Gayrimenkul alma ve satma işlemleriyle ilgilenen çoğu insanın en çok sorun yaşadıkları alanlardan biri ipotekli ev konusu. Herhangi bir borcunuz varsa bu borcun ödeneceğine dair bir güvence almak için konutunuzun tapu siciline işlenen kayda ipotek deniyor ve bu ipotek borcunuzu ödediğinizde kaldırılıyor. Yani bir nevi mülkünüzü borcunuz olan bankaya veya kişiye rehin olarak bırakmış sayılıyorsunuz. Eğer borcunuzu ödeyemeyecekseniz banka veya alacaklının bu mülkü satışa çıkarma hakkı doğmuş oluyor. Bu yazımızda ipotekli ev almak veya satmak isteyenlerin bilmesi gereken önemli hususlara değineceğiz.
İpotekli Ev Nasıl Satılır?
Konut kredisi çekerek ev satın almanız durumunda krediyi aldığınız bankaya borcunuzu tamamen ödeyene kadar eviniz ipotekli ev sayılıyor. 10 yıl kadar sürebilen uzun kredi vadelerini ödemekte sıkıntı yaşamanız durumunda evi satma hakkınız doğuyor. Bu satış işlemini gerçekleştirmenin birkaç farklı yolu var:
Krediyi Peşin Parayla Kapatarak Evi Satmak
Öncelikle konut kredinizi kalan vadelerini aylık olarak ödemek yerine konutu satın alan kişinin vereceği peşin tutarla erkenden kapatma seçeneğine sahipsiniz. Alıcı kalan kredi borcu ve kalan satış tutarını bankaya teslim ederken karşılığında alacağı bloke çeki size veriyor. Ardından siz borcunuzu kapattıktan ve ipoteğin kaldırılması için gereken işlemler yapıldıktan sonra satış gerçekleştirilmiş oluyor.
Alıcının Konut Kredisi Çekmesi
Bir diğer seçenekse evin yeni sahibinin de konut kredisi çekerek mülkü satın alması. Bu durumda bankada kredi devri ve ipotek devri işlemleri yapılıyor. Evi satan kişinin kredi borcu evi alan kişinin üzerine geçiyor ve eski ev sahibinin mevcut bir kredi borcu kalmamış oluyor. Eğer alıcı konut kredisini aynı bankadan almayacaksa iki banka arası devir yapılıyor. Fakat evin üzerindeki ipotek durumu devam etmiş oluyor.
İpoteği Başka Bir Kredi Çekerek Kaldırmak
Son olarak alıcı evi ipotekli haldeyken satın almayı kabul etmiyorsa satıcının başka bir kredi çekerek (genellikle tüketici kredisi) asıl konut kredisi borcunu kapatması gerekiyor. Evin üzerindeki ipotek kalktıktan sonra evin satışı yapılıyor ve buradan gelen parayla satıcı diğer kredisinin borcunu da kapatabiliyor. Bu durumda kredilerin erken kapatma şartları ve ceza tutarlarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.
İpotekli Ev Satın Almak Riskli Mi?
Üzerinde ipotek kararı olan bir evi satın almak bu süreçten haberdar olduğunuz sürece herhangi bir sıkıntı yaratmıyor. Satın alacağınız mülkün üzerinde bir ipotek olup olmadığını satıcının size önceden belirtmesi gerekse de gelecekte mağduriyet yaşamamak adına kendiniz Tapu Dairesi’ne başvurarak da bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak ipotekli bir evin başka ipotekli bir evle de takas edilebileceğini hatırlamakta fayda var.
İpotekli ev satışları hakkında söyleyebileceklerimiz bu kadar. Bu konuyla ilgili tüm hukuki süreçleri Türk Medeni Kanunu üzerinden inceleyebilirsiniz. Gayrimenkul ve emlak yatırımı hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Devremülk Nedir? Devremülk Almak Mantıklı mı? adlı blog yazımıza da göz atmanızı öneririz.