Fek Yazısı Nedir?

fek yazısı - Missafir

Bir ev satın almak istiyorsanız ancak bir konut kredisine ihtiyacınız varsa bilmeniz gereken birçok önemli nokta var. Konut kredisi yardımıyla ev aldığınız takdirde kredi çektiğiniz banka tarafından evinize borcunuza karşılık bir güvence olması için ipotek konmuş oluyor. Tüm kredi borcunuzu kapatıp ev üzerindeki ipoteği kaldırmak istediğinizde de bankaya sizin için bir fek yazısı hazırlanması konusunda başvuru yapmanız gerekiyor. Bu blogumuzda fek yazısı hakkında tüm süreçlerden bahsedeceğiz.

İpotek Fek Yazısı Nasıl Alınır?

Öncelikle size kredi veren bankanın şubelerine başvurup fek yazısı talep etmelisiniz. Bazı bankalar bu fek yazısını hazırlamak için belirli bir miktar ücret isteyebiliyor. Burada unutmamanız gereken en önemli faktörlerden biri imzaladığınız konut kredisi sözleşmesinde fek yazısı ile ilgili maddede herhangi bir ücret belirtilip belirtilmediği. Eğer bu sözleşmede ücret ödemeniz gerektiğine dair bir cümle yoksa bankanızın sizden ücret talep etmesine itiraz edebilirsiniz. Bunun dışında fek yazısı hazırlanırken ek bir masraf yapmanız gibi bir durum söz konusu olmuyor.

Fek Yazısı Almak için Gereken Belgeler

Bir gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kaldırılması için hazırlanacak fek yazısını alabilmek için ilk olarak bankaya teslim etmeniz gereken bazı evrak ve belgeler var:

  • T.C. kimlik numaranız veya gayrimenkul sahibi tüzel kişilerse bunlara ait vergi numaraları
  • Alacaklı kişinin ve gayrimenkul sahibinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ve fotokopileri (Eğer alacaklı kişi bankaysa temsilci avukat kimliği ve fotokopisi isteniyor.)
  • Borçlu gayrimenkul sahibinin 2 adet, alacaklı veya temsilcisinin 1 adet 6×4 boyutunda ve son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları
  • Borçlu gayrimenkul sahibinin veya alacaklının temsilcileri varsa bu kişilerin temsil etme yetkisinin bulunduğunu gösteren belgeler
  • Son olarak ipotek edilen gayrimenkule ait tapu senedi talep ediliyor. Eğer tapu senedi yoksa ada ve parsel numaralarının bulunduğu bir belge göstermeniz gerekiyor. Eğer elinizde bunlara ait hiçbir evrak bulunmuyorsa gayrimenkul sahibinin sözlü olarak yapacağı beyan da bu konuda geçerli sayılabiliyor.

Tüm evrakları eksiksiz şekilde teslim ettiğiniz ve kredi borcunuzu tamamen kapattığınız zaman adınıza bir fek yazısı hazırlanarak evinizdeki ipoteğin kaldırılmasının önünde hiçbir engel kalmıyor. Bu noktadan sonra yapılması gereken tek şey hazırlanan fek yazısını noterde onaylatmak ve en geç bir yıl içerisinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde sicile işletmek. Daha sonra Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde ipoteğiniz fek ediliyor ve konutunuz resmi olarak tamamen size ait olmuş oluyor.
Fek yazısıyla ilgili bilmeniz gerekenler kısaca bu şekilde. Gayrimenkul ve emlak yatırımı hakkındaki tüm hukuki süreçlerinizi mümkünse profesyonellerden yardım alarak yürütmenizi öneririz. Ev ipoteği veya ipotekli bir ev satın almak konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz İpotekli Ev Alım-Satımı Hakkında Önemli Noktalar adlı blog yazımıza da göz atabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top