Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadar? (2024)

kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar?, kentsel dönüşüm kira yardımı artışı, kentsel dönüşüm kira yardımı 2024

Ülkemizde yaşanan büyük 6 Şubat Depremi’nin yaşattığı yıkım ve kayıplar, yıllardır konuşulmakta olan büyük İstanbul depremine karşı hepimizin endişesini artırdı. Depreme hazırlıklı mıyız? Evim depreme dayanıklı mı? gibi soruları hepimiz kendimize sormaya başladık. Bu noktada kentsel dönüşüm devreye girerek, eski ve riskli binaların yerini güvenli yapıların alması görevini üstleniyor. Bunun doğrultusunda kentsel dönüşüm sürecinde evlerini ya da iş yerlerini yeniden inşa etmek zorunda kalan vatandaşlarımıza destek olmak için kentsel dönüşüm kira yardımı sağlanıyor. 

2024 yılına geldiğimizde, pek çok kişi bu yardımın miktarını ve nasıl alınacağını merak ediyor. 2024 kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar? Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu nasıl yapılır? Kentsel dönüşümle ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevabı bu yazımızda!

2024 Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadar?

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2024 kentsel dönüşüm kira desteği tutarlarının arttığını duyurdu. Ancak açıklanan destekler şehre ve hak sahibinin statüsüne göre değişiyor. Bu bağlamda malikler, kiracılar ve sınırlı ayni hak sahipleri için farklı kira yardım tutarları mevcut.

Buna göre; İstanbul için kira yardımı 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya yükseldi. Buna ek olarak Ankara, Antalya, Bursa, İzmir gibi büyükşehirlerde 3.000 TL destek 4.500 TL’ye çıktı. Diğer illerdeyse kira yardımı, 2 bin 500 lira seviyesinden 3 bin 750 lira seviyesine geldi.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı 2024 Tablosu

Tabloyu aşağıdaki linkten PDF olarak indirebilirsiniz.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir?

kentsel dönüşüm kira yardımı nedir

Kira yardımı, afet riski taşıyan alanlardaki binaların yeniden yapılandırılması sürecinde, ev ve iş yerlerini kaybeden vatandaşlara yönelik devlet tarafından sunulan bir finansal destek mekanizmasıdır. 

Bu yardım, afet riski altındaki yapıların güvenli hale getirilmesi amacıyla 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projelerinde, mülk sahipleri ve kiracıların mağdur olmamaları için sağlanır. 

Kentsel dönüşüm kira yardımının temel amacı, yeniden yapılanma sürecindeki geçici yer değişikliği nedeniyle ortaya çıkan mali yükü hafifletmek ve vatandaşların yaşam standartlarının korunmasına katkıda bulunmaktır. Ayrıca bu destek, taşınma masraflarından kira desteğine kadar çeşitli şekillerde sağlanır. Böylece kentsel dönüşümün etkilediği kişilere geçiş sürecinde kolaylık sağlar.

Kira Yardımını Kimler Alabilir?

kentsel dönüşüm kira yardımını kimler alabilir, kira yardımını kimler alabilir
  • Mülk Sahipleri: Yapıların malikleri, bu süreçte yaşadıkları kayıplar için geçici bir süreliğine kira yardımı alabilirler. Kentsel dönüşüm kira yardımında ikamet şartı aranıyor mu? Eskiden mülk sahiplerinin kira yardımı almaları için o mülkte ikamet etmeleri, iş yeri olması durumunda ise aktif olarak kullandıklarını kanıtlayacak belgeler gerekiyordu. Ancak 2018 itibariyle kentsel dönüşüm kira yardımında ikamet şartı kalktı. Böylece artık tüm mülk sahipleri bu kira yardımını alabilirler. 
  • Kiracılar: Yapılarda ikamet eden kiracılar da, evlerini kentsel dönüşüm nedeniyle boşaltmaları gerektiğinde, kira yardımından yararlanma hakkına sahiptirler.
  • Sınırlı Ayni Hak Sahipleri: Bu gruptakiler, üzerinde oturdukları mülk üzerinde tam mülkiyet haklarına sahip olmasalar bile, belirli haklar çerçevesinde mülkü kullanma hakkına sahip olan kişilerdir. Yenilenme sürecinde, bu kişiler de kira desteği alabilirler, fakat bu grup için yapıda ikamet etme şartı aranmaktadır.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nasıl Alınır?

Bunun için iki yol mevcut: 

  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvurmak.
  • e-Devlet üzerinden başvuru yapmak.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu

İlk olarak, gerekli belgelerle birlikte doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İl Müdürlüklerine şahsen başvuruda bulunabilirsiniz. Bu bağlamda bu yöntem, başvurunuzu yüz yüze gerçekleştirmenizi ve olası sorularınıza anında yanıt almanızı sağlar.

e-Devlet Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvurusu

İkinci yöntem olarak ise, e-Devlet platformu üzerinden online başvuru yapabilirsiniz. Peki kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulama ve başvurusu nasıl yapılır? e-Devlet üzerinden kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu yapmak için;

  • Öncelikle e-Devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın.
  • Ardından, Kentsel Dönüşüm Uygulaması sayfasına erişim sağlayın.
  • Bunun sonrasında bu sayfadan, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın kentseldonusum.csb.gov.tr sitesindeki ARAAD (Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü) isimli platforma yönlendirileceksiniz.
  • Son olarak bu platform üzerinden başvuru işleminizi gerçekleştirin.

e-Devlet Kentsel Dönüşüm Uygulaması

ARAAD platformu.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvuru Süresi

Başvuru süresi, riskli yapının tahliyesinden itibaren 1 yıl veya riskli yapının yıkılışından itibaren 3 ay içerisinde başvuru yapılmalıdır. Bu nedenle ilgili başvurunun zamanında yapılması kanun tarafından düzenlenmiş bu haktan yararlanmanız adına önemlidir.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvurusu Gerekli Belgeler

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvurusu Gerekli Belgeler

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu sürecinde, her grup için belirli belgeler istenmektedir. Çünkü bu belgeler, başvurunun doğru ve hatasız şekilde işleme alınması için gereklidir. Peki şartlar nelerdir? İşte, kira yardımı almak isteyenlerin sunması gereken belgelerin detayları:

İş Yerinden İstenilen Belgeler

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Riskli bina tespit raporu inceleme formu
  • İmza sirküleri
  • Riskli yapıda iş yeri bulunduğuna dair adres bilgileriyle uyumlu son üç aya ait fatura ve bağlı olduğu oda sicil kaydı
  • Yeni adresini gösteren vergi dairesinden alınmış yazı veya sicil kaydı
  • Ziraat Bankası hesap cüzdanı fotokopisi

Konut Kiracılardan İstenilen Belgeler

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Riskli bina tespit raporu inceleme formu
  • Riskli yapıda ikamet edildiğine dair adres ile uyumlu son üç aya ait fatura
  • Eski ve yeni adresini gösteren adres bilgileri raporu
  • Riskli yapıyı yıktırdığına dair yazı
  • Ziraat Bankası hesap cüzdanı fotokopisi

Konut Sahiplerinden İstenilen Belgeler

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Riskli bina tespit raporu inceleme formu
  • Tapu senedi
  • Emlak vergisi beyanı
  • Malik adına kayıtlı son üç aya ait fatura
  • Riskli yapıyı yıktırdığına dair yazı
  • Eski ve yeni adresini birlikte gösteren adres bilgileri raporu
  • Ziraat Bankası hesap cüzdanı fotokopisi

Kentsel Dönüşüm Sürecinde Avantajlı Fiyatlarla Missafir Evlerinde Konaklayın!

Eviniz kentsel dönüşüm sürecindeyken komisyonsuz, taşıma masrafsız, faturaları üzerine alma derdi olmadan, faturaları bizim karşıladığımız muhteşem Missafir evlerinde avantajlı fiyatlarla konaklamaya ne dersiniz?

Size en uygun Missafir evini bulmak için şimdi evlerimizi inceleyin!

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Geri Ödenir mi?

Kira yardımı, deprem riski yüksek yapıların yerine güvenli binaların inşasını teşvik etmek amacıyla verilir. Bu yardımın alıcıları için en büyük avantajı, özellikle geri ödemesiz oluşudur. Yani, kentsel dönüşüm sürecinde yer alan hak sahipleri, bu yardımı aldıkları süre boyunca ya da yardımın sonunda herhangi bir borçlanma ya da geri ödeme yükümlülüğü ile karşılaşmazlar.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Kaç Ay Veriliyor?

Kentsel dönüşüm kira yardımının süresi, bölgenin deprem riskine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Örneğin deprem riski taşımayan illerdeki riskli yapılar için yardım, en fazla 18 ay süreyle sağlanır. Ancak bu süre deprem riski olan illerdeki riskli yapılar için ise 48 aya uzar.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı İBB

kentsel dönüşüm ibb

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentsel dönüşüm kapsamında riskli binalarda yaşayan kiracılara ve hak sahiplerine sağladığı kira yardımını önemli ölçüde artırdı. 2024 yılında, daha önce 4.500 TL olan kira yardımı, %55’lik bir artışla 7 bin TL’ye çıktı.

İBB, riskli yapıların tespiti için Hızlı Tarama Yöntemi kullanarak, en riskli binalardaki maliklere 18 ay boyunca aylık 7 bin TL, ayrıca kiracılara da 12 ay boyunca aylık 7 bin TL kira yardımı sağlayacak. Aynı zamanda binada ikamet etmeyen maliklere verilen yardım da 18 ay süreyle aylık 3 bin TL’den, %50 artışla 4 bin 500 TL’ye çıktı.

İBB kira desteği almak için, riskli yapı tespitinin ardından tahliye ve yıkım işlemleri tamamlanmalıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilçe belediyesi üzerinden kira yardımına onay verilmesinin ardından, İBB’nin kira yardımı süreci başlatılacaktır.

Bu kira yardımı, İBB tarafından sağlanan destekle birlikte, hak sahipleri aynı zamanda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sağladığı kira yardımından da yararlanma imkanı bulacaklar. Böylece bu güncelleme, kentsel dönüşüm sürecinde yer alan vatandaşlar için ekonomik destek sağlayarak, İstanbul’un güvenli ve yaşanabilir bir kent olma yolunda ilerlemesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Evinizin kentsel dönüşüme uygun olup olmadığını öğrenmek için Evim Depreme Dayanıklı Mı? yazımızı okuyabilirsiniz.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Dilekçe Örneği

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Dilekçe PDF

İSTANBUL ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İL MÜDÜRLÜĞÜ’NE

…Yapı Kimlik Numaralı, Tapuda …… ada ve …… parselde kayıtlı olan…………………………………………………………………… adresindeki (Bina numarası ve bağımsız bölüm numaraları ayrı ayrı belirtilecektir.) yapısı, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş olup, 6306 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 16. maddesine göre kira yardımından faydalanmak istiyorum.

Riskli yapıda malik( ) / kiracı( ) / sınırlı ayni hak sahibi( ) olduğumu konutumu( ) / işyerimi( ) …../…../20…..tarihinde tahliye ettiğimi beyan eder, aksi durumun tespit edilmesi halinde ödenen tutarı Genel Hükümlere (Borçların Kanunu ve 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine ilişkin Kanun) göre faiziyle geri ödeyeceğimi taahhüt ederim.

Kira yardımından faydalanmam halinde 30.12.2018 tarihli ve 30641 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan “6306 sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Karar” uyarınca bankalardan faiz destekli kredi başvurusunda bulunmayacağımı taahhüt ederim.

Kira yardımı başvurumun uygun bulunması halinde T.C Ziraat Bankası A.Ş. hesabıma yatırılmasını hususunda;

Gereğini arz ederim. …../…../2024

Adı Soyadı:

TC Kimlik No:

İmza:

İletişim Bilgileri

Adres:

Telefon:

EK:

  1. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  2. T.C. Ziraat Bankası A.Ş’ye ait vadesiz, münferit, TL hesap cüzdanı fotokopisi.
  3. Riskli Yapı Tespit Raporu İnceleme Formu.
  4. Konut veya işyerinin tapu senedi fotokopisi
  5. Taşınmazı atı 6306 şerhli tapu kaydı aslı.
  6. Arsa payı tapuları için emlak vergisi beyannamesi aslı.
  7. İlgili Belediyesinden alınacak yıkım yazısı.
  8. Vekâleten yapılan başvurularda vekilâtename aslı ve vekilin kimlik fotokopisi.
  9. Veraset Belgesi (Vekaleten yapılan başvurularda, tapuda elbirliği olması durumunda VEKALET ÖRNEĞİ: Sözleşme Kayıt No.)
  10. 6306 Sayılı Kanun kapsamında kira yardımı başvurusu yapmaya, ve kira bedellerini almaya, YETKİLİDİR.

Mülkünüzü Missafir ile Kiralayın, Kira Gelirinizi Artırın!

missafir villa, 100 gün kiralama yasası, villa kiralama

Turizm konutu başvurusu yapmak istiyorsunuz ama süreç karışık geliyor veya takıldığınız noktalar mı var? Missafir olarak uzman kadromuzla buradayız! Turizm konutu başvurusu sürecinde kafanıza takılan, merak ettiğiniz tüm konular için bize hemen ulaşın!

Missafir evinizi Airbnb ve Booking dahil 50+ platformda yayınlayarak milyonlarca potansiyel müşteriye sunar. Ayrıca profesyonel gayrimenkul yönetimi hizmetiyle evinizin gerçek potansiyelini ortaya çıkarır. Böylece mülkünüzden maksimum gelir elde etmenizi sağlar.

Hırvatistan, Karadağ, Kıbrıs ve Türkiye’de operasyonlarını yürüten Missafir, 2024 yılı itibariyle 4 ülkede ve 100’den fazla popüler konumda hizmet veriyor. Siz de kira gelirinizi artırmak ve stressiz ev sahipliğinin tadını çıkarmak isterseniz, Missafir’in uzman ekibinden kısa, orta ve uzun dönem kiralama hizmetleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Formu Doldurun, Size Hemen Ulaşalım!

Okumaya devam etmek isterseniz e-Devlet Giriş Nasıl Yapılır? ve Ev Kirası Hesaplama Nasıl Yapılır? yazılarımızı kaçırmayın!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top