Airbnb Yasası Ertelendi mi?

airbnb yasası ertelendi mi

Son dönemde “Airbnb yasası ertelendi mi?” sorusunun cevabı birçok ev sahibi ve kiracı tarafından merak ediliyor. Bakanlığın yaptığı son açıklamalara göre bu yasa ertelenmedi.

Yasal düzenlemeler her zaman karmaşık olabilir, ancak bu konuda sizleri aydınlatmak istiyoruz. 

Airbnb yasası olarak da bilinen konutların turizm amaçlı kiralanması yasası, 2024 yılında yürürlüğe girdi. Bu yasa, kısa süreli kiralama hizmetlerini düzenleyen ve çeşitli yükümlülükler getiren bir yasadır. 

Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Yasası Erteleniyor mu? 

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ve kısa dönem ev kiralama faaliyetlerinin düzenlenmesine ilişkin yönetmelik, 2024 yılında yürürlüğe girdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm amaçlı kiralanması faaliyetlerinin düzenlenmesine ilişkin çıkan bu yasa, ertelenmiyor. Başvurular e-devlet üzerinden gerçekleşiyor. 

Konutların turizm amaçlı kiralanması uygulamasının 1 yıl ertelendiği çeşitli platformlarda dile getirilmişti ama bu doğru bir bilgi değil. En azından şimdiye kadar, yetkililer tarafından  günlük kiralık ve Airbnb evleriyle ilgili yönetmelik hakkında erteleme açıklaması yapılmadı. 

Yeni Yasaya Uygun Şekilde Evinizi Kiraya Verin

Kısa Dönem Ev Kiralama Yasası Ertelenecek mi? 

Yasa yürürlüğe girerken bazı sorunlar da ortaya çıkmış turizm belgesi alacak işletme sahipleri imar mevzutına takılmıştı. Çeşitli platformlarda yaşanan sorunların giderilmesi ve gerekli alt yapıların oluşturulması için böyle bir karar alındığı söylendi fakat bu doğru değil. 

Kamuoyunda airbnb yasası olarak bilinen bu kanunun şu an geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Yönetmeliğe göre izni olmadan 100 gün altında  kiralama yapan ev sahipleri büyük para cezaları bekliyor. 

Evlerin turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin kanun maddesinin detayları için resmi gazetenin ilgili içeriklerini okumak isteyebilir, ya da ilgili yazılarımıza göz atabilirsiniz. 

Konutların turizm amaçlı kiralanması hakkında yazılar

Resmi gazete yönetmelik

Turizm Amaçlı Ev Kiralanma Olarak Bilinen Kanunun Yasalaşması Tamamlandı

2024 Ocak tarihinde yürürlüğe giren yasayla birlikte artık bu konuda bazı şartların karşılanması gerekecek. Ev sahipleri turizm izin belgesi olmadan 100 gün altı kiralama yapamayacak. Yayımlanan konutların turizm amaçlı kiralanması yasası, geniş bir yönetmelikten oluşuyor. 

Bu yazımızda güncel bilgilerle Airbnb yasasının ertelenip ertelenmediğini araştırdık. Güncel bilgilere göre, yasanın ertelendiği bilgisi doğru değil ve yasa şu an yürürlükte. 

Airbnb yasası ertelendi haberi nereden çıktı?

Airbnb yasasının ertelendiği haberi, AK Parti Muğla Milletvekili Yakup Otgöz’ün açıklamaları ve bazı haber sitelerinin paylaştığı içerikler nedeniyle ortaya çıktı. Otgöz, mevcut sorunlar ve gerekli altyapıların oluşturulması gerekliliği nedeniyle yasanın uygulanmasının bir yıl süreyle ertelenmesi gerektiğini belirtmiştir. 

Bu haber, çeşitli turizm haber sitelerinde yayınlandı​​​​ fakat resmi bir açıklama yapılmadı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, şimdiye kadar bu konuda bir bilgi vermedi. Böylece, yasanın geçerli olduğu ve ertelenmediği sonucuna varıyoruz. 

Airbnb yasası ertelenmediyse 100 gün altı kiralama yapmak için izin belgesi şart mı?

Evet,  100 günden kısa süreli kiralama yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan turizm konutu izin belgesi almak zorunludur. İzin belgesi olmaksızın yapılan kiralamalar için ciddi cezai yaptırımlar öngörülmüştür. 

Airbnb yasası ertelenecek mi?

Airbnb yasasının gelecekte ertelenip ertelenmeyeceği ile alakalı bir açıklama yapılmadı. Buna rağmen, bu erteleme ile ilgili kesin bir resmi açıklama ve erteleme hakkındaki nihai karar Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından verilecektir. Bu nedenle, resmi açıklamaları ve yasal değişiklikleri takip etmek önemlidir. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top