TOKİ Ev Başvurusu Hakkında Merak Edilenler

toki ev başvurusu

Hepimizin duyduğu üzere TOKİ (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı) büyük bir sosyal konut projesine dair bir açıklama yaptı. Proje kapsamında 500 bin sosyal konut ve 50 bin iş yeri elektrik, su, doğalgaz vb. altyapıları tamamlanmış ve inşaat yapımına hazır arsalar halinde kurayla satışa sunulacak. Konutların inşaatlarıysa 2023’ün ilk çeyreğinde başlayıp yaklaşık 2 yıl sürecek. Biz de bu yazımızda TOKİ ev başvurusu hakkında bilmeniz gereken her şeyi listeledik.

Kimler TOKİ Ev Başvurusu Yapabiliyor?

TOKİ web sayfasındaki açıklamalara göre herkes sosyal konut başvurusu yapamıyor. Birinci en öncelikli, beşinci de en az öncelikli olmak üzere 5 farklı başvuru kategorisi bulunuyor. TOKİ başvuru kategorileri:

  • 1. kategori: Şehit aileleri, terör, harp ve vazife malulleri
  • 2. kategori: En az %40 engelli vatandaşlar
  • 3. kategori: Emekli vatandaşlar
  • 4. kategori: Yaşı 18-30 arasında olan genç vatandaşlar
  • 5. kategori: Diğer alıcı adayları

Başvuru şartları bunlarla da sınırlı değil. TOKİ ev başvurusu yapmak isteyen bir kişinin

  • T.C. vatandaşı olması,
  • Konut projesine başvuracağı şehirde 1 yıldan fazla süredir ikamet ediyor olması,
  • Kendisi veya ailesi (eşi ve çocukları) üzerinde başka bir konut olmaması (Şehit aileleri, terör, harp ve vazife malulleri kategorisi hariç),
  • Aylık hane gelirinin en fazla 16.000 Türk Lirası (İstanbul için 18.000) olması (Şehit aileleri, terör, harp ve vazife malulleri kategorisi hariç),
  • Eşinin veya çocuklarının sosyal konut başvurusu yapmamış olması,
  • 18 yaşından büyük olması (Genç kategorisi için 14.09.1992 tarihinden sonra doğmuş olması) gerekiyor.

TOKİ Ev Başvurusu Yapabilmek için Hangi Belgeler Gerekiyor? Nereden Başvuru Yapılabiliyor?

toki ev başvurusu

TOKİ ev başvurusu projelerin yapılacağı ilçelerdeki Halkbank veya Ziraat Bankası şubelerinden veya e-Devlet üzerinden online olarak yapılıyor. Bankadan başvuru yapacakların getirmesi gereken belgeler başvurunun kategorisine göre değişiklik gösterse de herkesin tabii ki nüfus cüzdanlarını yanlarında bulundurmaları gerekiyor. 

Şehit aileleri, terör, harp ve vazife malulleri sadece banka şubeleri üzerinden TOKİ ev başvurusu işlemi gerçekleştirebiliyor. 

Engelli vatandaşlar, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış, en az %40 engelli olduğuna dair sağlık heyet raporu belgesiyle başvuru yapabiliyorlar. 18 yaşından küçük engelli çocuğu olan anne veya babalar da kendi adlarına engelli kategorisinden başvurabiliyorlar. 

Emeklilerinse Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan emekli kimlik belgesi veya emekli olduğunu gösteren bir belgeyle banka şubelerine gitmeleri gerekiyor. Vefat eden bir emeklinin emekli olmayan eşi de başvuru yapabiliyor fakat merhumun aylık maaşını alan kızları yapamıyor.

E-Devlet üzerinden online olarak yapılan başvurularsa bir nebze daha kolay diyebiliriz çünkü tüm kimlik bilgileriniz hesabınız üzerinden görüntülenebiliyor. E-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra Toplu Konut İdaresi Başkanlığı hizmetleri arasında yer alan “Konut İşyeri Başvuru” sayfasına tıklamanız ve başvurmak istediğiniz projeyi seçmeniz gerekiyor. En çok projenin yapılacağı il 50.000 konutla tabii ki İstanbul. İstanbul’u 18.000 konutla Ankara ve 12.400 konutla İzmir takip ediyor. E-Devlet üzerinden Engelli ve Emekli kategorisinden başvuranların yalnızca hak sahibi olmaları durumunda sözleşme aşamasında engelli veya emekli olduklarına dair bir belge göstermeleri gerekiyor.

E-devlet üzerinden yapılan TOKİ ev başvurusu işlemlerinde başvuru ücreti olan 500 TL’nin başvuru sahibi adına açılmış özel hesaba 3 gün içinde EFT, havale, ATM vb. yollardan yatırılması gerekiyor yoksa başvuru iptal ediliyor. Başvuru yapıldıktan sonra ücretin iletilmesi gereken IBAN SMS ile iletiliyor. Kuralar yapıldıktan sonra konut sahibi olmaya hak kazanamadığınız takdirde başvuru ücreti tarafınıza geri ödeniyor.

2+1 ve 3+1 olmak üzere 2 ayrı konut tipi olmasına rağmen başvuru esnasında bu konuda bir tercih yapılamıyor. Başvurular proje bazında gerçekleşiyor ve sonuçlar Konut Belirleme Kurası etkinliklerinden sonra açıklanacak. 2+1 konutlar 608.000 TL üzerinden aylık 2.280 TL’den başlayan taksitlerle, 3+1 konutlarsa 850.000 TL üzerinden aylık 3.187 TL’den başlayan taksitlerle satın alınabilecek.

Hak Sahibi Olma Durumunda Ödemeler Nasıl Yapılıyor?

Kurayı kazanan hak sahiplerine konutlar %10 peşinat ve 240 ay vadeyle satılacak. Hak sahiplerinin ödeyeceği aylık taksitler her yılın ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez bir önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranı dikkate alınarak belli bir oranda artacak. Yani 20 yıl boyunca her ay aynı taksit ödenmeyecek, ödenecek miktar enflasyonla aynı oranda değişecek. Taksit ödemeleri konut satışında imzalanan sözleşme tarihini takip eden ay itibariyle başlatılacak. Hak sahibi olup konut sözleşmesi imzalayanlar konutlarını borçları bitene kadar devredemeyecekler.

Ne Zamana Kadar Başvuru Yapılabilecek?

toki proje

Başvurular 14 Eylül 2022 – 31 Ekim 2022 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Fakat unutmayın ki e-Devlet üzerinden yapılabilecek başvurular 28 Ekim 2022’de sonlanacak.

TOKİ ev başvurusu hakkında daha fazla bilgi almak için a.toki.gov.tr sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Gayrimenkul alanında diğer blog yazılarımızı okumak isterseniz Web Tapu hakkındaki yazımızı da inceleyebilirsiniz.


Missafir olarak kısa ve orta vadeli kiralamalarda ev sahiplerimize uçtan uca yönetim desteği sunuyoruz. Ev sahiplerimiz hiçbir problemle uğraşmadan kolay, güvenilir ve stressiz bir kiralama deneyimi yaşayabiliyor; evlerinden daha fazla kira geliri elde edebiliyor. Bu süreçte misafirlerimiz de zengin ürün yelpazemiz içerisinden beklentilerine ve zevklerine uygun olan evlerimizde 5 yıldızlı otel kalitesi ve ev konforunda konaklama fırsatını yakalıyor. Hakkımızda daha fazla bilgi edinmek için internet sitemizi inceleyebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top