Veraset ve İntikal Vergisi Nedir?

veraset ve intikal vergisi - Missafir

Aileniz ya da sevdiklerinizden size kalan veya bağışlanan mallar için de ödemeniz gereken bir vergi olduğunu biliyor muydunuz? Miras yoluyla veya karşılıksız herhangi bir şekilde elinize değerli bir eşya, araba, ev, arsa vb. geçtiğinde ödenmesi gereken bu vergiye veraset ve intikal vergisi adı veriliyor. Bu yazımızda sizin için bu vergilendirme çeşidi hakkında bilmeniz gereken her şeyi listeleyeceğiz.

Veraset Nedir? İntikal Nedir?

Öncelikle veraset ve intikal kavramlarını kısaca açıklayalım. Bir yakınınızın vefatı sonucunda seçilen veya atanmış mirasçı olduğunuz durumlarda size bırakılan mallar sizin üzerinize “veraset” yoluyla geçmiş oluyor. Karşılıksız şekilde hibe, bağış vb. yollardan, asıl sahibi vefat etmeden tapusu veya tüm hakları size bırakılan mallar ise size intikal edilmiş oluyor.

Veraset ve İntikal Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Ödenmesi gereken veraset ve intikal vergisi hesaplanırken varisten miras kalan malların hukuken kazanıldığı tarih esas alınıyor. Eğer bu maldan kazanılan değer her yıl yayınlanan istisna oran sınırları içindeyse herhangi bir vergi ödenmesi gerekmiyor. Yıllık enflasyon oranlarına bağlı olarak değişen Veraset ve İntikal Vergisi Tarifesi’ne buradan ulaşabilirsiniz.

Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi İçin Gerekenler

Mirasçıların veya bir malın devredildiği kişilerin bu malları resmi olarak üzerlerine alabilmeleri için veraset ilamı alarak vergi ödemesini yapmaları gerekiyor. Veraset ilamından sonraysa veraset ve intikal vergisi beyannamesi hazırlanıp vergi dairesine verilmesi zorunlu. Veraset ilamını mirasçılardan yalnızca birinin alması yeterli olurken vergi ödemesi evresinde beyannameyi tüm mirasçıların ve hak sahiplerinin birlikte imzalaması gerekiyor. Bu beyannameyi ibraz ederken ekinde bulunması gereken diğer belgelerse şunlar:

  • Mahkeme veya noterden alınan veraset ilamı
  • Varislere intikal edilen gayrimenkul veya gayrimenkullerin tapu belgeleri
  • Gayrimenkulun bulunduğu ilçe belediyesinden alınan ve miras bırakıldığı yılın emlak vergi değerini gösteren belge

Varise kalan veya intikal edilen mallar gayrimenkulden farklıysa (silah, hisse, şirket ortaklığı, para, ticari işletme gibi) bunlarla ilgili farklı belgeler de gerekebiliyor. 

Eğer vefat eden ve miras olarak çeşitli mallar bırakan kişi Türkiye sınırlarının dışında yaşayıp orada vefat ediyorsa varislerin bu mallar üzerinde hak talep edebilmesi için 6 ay içinde vefat eden kişinin son ikametgahındaki vergi dairesine beyanname sunarak başvuru yapması gerekiyor.

Veraset ve İntikal Vergisi Nereye Ödenir?

Ödemeniz gereken vergi miktarını hesapladıktan sonra vergi beyannamenizi doldurup size en uygun vergi dairesine başvurabilir veya e-Devlet üzerinden ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. e-Devlet web sitesinde Gelir İdaresi Başkanlığı sayfasına tıklayıp Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamelerim kısmından tüm vergilerinizi kontrol edebilirsiniz.

Veraset ve intikal vergisi hakkında yazabileceklerimiz şimdilik bu kadar. Gayrimenkul, emlak yatırımı ve bu alanlardaki hak ve sorumluluklarınız hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Rayiç Bedeli Nedir ve Nasıl Hesaplanır? veya Kira Tespit Davası Nedir? Kira Bedeli Nasıl Belirlenir? adlı blog yazılarımıza da göz atmanızı öneririz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top