İstanbul’da Yaşama Maliyeti 2024: Detaylı Rehber

İstanbul'da yaşama maliyeti

İstanbul’da yaşama maliyeti ne kadar? Bu konuyu merak edenler için detaylı bir araştırma yaptık. Araştırmamız 2024 Nisan ayı sonunu kapsıyor. 

Bu araştırmamızda resmi ve bağımsız yayınlardan topladığımız bilgileri derliyoruz. Yakın zamanda İstanbul’a taşınmayı düşünüyorsanız bu içeriğimiz size çok yardımcı olacak. 

İstanbul’da Yaşama Maliyeti Ne Kadar? 

İstanbul Planlama Ajansı 2024 Şubat ayında bir araştırma yayınlandı. Bu araştırmaya göre dört kişilik bir ailenin İstanbul’da ortalama yaşama maliyeti 55.321 TL. TÜİK Mart ayı enflasyon oranı ve Nisan beklentisi ortalamasını da üzerine eklediğimizde 58.942 TL sayısını elde ediyoruz. 

2024 Mayıs itibariyle İstanbul’da 4 kişilik bir ailenin ortalama yaşama maliyeti 59 bin TL civarında. 

  • Mart ayı TÜİK enflasyon artış oranı %3,16
  • Nisan beklentisi ise en düşük %2,8, en yüksek ise %3,8 artış; ortalaması %3,3. 

İPA’nın ilgili yazısı burada. 

TÜİK enflasyon artış oranları burada.

İstanbul, tarih, kültür ve benzersiz yaşam tarzı ile dünya çapında birçok kişiyi cezbediyor. Fakat burada yaşamak çok da ucuz değil! 2024 yılı itibarıyla İstanbul’da yaşama maliyetleri nasıl şekilleniyor? İşte bu büyüleyici şehre taşınmayı düşünen çalışan ve expat’ların bilmesi gerekenler.

Hemen Taşınmaya Hazır Evleri Missafir ile Keşfedin

İstiklal Caddesi, Nişantaşı, Kadıköy, Beşiktaş ve İstanbul’un diğer gözde ve merkezi lokasyonlarında eşyalı ev mi bakıyorsunuz? Missafir’e bugün ulaşın, sadece valinizi alarak aynı gün yeni evinize taşının. 

Eşyalı kiralık daire seçeneklerine şimdi göz atın. 

İstanbul’da Kiralar

İstanbul’da kiralar yüksek talep nedeniyle artış eğiliminde. Burada ayrıca emlakçı bedeli, nakliye masrafı ve depozito gibi ödemeleri de düşünmek gerekiyor. Tüm etmenleri hesaba kattığımızda İstanbul’da taşınmanın ortalama maliyeti 100 bin TL’ye kadar çıkıyor. Yeni eşyalar almayı düşünüyorsanız, bu miktar çok daha fazla olacak. 

  • İstanbul’un merkezi noktalarında 1+1 kiralık dairelerın aylık ortalama kirası 16.000 ile 40.000 TL arasında değişiyor. Daha uzak noktalarda ise 10.000 ile 25.000 TL arasında aylık oranlar bulmak mümkün.
  • Yine İstanbul’un merkezi noktalarında 3+1 kiralık dairelerin aylık ortalama kirası 30.000 TL ile 80.000 TL arasında değişiyor. Şehir merkezinden uzak noktalarda ise 20.000 TL ile 46.000 TL arasında aylık oranlar bulabilirsiniz. 
  • İstanbul’da emlak şirketleri yıllık kiradan %12 komisyon alıyorlar ve bunu kiracı ödüyor. Yani aylık 10.000’den bir daire tutarsanız, 12.000 TL emlakçı bedeli ödemeniz gerekiyor. Emlakçılar bunu bir kira bedeli olarak alabiliyor. Bu şekilde pazarlık yaparsanız 2.000 TL’de kar etmeniz mümkün.
  • İstanbul’da ev sahipleri çoğunlukla 1 kira depozito istiyor. Daha gözde evler için 2 kira depozito istenebiliyor. 
  • Nakliye ücretleri ise metrekareye düşen eşya miktarı ve mesafe üzerinden hesaplanıyor. O nedenle bu noktada detaylı hesap yapmak gerekiyor. 

İstanbul’da ortalama kira bedelleri için Numbeo Nisan 2024 verilerine göz atın. 

İstanbul’da Expat’lara Uygun Semtler

Buraya çalışmaya gelenler (özellikle beyaz yakalar) daha çok hangi semtlerde yaşamayı tercih ediyor? Toplu taşıma olanakları geniş olan, aynı zamanda sosyal aktivitelere de imkan tanıyan semtler listenin zirvesinde. Bununla birlikte daha uygun kira bedelleri için merkeze uzak noktalar da tercih ediliyor. Bu tür bölgelerde geniş olanak sunan (havuz, spor salonu vb.) yüksek nitelikli konut alanları da mevcut. 

İstanbul’da çalışanların yaşamak için tercih ettiği semtler nereler? Daha fazla bilgi için ilgili yazımıza göz atın. 

istanbul'da ortalama maaşlar

İstanbul’da Ortalama Maaşlar

İstanbul’da yaşama maliyetlerinin diğer şehirlere göre daha yüksek olduğu bir gerçek. Peki, İstanbul’da maaşlar ne durumda? Ortalama maaş skalasının diğer şehirlere oranla bir tık yukarıda olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte asgari ücret Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi İstanbul’da da 17.002 TL’dir. 

İstanbul’da ortalama beyaz yaka maaşları 2024

Şehirde beyaz yaka maaşları firmaya ve unvana göre değişmekle beraber, Kariyer.net ve Reed gibi şirketlerin yaptığı araştırmalara göre ortalama yıllık maaşlar 300 bin ile 900 bin TL arasında. Örneğin yeni mezun biri ortalama 33 bin TL net maaş alırken, direktörler ortalama 165 bin TL kazanıyor. 

İstanbul’da ortalama mavi yaka maaşları 2024

İstanbul’da işçi maaşları da firmaya, sektöre ve uzmanlığa göre değişken. Kariyer.net son 4 aylık araştırmalara göre yeni başlayan bir işçi ortalama 20.500 TL kazanıyor. Bununla birlikte İstanbul’da bir vinç operatörü aylık 150 bin kazanabilirken, vasıfsız işçiler asgari ücret kazanıyor. 

Ortalama maaşlar ise 19.000 ile 40.000 TL arasında. 

İstanbul’da Ortalama Giderler

İstanbul’da yaşarken hangi giderleriniz olacak? Temek ihtiyaçları şu şekilde kategorize edebiliriz:

  • Barınma
  • Sağlık
  • Yeme – İçme
  • Ulaşım

İstanbul’da barınma giderleri

Burada mülkünüz yoksa barınmak için en fazla harcadığınız kalem kira olacak. İstanbul’da barınma giderleri için şu metrikleri baz alabiliriz: 

  • Kira bedeli: İstanbul’da kira sözleşmesi yıllık yapılır ve kiralar genellikle aylık olarak ödenir. 
  • Depozito bedeli: İstanbul’da ev sahipleri çoğunlukla 1 depozito kira bedeli isterler. Merkezi lokasyonlarda daha gözde evler için 2 aylık ya da daha fazla kira bedeli depozito olarak istenebiliyor. Evin eşyalı olması da depozitoyu artıran diğer bir etmen. 
  • Emlakçı bedeli: İstanbul’da emlakçılar yıllık kira bedelinin %12’si oranında komisyon alır. 
  • Nakliye bedeli: 25 metrekarelik bir taşıma alanı sunan nakliye şirketleri şehir içinde ortalama 10 bin TL ücret talep ediyor. Yurt dışından taşıma bedelleri ise mesafeye göre değişmekle beraber ortalama 1000 EUR’dan başlıyor.
  • Faturalar: İstanbul’da bir evin üç temel faturası var: Elektrik, doğalgaz ve su. Faturalar evin büyüklüğüyle değişmekle birlikte, 70 metrekarelik bir ev için kış mevsiminde ortalama 2000 TL, yaz mevsiminde ise ortalama 1000 TL fatura geliyor. Bu tutara internet ve diğer abonelikleri de eklediğinizde miktar artıyor. 

İstanbul’da expat olarak barınma giderleri

Şehre yeni taşınacak bir expat olarak ortalama giderleriniz şu şekilde olacak:

  • Merkezi lokasyonda 2+1 kiralık evler: 40.000 TL
  • Emlakçı bedeli: 80.000 TL
  • Evi eşyalandırma: 100.000 TL
  • Depozito bedeli 80.000 TL

Bu metrikler doğrultusunda eve girişte toplamda 300.000 TL ödeyeceksiniz. Daha sonrasında ise temel faturalarla birlikte (gaz, elektrik, su) aylık ortalama 42.500 TL barınma gideriniz olacak. 

Missafir ile kiralayın, ek masraflardan ve işlerden kurtulun

Tüm odaları eşyalandırılmış hemen taşınmaya hazır evleri aynı gün kiralayabilirsiniz. Üstelik peşin ödeme avantajıyla bir yıllık kiranızı tek seferde ödeyerek yılın geri kalanında kira masrafını düşünmeden İstanbul’daki barınma ihtiyacınızı giderebilirsiniz. 

Missafir güvencesiyle aylık kiralık evler için ilgili sayfamızı şimdi ziyaret edin. 

İstanbul’da sağlık giderleri 2024

İstanbul’da sağlık giderleri devlet hastanelerinde büyük bir kısmı ücretsiz olmak üzere sağlanıyor. Bunun için sigortanızın olması şart. Ayrıca aylık ödemelere bölerek ödeyebildiğiniz özel sağlık sigortalarıyla da hastane hizmetlerinden sadece hizmet payıyla yararlanabilirsiniz. 

Özel sağlık sigortaları çoğunlukla şirketler tarafından sağlanır. Bireysel olarak yaptırmak istediğinizde sigorta bedeli yaş ve sağlık durumunuza göre değişir. 30-40 yaş arası bireyler için ortalama yıllık ücretler 15 bin TL’den başlar

İstanbul’da yeme içme giderleri 2024

Şehirde dışarıda ideal öğünü kapsayan yiyeceklerin ortalama fiyatı 400 TL. Fast food ürünlerini ise ortalama 200 TL civarına satın alabilirsiniz. Bununla birlikte lüks restoranlarda kişi başı fiyatlar 1500 TL’ye kadar çıkabiliyor. Alkollü içecekleri dahil ederseniz fiyat daha da yukarı çıkacaktır. 

İstanbul’da bir kişinin ortalama market masrafı ise 2500 TL’den başlıyor. Bu masraf un, şeker, süt, yumurta ve sebzeler gibi temel ihtiyaçları kapsıyor. Et ürünlerini de eklerseniz aylık minimum fiyat 4000 TL’ye kadar yükseliyor. 

İstanbul’da ulaşım giderleri 2024

İstanbul’da ulaşım giderleri sayfamızdan detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top