Eşyalı Daire Kiralarken Dikkat Edilecekler | 8 Madde

eşyalı daire kiralarken dikkat edilecekler, eşyalı ev kiralarken dikkat edilecekler

Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de paylaşımlı eşya, araç, ev vb. uygulamaların kullanımı oldukça arttı. Gerek ekonomik, gerek sürdürülebilirlik gerekçeleriyle artık birçok insan eşyalı daire kiralama yolunu tercih ediyor. 

Bunun yansımalarından birini de kiralık evlerde görüyoruz. Daha çok günlük ve haftalık kısa dönem kiralamalarda gördüğümüz eşyalı kiralık daireler, artık uzun dönem kiralamalarda da karşımıza çıkıyor.

Peki eşyalı ev kiralarken nelere dikkat etmeli? Eşyalı kiralık daire yasal mı? Acaba eşyalı kira kontratı nasıl yapılır? Eşyalı kiralık evde bozulan eşyayı kim yaptırır? Eşyalı daire kiralama sürecinde dikkat etmeniz gereken 8 maddeyi sizin için listeledik!

Evdeki Eşyaların Tam Listesini ve Fotoğraflarını İsteyin

Eşyalı kiralık ev içinde neler olur, neler olmalıdır? Öncelikle eşyalı kiralık dairelerde en önem vermeniz gereken konu, evdeki eşyaların listesidir. Eşyalı eşyasız kira farkı ne kadar? Evin eşyalı olması durumunda hem kira ücreti, hem de depozito ücreti haliyle eşyasız kiralık dairelerden daha fazla olmaktadır. 

Siz de verdiğiniz bu ekstra ücrete değdiğinden emin olmak için evdeki eşyaların listesini almalısınız. Bunun yanında fotoğraf da isteyin. Bu sayede eğer evdeki eşyalar beklentinizi karşılamayacak durumda olursa hayal kırıklığı yaşamazsınız. Böylece ev sahibiyle aranızda çıkacak olası sorunları engellemiş olursunuz.

Bunun haricinde kira kontratınızın sonlanmasının ardından beklenmedik sorunlarla karşılaşmamak adına da evdeki eşyaların tam listesini öğrenmeniz gereklidir. Evden ayrıldıktan sonra hiç teslim almadığınız bir eşya eksik diye depozitonuz eksik yatabilir. Bu nedenle özellikle değerli eşyalar başta olmak üzere fotoğraflarını çekerek kendinizi sağlama alın.

Missafir Homes’ta Yılbaşına Özel %40 İndirimli Eşyalı Kiralık Daire Fırsatlarını Kaçırmayın!

Missafir, 4 ülkede ve 100’den fazla popüler lokasyonda hizmet verdiği tüm ev konaklamalarında UV kontrollü profesyonel temizlik, temiz havlu ve linen teslimi ve 7/24 müşteri hizmetleri desteği sunar. Yılbaşına özel %40 indirimli eşyalı Missafir evlerinde hemen yerinizi ayırtın, 2024’e muhteşem bir giriş yapın!

Eşyaların Kondisyonu Hakkında Bilgi Alın

kısa dönem kiralık ev

Bir evin ilanında “full eşyalı kiralık daire”, “tam donanımlı kiralık daire”, “eşyalı kiralık daire” gibi ifadeler yer alıyor olabilir. Ancak bu eşyaların son durumları ne? Kira sözleşmesi yapmadan önce kesinlikle bu soruyu sormalısınız. 

Bunun ötesinde, eğer görme imkanınız varsa evi görmek isteyin. Eğer mümkün değilse ve ilanda fotoğraf yoksa fotoğraf isteyin. Eğer fotoğraflar eskiyse, kaliteleri düşükse eşyaların kaç yıllık oldukları hakkında bilgi isteyin.

Bunları sorgulamak fazla gelebilir ancak unutmayın, bir terslik yaşanması durumunda depozitonuzdan kesinti olacak. Eğer bozuk veya bozulmaya yakın bir ürün varsa ve sözleşmede belirtilmediyse, başınızı ağrıtacaktır. Bu nedenle evdeki eşyaların kondisyonu hakkında bilgi almalısınız.

Eşyalı Daire Kiralamalarda Hijyen

villa temizliği, temizlik, villa kiralarken dikkat edilecekler

2020 yılından beri tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi neyse ki artık yıkıcı etkisini yitirdi. Hijyen hakkındaki her konuda paranoyak bir noktaya gelmişken neyse ki normale döndük. 

Ancak hijyenle alakalı meseleler elbette COVID ile sınırlı değil. Türkiye’de son yıllarda bazı başka salgın vakaları da arttı. Bu noktalarda özellikle kısa dönem kiralamalarda hijyen ön planda olmaya devam ediyor. Birkaç günlük bir tatilde elbette kimse temizlik yapmak istemez.

Bu nedenle evin temizliğinin nasıl sağlandığını kesinlikle sorgulayın. Detaylı temizlik, UV ışığı destekli derin temizlik, temiz havlu ve linen hizmeti gibi hizmetler önemlidir. Bu noktada profesyonel hijyen desteği sunan kurumsal bir firmayla çalışmak işinizi kolaylaştıracaktır. Çünkü çok ucuz diye düşünerek yaptığınız bir rezervasyon, size sonrasında pahalıya patlayabilir. 

Eşyalı Daire Kiralamalarda Konum Bilgisi

Eşyalı ev kiralarken nelere dikkat edilmeli? listemizde sırada konum bilgisi var. Kiralık ev listelemelerinde tam konum bilgisi verilmemesi güvenlik gerekçeleriyle sektör normali haline gelmiştir. Ancak tam konum verilmese de; toplu taşımaya, çevredeki önemli noktalara yakınlık konularında bilgi almanız sizin için iyi olacaktır. 

Evin çevresinin fotoğrafları da işinize yarayacaktır. Kiralanacak evde yaşlı, geçici olarak sakatlanmış, hasta veya engelli bireyler konaklayacak olabilir. Ev düzayak mı yoksa yokuşta mı? Gürültülü bir sokakta mı yoksa sakin mi? Bu bilgileri önden isteyin.

Apartman veya Sitedeki İmkanlar

Ev eğer bir eşyalı kiralık daire ise; 

  • Ev apartmanda mı yoksa bir site içerisinde mi?
  • Asansör var mı?
  • Otopark var mı?
  • Havuz var mı?
  • Bahçe var mı?
  • Sauna, spa, hamam gibi olanaklar var mı?
  • Güvenlik kamerası ve/veya görevlisi var mı?
  • Spor salonu, oyun alanı, ortak kafe, çardak gibi imkanlar var mı?

Ev eğer bir eşyalı kiralık villa ise;

  • Villa tamamen müstakil mi, site içerisinde mi,
  • Güvenliği nasıl sağlanıyor?
  • Havuz var mı, varsa ortak mı yoksa müstakil mi?
  • Bahçe var mı, varsa ortak mı yoksa müstakil mi?
  • Sauna, spa, hamam gibi olanaklar var mı?
  • Güvenlik kamerası ve/veya görevlisi var mı?
  • Spor salonu, oyun alanı, ortak kafe, çardak gibi imkanlar var mı?

Eşyalı ev kiralama sürecinde yukarıdaki soruları sormak işinizi kolaylaştıracaktır.

Eşyalı Daire Kiralamalarda Tesisat ve Donanım

kombi tesisatı, doğalgaz tesisatı

Evin doğalgaz ve su tesisatı, klima veya kalorifer, varsa şofben bakımı yapılmış durumda mı? Verimli çalışıyorlar mı? Hem kiralama sürecinizi sorunsuz geçirmek, hem de sonrasında ek ücretler ödemek durumunda kalmamak için bu sorgulamaları yapmanızı öneririz.

Bunun dışında internet var mı, varsa hızı yeterli mi diye sormak önemlidir. Günümüzde birçok kişi uzaktan çalışma sürecinde daha sakin bölgelerde birkaç haftalık veya aylık kiralama yapabiliyor. Bu noktada internet hızı da kritik öneme sahip oluyor. Bu yüzden internet hız testi dahi isteyebilirsiniz.

Önemli noktalardan biri de evin kaçıncı katta olduğu ve asansör olup olmadığıdır. Evde yaşlı, hasta veya engelli bireylerin konaklayacak olması durumunda kesinlikle göz ardı edilmemesi gerekir. 

Evcil Hayvan Kabul Ediliyor Mu?

eşyalı daire kiralama, eşyalı ev kiralama, eşyalı kiralık ev, evcil hayvan, evcil hayvan dostu ev

Eğer eşyalı kiralık ev arıyorsanız ve evcil hayvanınız da sizinle konaklayacaksa, bunu ev sahibine kesinlikle sormalısınız. Gerek direkt ev sahibinden, gerekse komşulardan gidecek şikayetler nedeniyle ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu sorunlar sözleşme iptaline kadar gidecektir.

Bunun dışında eğer evcil hayvanlara karşı alerjiniz veya başka bir hassasiyetiniz varsa, bunu da ev sahibine sormanız iyi olacaktır. Aksi takdirde alerji nedeniyle konaklamanız oldukça sorunlu geçebilir.

Eşyalı Kiralık Dairelerde Turizm Konutu Belgesi

Eğer eşyalı ev kiralamanız 100 gün altı olacaksa, dikkat etmeniz gereken bir detay daha var. 1 Ocak 2024 itibariyle yürürlüğe girecek olan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Dair Kanun”da yapılan düzenlemeler ile, kısa dönem kiralamalar bir yasal statüye kavuştu.

Yasaya göre artık 100 gün altı kiralama yapmak için evinizin turizm konutu belgesi olması gerekli. Turizm konutu belgesi olmayan evde kiralama yapmak hem kiralayan, hem de kiracı için idari para cezaları doğuruyor. Bunun yanında turizm konutu belgesi olsa dahi aracı firmalardan kiralama yapabilmek için de bu firmaların TÜRSAB A Grubu Seyahat Acentası Belgesi’ne sahip olması gerekli.

Bu nedenle eğer kısa dönem kiralama, yani 100 gün altı kiralama, yapacaksanız kiraladığınız evin turizm konutu belgesi olmasına dikkat etmelisiniz. Buna ek olarak TÜRSAB A Grubu belgeli seyahat acentalarını tercih edin.

Turizm Konutu Belgesi hakkında detalı bilgi için tıklayınız.

Sözleşmeyi İyi İnceleyin

kira-sozlesmesi

Listemizdeki son ve en önemli madde kira sözleşmesinin detaylarını dikkatle gözden geçirmektir. Eşyalı kiralık evler söz konusu olduğunda, sözleşme sadece kira bedeli ve süresini değil, aynı zamanda evdeki eşyaların durumunu ve sorumlulukları da içermelidir. Eşyalı ev kiraya verilirken, sözleşmede evde bulunan demirbaşların listesi ve durumu eksiksiz olarak belirtilmelidir.

Bu sözleşmeler, ileride herhangi bir anlaşmazlık durumunda size avantaj sağlayacak yasal bir belge niteliğinde olacaktır. Ayrıca, depozito tutarı, ödeme şartları ve varsa ek hükümler gibi detaylar da açıkça ifade edilmelidir. Sözleşmeyi imzalamadan önce, tüm maddeleri iyice okumak ve anlamak, olası yanlış anlaşılmaları ve sıkıntıları önlemek açısından hayati önem taşır. Bu şekilde, eşyalı kiralık daire deneyiminiz hem daha güvenli hem de daha sorunsuz hale gelecektir.

Kira sözleşmesi hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız.

Eşyalı Ev Kiralamada Missafir Güvencesi!

missafir apartman dairesi, 100 gün kiralama, apartman dairesi kiralama

Türkiye’nin ilk ve tek sertifikalı emlak yönetimi platformu Missafir ile eşyalı dairenizi kısa, orta veya uzun dönem kiralayın, kira gelirinizi artırın! TÜRSAB A grubu turizm şirketi Missafir, size sertifikalı, yasal ve sorunsuz bir gayrimenkul yönetimi hizmeti sağlar. Missafir’e katılın, stressiz ve kârlı ev sahipliğinin tadını çıkarın!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top