Kira Artış Oranı Hesaplama (2024)

kira artış oranı hesaplama

Günümüzde Türkiye’de, özellikle İstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerde konut kiralarında gözle görülür bir artış yaşıyoruz. Bu nedenle de kira artış oranı konusu hem kiracıların hem de ev sahiplerinin akıllarını kurcalıyor. Yüksek enflasyon oranları, ev sahiplerini kiralara yüksek zam yapmaya itiyor. Öte yandan kiracılar ise haliyle daha makul zam oranları talep ediyor. Bu durum, anlaşmazlıklara ve hatta çoğu zaman yasal süreçlere yol açıyor. 

Peki kira artış oranı yasal sınırı nedir? Ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir? 2023 kira artış oranı nedir? 2024 kira artış oranı ne kadar olacak? TEFE TÜFE kira artış oranı hesaplama nasıl yapılır? Bu konudaki tüm sorularınızın cevaplarını bu yazıda bulacaksınız.

2023 Kira Artış Oranı Hesaplama 

kira zam oranı 2023

Kira artışı, her yıl sözleşmenin yenilenmesiyle birlikte senede bir kez gerçekleşir. Borçlar Kanunu’nun 344. maddesine göre bu artış oranı, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksinin(TÜFE) 12 aylık ortalamasına göre değişim oranını geçmemek koşuluyla kararlaştırılır. Yani TEFE TÜFE kira artışı konusunda normal şartları altında belirleyici metriktir. Bu kural, hem konut hem de iş yeri kiraları için geçerlidir. 

Ancak, 1 Haziran 2022 tarihli ve 31863 sayılı Resmi Gazete’de ilan edilen 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda yapılan Geçici Madde 1 değişikliği, kira artış oranlarının belirlenmesinde yeni bir dönemi başlatmıştır. Bu kanunla, 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında konut kira sözleşmelerinde azami zam oranı %25 oldu. Bu düzenleme, yalnızca konut kiralarını kapsamakta ve iş yerleri için herhangi bir üst sınır belirlememektedir.

Yani, 2023 yılı kira artışı ne kadar olacak? 2023 kira artışı nasıl hesaplanır? diye merak ediyorsanız, konut kira artış oranı 2023 yılında %25’e sabitlenmiştir.

Kira Artış Oranı Hesaplama Aracı

Kira Bedeli
Zam Oranı
%

Bu hesaplama aracı,

  • Yabancı para cinsi üzerinden yapılan konut kira sözleşmelerinde geçerli değildir.
  • Beş yıldan uzun süreli olan veya beş yıl geçtikten sonra yenilenen konut kira sözleşmeleri için geçerli değildir.
  • Çatılı iş yerleri için geçerli değildir.

Missafir ile Evinizi Kısa/Orta Dönem Kiralayarak Kira Gelirinizi Enflasyona Karşı Koruyun!

missafir banner

Missafir, evinizi Airbnb, Booking ve Vrbo’nun da dahil olduğu 50+ global platformda listeler. Bu sayede evinizi tüm dünyada milyonlarca potansiyel müşteriye sunar ve kısa/orta dönem kiralar.

Profesyonel fiyatlandırma ekibinin yapay zeka desteğiyle uyguladığı dinamik fiyatlandırma stratejisiyle Missafir, evinizi bölgedeki diğer evlerin kira ortalamaları ve dönemsel şartlara uygun şekilde fiyatlar. Bu şekilde evinizden en yüksek geliri elde etmenizi sağlar ve kira gelirinizi enflasyona karşı korur.

Siz de yasal, sorunsuz ve kârlı bir ev sahipliği deneyimi yaşamak isterseniz, şimdi Missafir’e katılın!

2024 Kira Artış Oranı Hesaplama

kira artış oranı hesaplama 2024

Bahsettiğimiz üzere 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek konut kira sözleşmeleri için belirlenen azami kira artış oranı %25 olarak sınırlandırılmıştır. Bu sınır, daha sonra Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yaptığı açıklamayla 1 Temmuz 2024’e kadar uzadı. Bu değişiklik, 15 Temmuz 2023 tarihinde ve 32249 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu yeni düzenlemeyle, 1 Temmuz 2024’e kadar yenilenen konut kira sözleşmelerinde uygulanmaya devam edecek. Bu nedenle kira bedelleri, bir önceki yılın kira bedelinin %25’ini geçemeyecek. Yani, 2024 yılı kira artışı ne kadar olacak? 2024 kira artışı nasıl hesaplanır? gibi sorularınız varsa, kira artış oranı 2024 yılı için de azami %25 olarak belirlenmiştir.

Bu üst limit, geçici bir madde olarak yürürlüğe girdi. Bu sebeple sadece belirtilen tarihler arasında geçerli olacak. Tekrar yenilenip yenilenmeyeceği hakkında henüz bir açıklama yapılmamıştır. 

Kira artışlarında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değişim oranının uygulanabilmesi için, bir önceki kiralama yılına ilişkin TÜFE değişim oranının %25’in altında olması gerekmektedir.

Önemli başka bir nokta da, kiracı ve ev sahibi arasında kira zam oranı konusunda bir anlaşma olmaması durumudur. Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi gereğince açılacak kira tespit davası kapsamında hakim tarafından belirlenecek artış oranı da %25’lik sınırlamaya tabi olacaktır. 

Bu düzenleme, 

  • Bir yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde de geçerlidir.
  • Yabancı para cinsi üzerinden yapılan konut kiralarında geçerli değildir.
  • Beş yıldan uzun süreli olan veya beş yıl geçtikten sonra yenilenen konut kiraları geçerli değildir.
  • Çatılı iş yerleri için geçerli değildir.

Konut Kira Artış Oranı Hesaplama

konutlarda kira zammı

Bahsettiğimiz üzere konut kiralarında maksimum kira zam oranı, bir önceki yıla göre %25 olacak. Örneğin, 10.000 TL olan bir kira bedeli için, %25’lik artış 2500 TL olacak. Bu şekilde yeni kira bedeli 12.500 TL olacaktır.

Bu düzenleme, 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında geçerlidir. Ayrıca, taraflar arasında bir anlaşmazlık olması durumunda, yasal düzenlemeler çerçevesinde hakim tarafından verilecek kararlar da bu sınırlamaya tabi olacaktır. 

Ancak bu hesaplama yabancı para cinsinden yapılan ve beş yılı geçmiş kira sözleşmeleri için geçerli değildir.

İş Yeri Kira Artış Oranı Hesaplama

iş yeri kira zammı

İş yerleri için kira zam oranı hesaplama, taraflar arasında anlaşma yoksa 12 aylık TÜFE oranına göre gerçekleşir. Örneğin, mevcut kira bedeli 30.000 TL olan bir işyeri için, TÜFE’nin %55 olduğu durumda, kira bedeli 16.500 TL artış ile 46.500 TL olur. Ayrıca eğer taraflar arasında anlaşma olursa TÜFE’den farklı oranlar da uygulayabilirler.

18 Ocak 2019 tarihinde Türk Borçlar Kanunu’nun 344. Maddesi’nde yapılan değişiklikle, “üretici fiyat endeksindeki artış” ibareleri “tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim” şeklinde güncellenmiştir. Bu, işyeri kiralarında kira zam oranının belirlenmesinde dikkate alınan ana faktördür.

TEFE TÜFE Kira Artış Oranı Hesaplama

tefe tüfe kira artış oranı hesaplama

2023 tefe tüfe kira artışı ne kadar? 2024 tefe tüfe kira artışı ne kadar? Üfe tüfe kira artışı ne kadar? Değindiğimiz üzere konutlarda kira artışı 1 Temmuz 2024’e kadar azami %25 olacak. Ancak iş yeri kira artış oranı, 5 yılı geçmiş kira sözleşmeleri ve yabancı paralar üzerinden yapılan kira sözleşmelerinde tefe tüfe oranı baz alınmaya devam ediyor.

TEFE TÜFE’ye göre kira zammı şu şekilde hesaplanır:

Mevcut Kira Bedeli: 50.000 TL

Sözleşme Yenileme Tarihi: Ekim 2023

TÜFE oranı: %61.36

Kira Artış Tutarı: 30.680 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: 80.680 TL

Siz de yukarıda TCMB tarafından yayınlanan aylık TÜFE değişim oranlarını inceleyebilirsiniz.

TÜFE Nedir?

TÜFE, tüketime yönelik hizmetler ve malların fiyatlarındaki değişiklik oranını ifade eder. Bu, yurt içi piyasada satın alınan ürün ve hizmetlerin fiyat hareketlerini kapsar.

TEFE Nedir?

TEFE, ülke içinde üretilip yerel tüketiciler tarafından satın alınan malların fiyat değişikliklerini gösteren bir endekstir. Özellikle enflasyon hesaplamalarında kritik bir rol oynar.

ÜFE Nedir?

ÜFE, 2005 yılında TEFE’nin yerine geçerek kullanılmaya başlanmıştır ve üretim süreçlerindeki maliyet değişimlerini değerlendirir. Bu oran, aylık ve yıllık bazda ülkenin ekonomik durumu hakkında bilgi sunar.

Yİ-ÜFE Nedir?

Yİ-ÜFE ise, 2014 yılında ÜFE’yi takip ederek ortaya çıktı. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi açılımıdır. Bu endeks, mal ve hizmetlerin üretim maliyetlerindeki değişiklikleri göz önünde bulundurur. Bu nedenle TÜFE üzerindeki temel etkiyi belirler.

Ev kiralama süreci hakkında hukuki olarak daha fazla bilgi edinmek için Ev Kirası Hesaplama ve Kira Sözleşmesi Örneği yazılarımızı da kaçırmayın.

6 thoughts on “Kira Artış Oranı Hesaplama (2024)”

  1. mevlüt kılınç

    merhaba 2023 15 şubat tarihinde 4500 TL’ ye kiraladığım evin 2024 şubat ayından itibaren tüfe oranına göre yeni kira bedeli ne kadar olmalıdır ?

    1. Merhaba Mevlüt Bey,
      Öncelikle Temmuz 2024’e kadar yasal sınırın %25 olduğunu hatırlatalım.
      Şubat 2024 TÜFE oranı henüz belli olmadığı için Şubat’ta gerçekleşecek zam oranı için şu an hesaplama yapılamaz. Açıklanan Aralık 2023 verilerine göre 12 aylık ortalamayı aldığımızda kira artış oranınız aşağıdaki gibi olacaktır.

      Kira Artış Oranı (Aralık 2022 – Aralık 2023, 12 aylık TÜFE ortalaması)
      % 53.86
      Aylık Kira Artış Tutarı
      2.423,70 TL
      Aylık Yeni Kira Tutarı
      6.923,70 TL

  2. merhaba kolay gelsin iş yeri kirası temmuzda 1 yılını dolduruyor şuan kira 9.500 tl olur ki temmuzda kira artışı nasıl hesaplanır 1 yıllık kira artışı ( ocak 2024 temmuz 2024 resmi verilere göre yoksa 2023 temmuz 2024 temmuz arası toplam verilere göremi hesaplanır cevap verirseniz sevinirim tşk ederim

    1. Mehaba Süleyman Bey,

      Öncelikle zam oranınız yaptığınız iş yeri kiralama sözleşmesindeki maddelere bağlıdır. Bu nedenle hukuki destek almanızı öneririz. Cevabımız genel bilgilendirme amaçlıdır.
      İş yeri kira artış oranları çoğunlukla TÜFE üzerinden kira sözleşmesine eklenmektedir. Bu tip sözleşmelerde kira artış oranı geçmiş 1 yılın 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanır. Örneğin 2023 Aralık ayında; aralık TÜFE %61,98, 12 aylık ortalama TÜFE %53,40 olmuştur. Aralık ayı içerisinde uzama dönemi başlamış iş yerlerinde, TÜFE üzerinden anlaşma yapıp kiraya verenler, en yüksek %53,40 oranında artış yapabileceklerdir.

  3. 2023 yılı 12 ay boyunca 20.000 tl olan işyeri kira bedeli 1 ocak 2024 tarihi itibarı ile yeni kira belirleyeceğim işyeri kirası için artış oranı ne olmalıdır?

    1. Mehaba Bülent Bey,

      Öncelikle zam oranınız yaptığınız iş yeri kiralama sözleşmesindeki maddelere bağlıdır. Bu nedenle hukuki destek almanızı öneririz. Cevabımız genel bilgilendirme amaçlıdır.

      2023 Aralık ayında; aralık TÜFE %61,98, 12 aylık ortalama TÜFE %53,40 olmuştur. Aralık ayı içerisinde uzama dönemi başlamış iş yerlerinde, kiraya verenler, en yüksek %53,40 oranında artış yapabileceklerdir. Kira sözleşmelerinde zam oranı için çoğunlukla TEFE-TÜFE üzerinden madde eklenir ve artış buna göre yapılır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top