İskan Ne Demek? İskan Nasıl Alınır?

iskan nasıl alınır

Günlük kullanımıyla konut ve ev oturma izni olarak da bilinen iskan nedir ve iskan nasıl alınır merak ediyorsanız aklınızdaki soruları cevaplandırmak için derlediğimiz bu yazımıza göz atabilirsiniz.

İskan Nedir?

iskan nasıl alınır

İnşası tamamlanmış binaların mimari projelerinde belirtildiği şekilde amaca uygun olup olmadığını gösteren ve onaylayan rapora iskan belgesi yani yapı kullanma izin belgesi denir. Bu belge, ilgili belediyenin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenlenir. 3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca gayrimenkuller için yapı ruhsatı alınması zorunludur.

İskan işlemlerine başlayabilmek için önce binanın inşaatının tamamlanmış olması gerekir. Eğer binanın kat irtifakı yani arsa üzerinde başlanacak olan inşaatın mülkiyet hakkı verilmişse inşaat sahiplerinin veya yetkilendirilmiş kişilerin ilgili belediyenin İmar Müdürlüğüne başvurması gerekir. Birimdeki yetkili kişiler, söz konusu gayrimenkulun yönetmeliklere ve mimari projesine uygun yapılıp yapılmadığını kontrol ederek iskan raporu verir.

İskan belgesi içeriğinde inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, ruhsat bilgilerini, yapı denetim kuruluşunu; yapının bağımsız bölümlerinin cinslerini ve numaralarını, metrekarelerini ve sınıflarını barındırır.

İskan Nasıl Alınır?

İskan belgesi, yani yapı kullanma izin belgesi alabilmek için yapı tamamlandıktan sonra inşaat sahibinin veya yetkilisinin ilgili belediyeye bir dilekçeyle başvuru yapması gerekir. Bunun üzerine belediyenin ilgili birimi tarafından gerekli kontroller sağlanır. Bu kontroller sonrasında yapıda bir eksik bulunmamışsa TEDAŞ, Türk Telekomünikasyon AŞ, Sivil Savunma Müdürlüğü ve İtfaiye Müdürlüğü gibi kuruluşlardan belirli teknik raporlar alınır. Bu raporlar su, elektrik, yangın, sığınak, asansör ve telefon tesisatlarıyla ilgili teknik raporlar şeklinde sıralanabilir. Yapı Kullanma İzni Amirliğine yapının ruhsat ve mimari projesine uygun olarak yapıldığına dair noter onaylı bir taahhütname verilmesi de istenir.

İskan Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir? İskan Nasıl Alınır?

İskan başvurusu için gerekli evrakların alınabileceği yerler belediyeden belediyeye değişebiliyor. Fakat genel haliyle iskan ruhsatı başvurusu için gerekli belgeler şunlardır:

  1. Yapı Kullanım İzni başvuru dilekçesi
  2. Tapu kaydı bilgileri
  3. Vergi dairesinden “borcu yoktur” yazısı
  4. Kanal Bağlantı ruhsatı 
  5. Telekom Vizesi
  6. Proje Müellifleri raporu
  7. Yapı denetim şirketinin binanın projeye uygun olarak bitirildiğine dair iskan raporu
  8. SGK’dan alınacak olan ”borcu yoktur” yazısı
  9. Fen İşleri Müdürlüğü uygunluk yazısı
  10. Emlak ve Çevre Temizlik’ten alınacak olan “borcu yoktur” yazısı
  11. Yapıya ait her cepheden 2’şer adet 13*18 cm. ölçülerinde fotoğraf
  12. Kadastro Müdürlüğünden alınacak olan röperli kroki 
  13. İlçe belediyelerinden Isı Yalıtım vizesi 
  14. İlçe belediyelerinden Toprak vizesi
  15. Bünyesinde 150 metrekarenin üzerinde işyeri bulunduran yapılar için harç

Yukarıdaki gerekli evraklar temin edilerek iskan raporu başvurusu yapılabilir. Binada asansör varsa ek olarak istenen belgelerse aşağıdaki gibidir:

  1. Asansör firmasından sağlanan Türk Standartlarına Uygunluk Belgesi (TSE)
  2. Garanti belgesi
  3. Mühendislerin SMM belgeleri
  4. 4 adet Muayene raporu
  5. Muayene fişi
  6. Uygulama projeleri
  7. Sığınak raporu
  8. Yangın Tesisat raporu

Binada İskan Olmazsa Ne Olur? İskan Almak Zorunlu mu?

iskan nasıl alınır

Bir bina iskan almamışsa yasal sürecini tamamlamamış olur. 5 yıl içinde inşası bitmiş binaya iskan henüz alınmamışsa inşaat ruhsatı hükümsüz hale gelir. Bu yüzden söz konusu yapı ruhsatsız ve kaçak yapı olarak sayılır.

Peki, iskanı olmayan binalarda ne gibi sorunlar yaşanıyor? İskansız gayrimenkullere elektriğin, suyun ve doğalgazın bağlanması zorlaşıyor. Aynı zamanda belediyelerin bu binalara “yapı tatil tutanağı” düzenleyip para cezası hatta yıkım kararı dahi verebilmesi ihtimalleri mevcut.

İskan almamış yapılar için bazı ciddi yaptırımlar bulunuyor. Örneğin, İSKİ binaya suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden gösterip faturaların çok yüksek miktarlarda gelmesine sebep olabiliyor.

İskansız Ev Alınır mı?

Almayı düşündüğünüz evin bulunduğu bina kat irtifakı ve iskan aldığında inşaatın projesine uygun olarak yapıldığını kanıtlamış olur. Peki alacağınız evin iskan ruhsatı olması neden önemlidir? Bazı bankalar iskanı bulunmayan yapılara kredi vermeyebiliyor. Yani, iskanı olmayan bir gayrimenkule sahip olan kişi evini konut kredisiyle satamıyor. Bu yüzden bina projeye uygun inşaa edilmiş olsa bile, iskanı bulunmayan bir evi almak belli sıkıntıları ve zorlukları da beraberinde getiriyor.

İnşası bitmiş bir bina henüz iskan almamışsa resmi kayıtlarda hala inşaat halinde gözükür. Bu nedenle inşası bitmiş binaya mesken aboneliği değil, şantiye aboneliği alınabilir. Bu durumda ev sahiplerinin faturasına ek ücretler yansır. Aynı zamanda binanın iskan belgesi bulunmuyorsa ticari birimler için de ruhsat alınması mümkün değil. Bu durum binanın altında yer alan dükkan bölümlerinin sadece belirli bir işletme türüne kiraya verilebilmesine sebep olur.

İskan Sorgulama

Gayrimenkul satın almadan önce evin bulunduğu binanın iskan ruhsatı bulunup bulunmadığı sorgulanabilir.

İskan belgesi sorgulama, ilgili belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanım İzni birimlerinden veya e-Devlet Yapı Kullanma İzin Belgesi sayfasından sağlanabilir.

İskan nasıl alınır sorunuza cevap bulduğunuzu düşünüyorsanız ve ev alırken başka nelere dikkat etmeniz gerektiğinden emin değilseniz Sorunsuz Şekilde Konut Sahibi Olun: Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve evinizin gerçek değeri hakkında bilgi edinmek istiyorsanız Evim Ne Kadar Eder? Evimin Değeri Nedir? isimli blog yazılarımızı da okuyabilirsiniz.


Missafir olarak kısa ve orta vadeli kiralamalarda ev sahiplerimize uçtan uca yönetim desteği sunuyoruz. Ev sahiplerimiz hiçbir problemle uğraşmadan kolay, güvenilir ve stressiz bir kiralama deneyimi yaşayabiliyor; evlerinden daha fazla kira geliri elde edebiliyor. Bu süreçte misafirlerimiz de zengin ürün yelpazemiz içerisinden beklentilerine ve zevklerine uygun olan evlerimizde 5 yıldızlı otel kalitesi ve ev konforunda konaklama fırsatını yakalıyor. Hakkımızda daha fazla bilgi edinmek için internet sitemizi inceleyebilirsiniz.

1 thought on “İskan Ne Demek? İskan Nasıl Alınır?”

  1. Mustafa Özer

    Merhaba,
    Kaba inşaatı tamamlanmış müstakil evin içindeki ince işçilikler, banyo , mutfak dolabı gibi detayların proje çizimlerinde olmasına rağmen bu işler tamamlandan, İskan almak mümkün mü?

    İzni Mal sahibi alabilir mi? Yoksa sadece Müteahhit tarafından mı alınması gerekir?

    Teşekkürler

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top