Airbnb Cezası Ne Kadar? İzinsiz Günlük Ev Kiralama

Airbnb cezası ne kadar? İzinsiz Airbnb kiralama cezasını hangi durumlarda ödemek zorunda kalırım? Yeni Airbnb yasasının mecliste görüşülmeye başlamasıyla tüm bu sorular merak konusu oldu. Biz de bu yazımızda Airbnb cezası hakkında aklınıza takılan soruları yanıtlamaya çalışacağız. Siz de hazırsanız, gelin başlayalım!

Airbnb ile Ev Kiralama Yasaklanıyor mu? 

airbnb yasal mı

Airbnb ile ilgili yasa tasarısı görüşmeleri devam ediyor. Bu süreçte ev sahiplerinin ve Airbnb ile ev kiralayan misafirlerin akıllarında birçok soru var. Airbnb ile ev kiralama yasaklanıyor mu sorusu, en çok sorulan soru. Bu soruya kısaca hayır yanıtını verebiliriz.

Airbnb dünyanın her yerinde oldukça popüler olan bir uygulama. Her ülke kendi yasalarıyla Airbnb ile ev kiralamanın sınırlarını çizmiş durumda. Evet, bazı ülkelerde Airbnb ile ev kiralamak yasak. Ama ülkemizde bu yönde alınan bir karar yok. Şu an mecliste görüşülen yeni Airbnb yasasının içeriği de herhangi bir yasak içermiyor. 

Öncelikle bu konuya açıklık getirelim. Airbnb regülasyonu bu sistemi daha güvenilir bir hale getirmek için atılan bir adım yalnızca. Elbette, uygulamaya ilişkin birtakım değişiklikler olacak. Ama bu tamamen yasaklama içeren bir yasa değil. 

Yeni Airbnb yasa tasarısı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz sitemizde yer alan diğer konu başlıklarına bakabilirsiniz. Mesela Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması adlı yazımızı okuyarak işe başlayabilirsiniz. Biz bu yazımızda cezai uygulamalar üzerinde duracağız. 

Turizm Konutlarınız için Profesyonel Mülk Yönetimini Keşfedin

TÜRSAB A grubuna dahil yetkili turizm markası Missafir olarak, turizm amaçlı konutlarınızın yeni Airbnb yasasına uygun şekilde yönetimini gerçekleştiriyoruz. Profesyonel fotoğraflama, 50’den fazla global ilan sitesinde mülkünüz için görünürlük ve öne çıkma, 7/24 müşteri iletişimi ve düzenli temizlik, Missafirli ev sahiplerinin sahip olduğu avantajlardan sadece bir kaçı. Siz de günlük kiralık ev yöntemiyle stressizce mülkünüzden gelir elde etmek için Missafir’den şimdi teklif alın!

Airbnb Cezası Ne Kadar?

airbnb cezasi ne kadar

Yeni Airbnb düzenlemeleriyle ilgili detaylar belli olmaya başladı. Peki, herkesin merak ettiği cezai uygulamalarda ne gibi değişiklikler var? Airbnb cezası ne kadar olacak? Bu sorulara cevap vermeye çalışalım. 

Eskiden kısa dönem ev kiralama ve uzun dönem ev kiralama arasında yasal olarak net bir ayrım yoktu. Yeni düzenlemeyle birlikte 100 günden az kiralamalar kısa dönem kiralama sayılıyor. Ayrıca turizm konutu kiralama kategorisine alınıyor. Bu durum evini kiralayanlar için birtakım sorumlulukları beraberinde getirecek. 

Uzun süreli yani 100 günden fazla kiralamalarda herhangi bir değişiklik yok. Asıl önemli değişiklik kısa süreli kiralamalarda yapılıyor. 100 günden az kiralama faaliyetleri için artık ev sahipleri e-devlet’ten izin belgesi almak zorunda. Aksi takdirde bazı cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabiliyor. 

28 Aralık 2023 tarihinde, Turizm ve Kültür Bakanlığı yönetiminde 100 gün altı konut kiralamalarını kapsayan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik” resmi gazetede yayınlandı. Bu yönetmelikle birlikte, günlük ve kısa dönem kiralama yapmak isteyen herkesin yönetmelikte yer alan gereklilikleri yerine getirmeleri zorunlu. Airbnb gibi uygulamalar üzerinden kiralama yapıyorsanız izin belgesine başvurmanız gerekiyor. Detaylar için ilgili sayfamıza mutlaka göz atın: Turizm Amaçlı Konut Kiralama Yönetmeliği

Airbnb Cezası Ne Kadar: Kısa Dönem Ev Kiralama Cezası

Airbnb cezasi ne kadar

Kısa dönem ev kiralamak isteyen ev sahiplerini ilgilendiren detaylar ve para cezaları ile devam edelim. Günlük kiralamada yapılan düzenlemeyle birlikte kişilerin kimlik bilgilerini kolluk kuvvetlerine bildirmemek artık ciddi bir suç sayılacak. 

Ev sahiplerinin e-devletten alacağı izin belgesi oldukça önemli. İzin belgeniz olmadan kısa süreli ev kiralamanın cezai yaptırımları mevcut. Fakat önemli bir ayrıntı daha var. Eviniz bir apartman dairesi mi? Yoksa müstakil bir evi mi kiralayacaksınız? Yoksa sitede mi oturuyorsunuz?

Bir apartman dairesinde oturuyorsanız izin belgesi almadan önce yapmanız gereken bir şey daha var. O da kat maliki olan komşularınızdan ev kiralamaya dair rıza ve onay almak. Bu onay belgesini hallettikten sonra izin belgesi alabilirsiniz. Ancak müstakil bir eviniz varsa buna gerek yok. 

Airbnb Cezası Ne Kadar: İzin Belgesi Olmadan Ev Kiralamak

  • İzin belgeniz olmadan kısa dönem ev kiraladığınız tespit edilirse para cezası ödemek durumundasınız. Kiraladığınız ev adedince 100 bin TL para cezasına çarptırılırsınız. Ayrıca izin belgesi çıkarmanız için size 15 gün mühlet verilir. 
  • Diyelim ki 15 günün sonunda izin belgesi çıkarmadınız. Ayrıca günlük kiralama faaliyetlerine devam ettiniz. Bu yeni bir günlük ev kiralama cezası ödeyeceğinizin habercisidir. Bu sefer de 500 bin TL para cezası ödersiniz. Eğer bu durum tekrar eder ve yakalanırsanız ceza 1 milyon TL’yi buluyor. 
  • Son yıllarda bir başkasının evini profesyonel olmayan yollarla kiramalar da epey artmıştı. Aman dikkat! Bu duruma da kısıtlama geliyor. Artık TÜRSAB A grubu belgesi olmayan aracılar cezai işlemlerle karşı karşıya kalacak. Bunun dışında izin belgesi olmayan bir evin kiralanmasına aracılık etmenin cezası da 100 bin TL olarak belirlendi.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top