yapmak için en pratik yöntemlerden biri, e-devlet’i kullanmaktır. Bu yöntem, kullanıcılara sadece sorgulama değil, aynı zamanda genel tapu ve kadastro bilgilerinin kontrolünü de sağlar. İnternet bağlantınızın olması halinde bu sorgulamayı kolayca yapabilirsiniz.

E- Devlet Üzerinden Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır? 

E-devlet üzerinden sorgu nasıl yapılıyor? E-devlet şifreniz olması halinde işlem oldukça basit.

  • E-devlet sistemine giriş yapın.
  • Tapu ve kadastro genel müdürlüğü altında yer alan ilgili ekranına gidin.
  • Buradan ilgili ada ve parsel numarasını girerek sorgulama işlemi tamamlayabilirsiniz.
  • Ada ve parsel numarasını öğrenmek için e-devlet tapu hizmetlerini kullanabilirsiniz.

Telefondan Parsel Sorgulama İşlemi

Teknoloji çağının getirdiği kolaylıklardan bir diğeri de telefondan sorgulama işlemi yapabiliyor olmanızdır. Akıllı telefonlarımız sayesinde harita üzerinden bu işlemi yapmak da oldukça basittir. Yukarıda vermiş olduğumuz linkler üzerinden telefonunuza uygulamaları indirin. Ardından direkt olarak uygulamaları kullanmaya başlayabilirsiniz.

İlçe mahalle ada ve parsel bilgilerini sorgulama ekranına girerek bu işlemi kolayca yapabilirsiniz. Mahalle bilgilerini de e-devlet üzerinden bulmanız mümkün.

Sonuç olarak, bu işlem, taşınmazların yasal durumlarını, konum bilgilerini ve tapu ve kadastro bilgilerinin kontrolünü kolaylaştıran bir süreçtir. Bu süreç, teknolojinin sunduğu olanaklarla birlikte daha da hızlı ve kolay hale gelmiştir. 

Parsel Nedir? 

Sınırları belirlenmiş ve ayrılmış toprak parçalarına parsel deniyor. Arazi, bina, apartman, dükkan, konut, tarla, bahçe, fabrika vs. parsel statüsünde sayılabilecek taşınmazların üzerinde bir veya birden fazla hak sahibi olabiliyor. Böyle durumlarda hak sahiplerinin bu taşınmaz üzerinde hangi bölgeye sahip olduğu her zaman net olarak ayrılmış olmayabiliyor. 

Eğer hak sahibi olan herkesin bölge içerisindeki sınırları resmi olarak belirli şekilde çizilmişse bu araziye “müstakil parsel” adı veriliyor. Bir parselin müstakil olmaması durumunda hissedarlardan biri hissesini başka birine satarsa satın alan kişi taşınmazın hangi bölgesine sahip olduğunu öğrenemiyor, sadece hisse yüzdesine sahip olmuş oluyor. Bu tarz bilgilere ulaşmak için de bu işleme sürecine başvurabiliyorsunuz. 

Parsel Türleri ve Bilinmesi Gerekenler

Parsel türleri kadastro ve imar olarak ikiye ayrılıyor. Kime ait olduğu belirli ve tescilli arsa ve arazi türündeki parseller, kadastro kategorisi altında. Bu bölgeler henüz imara açılmamışsa gerekli incelemeler sonucunda şartlar sağlanıyor ve imara açılmaya hazır hale geldiklerinde imar statüsüne geçmiş oluyorlar.

Burada unutulmaması gereken bir nokta daha var – parsel teriminin ada terimiyle karıştırılmaması gerekiyor. Adaların dört tarafı cadde, akarsu, meydan gibi alanlarla çevriliyken parsel adaların imar planı üzerinde birleştirilmemiş hali olarak tanımlanıyor. Kadastro parselleri, kadastro adaları sınırları içerisinde.

Parsel sorgusu hakkında bilmeniz gerekenler şimdilik bu kadar. Gayrimenkul alım ve satımıyla ilgili daha fazla bilgi mi arıyorsunuz? Ev Kredisi Nasıl Alınır? Ev Alıp Kiraya Vermek Mantıklı mı? veya DASK Nedir? DASK Sigortası Zorunlu Mu? adlı blog yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top