Airbnb İzni Nasıl Alınır? Turizm Konutu İzin Belgesi Nasıl Alınır? 

turizm konutu izin belgesi

Airbnb izni nasıl alınır? Turizm konutu izin belgesi nasıl alınır? Evimi kısa dönem kiraya vermek için nasıl izin belgesi alacağım? Yeni Airbnb yasa tasarısının mecliste görüşülmeye başlanmasıyla birlikte bu sorular sıkça gündeme geliyor. Haydi, kafanızı kurcalayan tüm sorulara cevap vermeye çalışalım. 

Airbnb İzni Nasıl Alınır?

Airbnb izni nasil alinir

Airbnb ile ev kiralamak son dönemde epey popüler oldu. Dünyada birçok ev sahibi bu yolla evini kiraya veriyor. Böylece birçok misafir de geleneksel otel deneyiminden farklı bir konaklama deneyimi yaşıyor. Ancak Airbnb ile ev kiralamayı hiçbir kontrol ve yasal düzenleme olmadan güvenli bir şekilde sürdürmek zor. Bu nedenle ülkeler Airbnb ile ev kiralamaya belli standartlar getiriyor. 

Bu regülasyon ülkemizde de yapılacak. Çünkü Airbnb ile ev kiralamak çok yaygın bir hale geldi. Son dönemde bu kadar popüler olmasının elbette birçok nedeni var. Ama en önemli neden sabit kiracılardan elde edilen kazancın daha fazlasını Airbnb ile kazanıyor olmak. Kira artışlarının yasalar gereğince en fazla %25 gibi bir oranda yapılması ve bu kazancın enflasyona yenik düşmesi sayılabilir. 

Kiralamanın belli kurallar çerçevesinde yapılması hem ev sahiplerini hem de misafirleri güvence altına alacak bir yöntem. Bu nedenle evinizi kısa ve orta dönem kiraya vermek istiyorsanız yeni Airbnb yasasının maddelerine iyice bir göz atmanız gerekiyor. Artık Airbnb ile kısa dönem ev kiralayabilmek için izin belgesi almanız gerekecek. 

28 Aralık 2023 tarihinde, Turizm ve Kültür Bakanlığı yönetiminde 100 gün altı konut kiralamalarını kapsayan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik” resmi gazetede yayınlandı. Bu yönetmelikle birlikte, günlük ve kısa dönem kiralama yapmak isteyen herkesin yönetmelikte yer alan gereklilikleri yerine getirmeleri zorunlu. Airbnb gibi uygulamalar üzerinden kiralama yapıyorsanız izin belgesine başvurmanız gerekiyor. Detaylar için ilgili sayfamıza mutlaka göz atın: Turizm Amaçlı Konut Kiralama Yönetmeliği

Airbnb izni alabilmek için turizm konutu belgesi almanız zorunlu. Detaylar için turizm konutu belgesi nasıl alınır sayfamıza göz atabilirsiniz.

TÜRSAB A Grubu Turizm Belgeli Missafir ile Stressizce Kiralayın 

Türkiye’nin ilk ve en büyük mülk yönetimi markası Missafir ile orta/kısa dönem ev kiralamak çok kolay. TÜRSAB A grubu turizm şirketi Missafir, 100 günden az kiralamalarınız için size sertifikalı ve yasal olarak mülk yönetimi sağlar.

Airbnb İzni: Turizm Konutu İzin Belgesi Nasıl Alınır? 

izin belgesi

Eskiden kısa dönem kiralama ve uzun dönem kiralama arasında net ayrımlar yoktu. Yeni yasa gereğince 100 günden az kiralamalar kısa ve orta dönem kiralama kategorisine dahil ediliyor. Yani eviniz de bir turizm konutu olacak. Turizm konutunun ne demek olduğunu merak ediyorsanız Turizm Konutu Nedir? Turistik Konut Ne Demek? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Turizm konutunuzu kısa ya da orta dönem kiralamak istiyorsanız bazı prosedürleri yerine getirmelisiniz:

  • Bu prosedürlerin başında turizm konutu izin belgesi almak var. Evinizi kısa ya da orta dönem kiraya vermek istiyorsanız Airbnb izin belgesi almalısınız. 100 günden fazla süreli kiralamalar uzun dönem kiralamaya girdiğinden izin belgesi gerekmiyor. Fakat evinizin 100 günden az süreli kiralanabilmesi için turizm amaçlı konut beyanı ve izin belgesi gerekli. 
  • Peki, evini turizm amaçlı kiraya verenler bu belgeyi nereden temin edecek? İzin belgesi turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan evvel e-devlet’ten alınacaktır. Belgeyi alırken belirli bir ücret ödemeniz gerekli. Ayrıca izin belgesi alırken ücreti dahilinde Bakanlık tarafından bir plaket (tabela) alacaksınız. 
  • Aldığınız bu plaket (tabela) yasa gereğince turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılıyor. Tabii tüm bu sürecin başında yapmanız gereken bir şey daha var. Eğer eviniz müstakil değilse apartmandaki komşularınızdan onay almanız gerekiyor. İzin belgesi başvurusuna gitmeden önce komşularınızdan kiralama için onayladıklarını belirten bir belge almalısınız.

Airbnb İzni: İdari Yaptırımlar 

idari yaptirimlar

İzin belgesi almadan evinizi turizm amaçlı kiralanan konutlar gibi kiraya verirseniz ve bu tespit edilirse idari bir yaptırımla karşı karşıya kalacaksınız. Evi izin belgesi olmadan kiralamanın 100 bin lira idari cezası var. 

Evinizi izin belgesi olmadan kiraladığınız tespit edildiyse idari para cezasını ödeyip izin belgesi almak için başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca başvuru yapmak için 15 gün hakkınız mevcut. İzin belgeniz olmadan kiralama faaliyetine devam ederseniz 500 bin liralık ceza hanenize yazılır. Size bir 15 gün daha mühlet verilir. 

Hakkınız olan 15 günlük süre boyunca izin belgesi almazsanız ve kiralama faaliyetine devam ederseniz bir idari para cezasına daha çarptırılırsınız. Bu sefer 1.000.000 TL tutarında yüklü bir idari para cezası ödemek mecburiyetinde kalırsınız. Ayrıca izin belgesi olmayan konutların kiralanmasına aracılık edenler ve başkasının evini turizm amaçlı kiralayanlar da idari para cezalarından nasibi alacak.

İzin Belgesi İptali

İzin belgesi belli durumlarda iptal oluyor. Bu durumların ilki ev sahibinin izin belgesinin yetkili kurumlarca iptal edilmesini talep etmesidir. Süreç sonuçlandıktan sonra ev sahibi evini kısa ve orta dönem kiraya veremez. Eğer verirse idari para cezası öder. 

Bir diğer durum turizm amaçlı kiralanan evin yapılan denetimlerde kusurlu bulunmasıdır. Kamu güvenliği ve genel ahlaka aykırı olduğu gerekçesiyle izin belgesi iptal olur. Bir de miras yolu dışında evi kiraya veren kişinin hukuki bir işlemle değişmesi durumu var. Mevzuat gereğince gerekli birimlere bildirmeyen kişilerin izin belgesi iptal oluyor.

Bu konuda kesinleşen detayları sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Daha detaylı bilgi edinmek isterseniz sitemizdeki ilgili yazılarımızı okuyabilirsiniz. Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması adlı yazımız ile başlayabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top