Basit Konaklama Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

basit konaklama belgesi nedir, basit konaklama belgesi nasıl alınır

2021 yılında 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu‘nda yapılan düzenlemeyle, konaklama tesislerinin faaliyette bulunabilmeleri için Turizm İşletmesi Belgesi veya Basit Konaklama Belgesi almaları zorunlu hale geldi.

Bu belgeler sayesinde işletmeler doğrudan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanacak. Böylelikle bakanlığın talimatlarına ve standartlarına göre faaliyetlerini sürdürecekler. Bu sistem ile ülkemize giriş yapan turistler kayıt altına alınacak. Bu sayede turizmde kalite bakımından bir yükseliş hedefliyor.

Basit Konaklama Belgesi Nedir?

turizm işletme belgesi nedir

Basit Konaklama Belgesi, işletmelerin uymak zorunda oldukları fiziki şartların sağlandığını ve bakanlık tarafından belirlenmiş olan işletmecilik esaslarına uyduğunu gösteren belgedir. Tanıtım, bilgilendirme ve uygulanacak fiyat tarifelerinin onaylanmasına ve tesislerin denetlenmesine ilişkin usul ve esasları belirler.

Bu belge hakkındaki genelge 28.07.2021 tarihinde yayınlandı. Genelge, bu tarihten önce belediyelerden “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı“na sahip olan konaklama tesislerine, 28.07.2022 tarihine kadar bu belgeyi alma zorunluluğu getirdi. Belediye bu 1 yıllık süre içinde başvuruda bulunmayan işletmelerin ruhsatlarını iptal etti. 

Ancak, bu genelge 28.07.2021 tarihinden sonra düzenlenmiş işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile faaliyette bulunan turizm işletmelerini kapsamıyor. Öte yandan ne Valilikler, ne de Bakanlıklar artık bu belgeyi düzenlemiyor. Bu işletmelerin de bundan sonra Turizm İşletme Belgesi almaları gerekiyor.

Türkiye’nin TÜRSAB A Grubu Turizm Lisanslı Tek Firması Missafir ile Evinizi Kolayca Kiralayın!

Türkiye’nin ilk ve tek sertifikalı gayrimenkul yönetimi platformu Missafir ile evinizi kısa ve orta dönem kiralamak çok kolay! TÜRSAB A grubu turizm şirketi Missafir, 100 günden az kısa dönem kiralamalar için size sertifikalı, yasal ve sorunsuz bir gayrimenkul yönetimi hizmeti sağlar. Missafir’e başvurun, stressiz ve kazançlı ev sahipliğinin tadını çıkarın!

Basit Konaklama Belgesi Zorunlu Mu?

Belgeyi genelge yayınlandıktan(Temmuz 2021) sonraki 1 yıl içinde almak zorunluydu. Ancak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı’nı bu tarihten sonra edinen işletmelerin Turizm İşletme Belgesi alması gerekiyor. Basit Konaklama Turizm İşletme Belgesi yönetmeliği geçici ve ara bir çözüm olarak yürürlüğe girdi.

Basit Konaklama Belgesi Nasıl Alınır?

E-Devlet ve Turizm Tesisleri Bilgi Sistemi(TTBİS) üzerinden basit konaklama turizm işletme belgesi alınabiliyor. Aşağıdaki evraklar ve ıslak imzalı dilekçe başvuru için yeterli oluyor.

Basit Konaklama Belgesi Başvurusunda İstenilen Evraklar

basit konaklama belgesi nasıl alınır, basit konaklama belgesi gerekli evraklar
  • 1. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının Fotokopisi
  • 2. Güncel Adres Bilgisi 
  • 3. İmza Sirküsü 
  • 4. Belge Bedeli ve Turizm Harcı Dekontu
  • 5. PTT UETS Adresi
  • 6. Başvuru Dilekçesi 

Turizm İşletme Belgesi Nedir?

turizm belgesi nedir, turizm belgesi nasıl alınır

Turizm İşletme Belgesi, Türkiye’de turizm sektöründe faaliyet göstermek isteyen işletmelerin alması gereken resmi bir izindir. Dolayısıyla Türkiye’de turizm işletmelerinin belirli standartları ve kriterleri karşıladığını onaylayan bir belge olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı temin eder. Bu sebeple bu belgeyi almak için işletmelerin, belirli hizmet standartlarını yerine getirmeleri gerekir. Turizm İşletme Belgesi olmadan bu alanda faaliyet göstermek yasal değildir.

Basit Konaklama Turizm İşletme Belgesi Farkı

Turizm İşletme Belgesi, turizm sektöründe yer almak isteyen işletmelerin alması gereken resmi bir izindir. Türkiye’de bu belge olmadan turizm faaliyeti göstermek yasal değildir.

Basit Konaklama Belgesi, buna ek olarak daha sınırlı özelliklere sahip konaklama tesisleri için tasarlanmıştır. 2021 yılında yapılan yasal düzenlemeyle, bu belge özellikle daha mütevazı hizmetler sunan konaklama işletmelerine yönelik geçici bir çözüm olarak ortaya çıkmıştır. 

Turizm İşletme Belgesi Ne İşe Yarar?

  • İşletmelerin hizmet ve kalite standartlarını belirler.
  • Tüketicilere güven verir.
  • Yasal zorunlulukların yerine getirilmesini sağlar. Ayrıca işletmelerin denetlenmesini ve sektörün düzenlenmesini sağlar.
  • Turizm sektöründe rekabetin adil bir şekilde sürmesine katkı sağlar.

Turizm İşletme Belgesi Kimler Almak Zorunda?

Türkiye’de “turizm işletmesi” statüsünde hizmet vermek isteyen tüm işletmeler “Turizm İşletmesi Belgesi” almak zorundadır. Bu konuda kesinlikle hiçbir istisna yoktur.

Basit Konaklama Turizm İşletme Belgesi Kimlere Verilir?

  • Basit Konaklama Belgesi 28.07.2021 tarihi öncesi çalışma ruhsatı olan ancak turizm işletme belgesi olmayan işletmeler için 1 yıllığına sunulan geçici bir çözümdür.
  • Turizm İşletme Belgesi ise bu tarih sonrası turizm işletmesi statüsünde hizmet vermek isteyen tüm işletmeler için koyulan bir zorunluluktur.

Turizm Belgesi Hangi İşletmelere Verilir?

Oteller, moteller, pansiyonlar, tatil köyleri, apart oteller, restoranlar, kafeler ve ek olarak seyahat acenteleri gibi turizm sektöründe hizmet veren işletmeler için bu belge zorunludur.

Turizm İşletme Belgesi Alınmazsa Ne Olur?

Turizm İşletme Belgesi alınmadan turizm faaliyeti yürütülmesi yönetmeliğe göre kesinlikle yasal değildir. Bir işletme “işyeri açma ve çalışma ruhsatı”na sahip olup bu belgeye sahip olmadan hizmet veriyorsa, ayrıyeten bu ruhsat da iptal olur. Bunun dışında idari para cezaları, faaliyetten men edilme veya işletmenin kapanması gibi yaptırımlara tabi olur.

Basit Konaklama Turizm İşletme Belgesi Zorunlu Mu?

Türkiye’de tüm turizm işletmeleri Turizm İşletme Belgesi kesinlikle almak zorundadır. Bu belge, işletmelerin belirli standartları karşıladığını ve sonuç olarak yasal faaliyet gösterdiklerini gösterir.

Turizm İşletme Belgesi Harcı Ne Kadar?

turizm belgesi harcı ne kadar, turizm belgesi ücreti, turizm işletmesi harcı, turizm işletme harcı

Turizm İşletme Belgesi harcı, işletmenin türüne, büyüklüğüne ve yıldız kategorisine göre değişiklik gösterir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayınladığı 2023 yılı güncel harç miktarları için tıklayınız.

Turizm sektöründeki yeni yasal düzenlemeler hakkında daha fazla bilgi için Yeni Airbnb Yasası ve 100 Gün Kiralama Düzenlemesi yazılarımızı da kaçırmayın.

1 thought on “Basit Konaklama Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top